Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

Váš článek bohužel míří mimo podstatu návrhu paní zmocněnkyně. Trestní právo v ČR zaostalo za pokroky lékařské vědy - moderní HIV léčba pokročila již natolik, že léčený HIV pozitivní člověk nemůže sexuální cestou přenést virus na svého partnera nebo partnerku. Novým pacientům se informace, že pokud dosáhnou tzv. nedetekovatelné úrovně virové nálože v krvi, tak nemusí užívat při sexu kondom, dostává již při první návstěvě lékaře v HIV centru. Trestní zákoník naopak tyto pokroky vědy zatím nezohledňuje a stále považuje pouhé nosičství HIV za trestné. Návrh paní zmocněnkyně otvírá diskuzi k tomu, jak tuto situaci napravit a uvést trestní právo v soulad s moderní medicínou.

Mrzí mě způsob, jakým HIV ve svém příspěvku stigmatizujute - dělit lidi na "slušné", pokud jsou zdraví a "nezodpovědné, promiskuitní, neslušné" (čtenář nechť si dosadí sám), pokud jsou nemocní, je velmi zjednodušující a po pravdě dost ubohé.

0 0
možnosti
VB

HIV člověk může chytit, i když je slušným občanem, např. krevní transfúzí. Nicméně kdo vědomě šíří infekční nemoc (a může to být např. i svrab), měl by být podle závažnosti potrestán. Vadí mi ale to, co jsem v minulosti našla ve zdravotnickém zákonu: že HIV pozitivní má při vstupu do ordinace lékaře hned hlásit, že je pozitivní. To považuju za poškození práv lidí s HIV či AIDS, to by měla pí Válková ze zákona odstranit, protože jinak by museli všichni, kdo mají nějaký infekč. problém, rovněž hlásit: mám (třeba) kožní nemoc atd. Lékař má být vzdělán k minimalizaci jakéhokoli rizika v ordinaci / nemocnici, musí preventivně dbát na to, aby se ani on, ani pacient mj. nenakazili, protože i pacient by se mohl nakazit od HIV pozitivního lékaře. Nebo že bychom do zákona doplnili, že lékař je povinen hlásit každému pacientovi, že on je ten pozitivní?

1 0
možnosti
RH

Děkuji za příspěvek - i téma informační povinnosti HIV pozitivních osob u lékařů by se mělo diskutovat. V praxi zdravotníky informační povinnost nijak nechrání (hygienická pravidla v zdravotnických zařízeních jsou nastavena tak, jako kdyby každý pacient byl potenciálně infekční, a nejen na HIV), naopak vede v nemálo případech k tomu, že lékař pacienta odmítne ošetřit.

0 0
možnosti
JK

Bez výsledků studií, které zjistily, jak silně u nemocných zaléčených současnou medicínou klesá nakažlivost, je celý váš článek jen nesmyslné mlácení prázdné slámy.

0 2
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1080x
S pozitivním přístupem a nadhledem jde všechno řešit lépe. Neexistuje situace, která by byla nad lidské síly. Nežijeme jenom pro sebe - životy jsou provázané a je třeba směřovat ke vzájemné podpoře a pomoci.

Seznam rubrik