Pro Duku stíhačky nad Prahou nepoletí

Přelet stíhaček nad Prahou objednaný arcibiskupem pražským Dominikem Dukou se neuskuteční. Pan Duka požádal ministra obrany Metnera o průlet 5 letadel ve výšce pouhých 150 metrů nad Karlovým mostem v rámci oslav světce 

Jana Nepomuckého a bylo mu vyhověno. A stejně tak akci schválila Vojenská kancelář prezidenta republiky. V programu Svatojánských slavností byly mše, procesí na Karlův most, regata lodí, otužilci a koncert na vodě pod Karlovým mostem, ale o průletu stíhaček zde nebyla jediná zmínka.

O chystaném průletu se dozvěděl primátor Zdeněk Hřib a lidé kolem něho a postavili se proti tomu - prosadili, že se průlet stíhaček neuskuteční. Jako občan plně souhlasím s vyjádřením pana Hřiba, který řekl: „Tento způsob vytěžování historického centra města považuji za neuctivý a nevkusný. Považuji za krajně nevhodné propojovat církevní témata s armádou“. Kdyby toto primátor Hřib nekritizoval, nikdo nic neví a stíhačky pro pana Duku by zajisté letěly.

Většina občanů by program s procesím považovala za důstojný a odpovídající, ale průlet stihaček? Vždyť vojenská technika přece slouží, alespoň v očích církve, k násilnému řešení sporů, což sama církev odsuzuje a její demonstrace na církevním svátku působí přinejmenším velice zvláštně. Ale to jen tak vypadá, vždyť v dějinách církve nejednou samotný Papež vedl armádu s mečem v ruce, aby udržel moc a své državy.

Podle mluvčí generálního štábu Dvořákové nejde o nic mimořádného a připomněla, že průlet stíhaček proběhl před týdnem nad Plzní, která slavila den osvobození americkou armádou. Ne vše je v určité době tak, jak se to lidem předkládá a prezentuje jako jediná a nezpochybnitelná pravda. Před 89. jsem se dostal do Plzně v době oslav ukončení 2. světové války a osvobození hrdinou sovětskou armádou. Byl jsem v šoku, vždyť v Plzni na konci války nikdo žádného Rusa neviděl a o hrdinném osvobození města sovětskou armádou nemůže být ani řeči! Dějiny se dají přepisovat a pravda ohýbat, podle vkusu momentálních vládců.

A tak možná i pan Duka, který má pusu plnou svatých slov, by rád viděl stíhačky nad Karlovým mostem…

…ale přece jenom se změnila doba a na magistrátu nesedí soudruh, ale pan Hřib, který si uvědomuje, že přelet stíhaček nad Vltavou pro pana Duku je nejen nevhodný, ale především velice drahý ´špás´ v řádech miliónů korun, které - jak jinak - zaplatí daňový poplatníci a ne církev nebo pan Duka.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloslav Závorka | pátek 14.5.2021 14:07 | karma článku: 12,65 | přečteno: 410x