Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Je těžké odpovědět na otázku autora blogu.

Každý jednotlivec asi má nějaký vzor a ty se mohou lišit stejně, jako ti jednotlivci.

Snadné je ale odpovědět na otázku, kdo je vzorem autora článku.

Jsou to horliví svazáci padesátých let...

0 0
možnosti

Souhlas, i když s tím členstvím v KSČ bych to zase nebral tak nekompromisně. Krátkodobou epizodu před rokem 1968 u nich zažili i cestovatelé Zikmund a Hanzelka, nebo třeba scenárista Zdeněk Svěrák a řada jiných slušných lidí. O těchto lidech si jistě nemyslíte, že "bývalý komunista je totéž, co bývalý černoch".

0 0
možnosti

M22a68r33t36i56n 64Š41u25l44c

15. 4. 2021 10:13

Já vím, že byste si přál, aby to byl ten Komenský, Masaryk a Havel ... ale obávám se, že vy osobně máte blíže k nekompromisně černobílému komunistickému vidění světa..

To je jeden z přetrvávajících negativních dopadů komunismu .. že lidé, kteří v něm žili (byť s ním nesouhlasili) tím nechtěně nasákli natolik, že si ho nesou v sobě i nadále (aniž by si to uvědomovali, aniž by si to připustili).

Je to furt to samé vidění ..jenom obrácené naruby.

0 0
možnosti
PK

Winston, jen on je best....R^

0 0
možnosti
Foto

:-)drobné varování:)) jste tu takový nový, tak mám takové ty mateřské sklony:))

Tady s někým takovým jako je Havel vstupujte pouze s protirajčatovým štítem XXXL, připraven na to, že jste vyslovil jméno největšího zloděje a boháče, co sedával jako dítko na klíně náckům, kterému kriminál připravili jako zámecké sídlo a který anžto zrzunda navíc ráčkoval; jeho hlavní vlastností je manželská nevěra a kamrádství se sprostým a vulgárním - a proto vysloveně špatným Landovským:))... a jeho hry? Ty jsou za trest, protože jim přece NIKDO, rozumíte NIKDO, nerozumí:))

já Vám sice děkuji... ale to jsem Vás nehezky smrtonosně políbila.;-)

5 1
možnosti
JM

J14a45n 61M68a15r80e17k

15. 4. 2021 0:35

Paní Kielbergerová, já osobně Havla také nemusím, ale to, že sedával na klíně náckům, za to on nemohl. Byl malé dítě. To bych nanejvýš vyčítal jeho rodičům. A to, že byl zrzek a ráčkoval, to mu máte za zlé? to jste trochu přepískla, za to také nemohl. S ostatním souhlas.

0 0
možnosti
Foto

Rozhodně ne Masaryk, Havel, Lenin, Stalin a Putin.

Komenský, ale ten původní, ne ten převyprávěný a Karel Havlíček Borovský, jsou těmi ze kterých si beru svůj vzor i vzdor.

0 0
možnosti
Foto

povídejte:)) převyprávěný Komenský mne zajímá:)) i ten Komenský původní:))) že oni mu ubrali Vaše oblíbené brnění... je to tak?

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

1 1
možnosti
VB

Správná otázka, bohužel.

1 0
možnosti
SB

Pro mne rozhodně není Havel žádným velkým vzorem.

Nerealistické fráze o vyšších morálních výzvách si vymyslí kdokoli.

Není žádný problém si vybájit nádherné myšlenky, a až svět půjde jinou cestou, tak říci, že "von to myslel nádherně, ale lidi to pokazili".

Kdo se snaží změnit svět k lepšímu, ten musí vycházet z toho, jaký svět je. Měnit lze pouze v rámci možností.

Představme si situaci, že do nemocnice přivezou zraněného třicetiletého člověka, jemuž mohou lékaři zachránit život, ale jen za cenu, že mu uříznou nohu. Lékař - snílek, který by chtěl za každou cenu zachránit u tu nohu, by nebyl tím ušlechtilým člověkem, který to mínil dobře, nýbrž tím hrobařem, který zavinil smrt osoby, která tady mohla ještě čtyřicet let být. Sice bez nohy, ale mohla.

Jakákoli krása, když není realizovatelná, nepatří do politiky. Maximálně tak do filmů, knih nebo do textů písniček k táboráku, ale nikoli do politiky.

Proto pro mne Václav Havel není gigantem ani morálním, ani myšlenkovým.

1 5
možnosti
Foto

Teda pane Beneši:) je to takR^ - měl vycházet z tehdejších norem. Ve vykachlíkované Lucerně to všechno "vyslechnout", zmlátit na jednu hromadu, v rámci možností seškrtat pořadníky v nemocnicích, aby je v rámci možností dali dohromady... to by v rámci možností mohl. To už by bylo nové a to šlo...to by bylo možné.

Vaše filozofická teze a reálný příklad o lékaři snílkovi, který se dívá na pacienta s poněkud již zbytečnou nohou a nutí k nemožnému čtyři svoje kolegy, kteří se mu podvolí, je samozřejmě báječným argumentem, kde lze leda smeknout:))

3 0
možnosti
AL

Málokomu dochází, že masívní tunelování a zlodějiny 90.let zapříčinili především sami komunisté, když kvůli jejich systému hospodaření bylo nutné provést majetkové přesuny, které nemají v našich dějinách obdoby. Sami soudruzi či jejich děti se při tom postavili s nataženou rukou do první řady a často figurují u mnoha velmi podivných převodů. Nebýt znárodňování, nemuselo být odnárodňování a s tím spojené kolosální rozkrádačky.

Na Kubě nebo v Sev. Koreji už většina státního majetku skrytě patří prominentům režimu. Až se komunismus zhroutí i tam, současní revolucionáři se přes noc stanou největšími kapitalisty - přesně jako u nás.

4 1
možnosti