Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pozadí, prostředí i popředí privatizace je a bylo i v té době zcela zřejmé.

Prioritou byla rychlost a úspěšnost privatizace. To byl axiom. Proto musela mít přednost před legislativou, proto nebyl zkoumán původ peněz a proto byly celkem živelně povolovány nové banky, aby se zajistil mohutný proud financí.

Výsledek je celkem známý, majetek se ve značné míře vytratil, finance odtekly (že nebylo co defraudovat je názor ideologický, protože naivní je slabé slovo), firmy krachovaly a financující banky taktéž.

Závěrečný účet zaplatil stát, protože poslední možnost, hrozící postih někoho, zastavila amnestie (že to není pravda vyprávějte např. klientům H Systému).

Přesný výsledek se nikdo nedozví. Asi ho nikdo neví, a kdyby věděl, stejně nepoví.

Zbývají tedy jen odhady, z nichž některé překračují roční státní rozpočet - a to nejsou žádné cucprsty!

No, nekupte to. ;-D

4 1
možnosti
Foto

J54i68ř76í 81K27i23n57d65l

10. 12. 2018 11:35

Musíme si uvědomit zásadní věc komunismus stál na pokraji hospodářského bankrotu. Továrny byly zastaralé, konkurence neschopné o jejich výrobky už nebyl zájem ani doma. Komunisté od 70 letech neivenstovali a vše slo na spotřebu, jenom proto, aby lidem zavřeli ústa. Jelo se na doraz. Dostat výrobu na úroveň západu tak bylo třeba 700 miliard a ty komunisté neměli . Lidi sháněly bony a raději nakupovali v Tuzexu. Pokud se nějaké továrny se zavřely, tak to nebylo z důvodu, že by je někdo vytuneloval, ale proto, že o jejich výrobky ani doma nebyl zájem. V tržním hospodářství neměly co dělat a byly nahrazeny jinými. Kolik bank u nás bylo v ČSSR ??? Komunistický stát neměl valuty a prodával, co šlo pod výrobní cenou, jenom proto, aby nějaké valuty získal. V ČSSR se nemělo co vytratit.

1 0
možnosti
MB

Oddělme ideologický náhled od reality. Sami komunisté si byli vědomi, že Extenzivní přerod NH, směrem k Intenzivnímu - se prostě nedaří realizovat. Příčinou jsou podfinancované investice - Velice málo špičkových technologií - (Ničení ŽP jako samozřejmost). Ještě počátkem r. 1989 o tom mluví L. Štrougal, (snahy o VTR). K tomu následný rozpat trhů RVHP, obrovský probnlém! - A co teď , za co a s kým vlastně a jak? K tomu trpké poznání 41 let = Absolutní ekonomický analfabetismus národa, zcela doblého Centrálním plánováním, navyklého na ohlašování dalších nezměrných úspěchů! Živnostenská, selská ap. , třída zcela zničena - vazby zpřetrhány. Bráno z tohoto pohledu - Jsme se stali svědky až neuvěřitelného zázraku! Nepopírám podvody - Pak, případní odpůrci rovněž nepopírejte tezi, že - Pro machinace, výprodej NH, laciný vstup zahraničních investorů - Nikdo nevykonal tolik historického blaha - Jako ÚV KSČ ... :-)

1 0
možnosti
Foto

Pořád je vytvářen dojem, že podinvestované socialistické podniky, které v rámci RVHP vyvážely většinu produkce do Sovětského svazu, který to odebíral na základě dohod a nikoliv na základě potřeby, měly kdovíjakou cenu. Neměly, byly v úděsném stavu a o jejich výrobu nebyl zájem. Moc nebylo co defraudovat.

5 1
možnosti
Foto

Privatizace Mostecké uhlené začla v době kuponové privatizace, kdy stát převedl 46 procent akcií firmy na Fond národního majetku a pět procent dal zdarma městům a obcím.Obce však své akcie záhy prodaly. V době Tošovského vlády už pouze managementdolů ukrytý za schránkou zahraniční struktury Appian dokončoval tajné skupování volných akcií z trhu i od obcí, a to za penízevytažené ze samotné firmy. Získal tak většinový podíl. " V té době úřednická Tošovského vláda neměla žádnou možnost, jak to řešit, i když byla varována Fondem národního majetku na nekalé obchodys akciemi. Fond nárdoní majetku podal i trestní oznámení. Odpovědí byly tlaky od Zemanovy ČSSD. Poslanec Josef Hojdar tehdy vystoupil na tiskové konferenci vedle Miloše Zemana a bouřil proti fondu za to, že podal tr. oznámení. Zemanova vláda šest dní po svém vzniku rozhodla, že nastrčené firmě Investenergy prodá zbylých 46 procent dolů. A to za směšnou cenu 650 milionů. Vláda přitom dostávala varování, aby to nedělal.

3 0
možnosti
Foto

Přes všechny těžkosti byla kunová privatizace úspěšný projekt. Do privatizace vstupovali lidí a ne žádní andělé. U nás dopadla privatizace nejúspěšněji ze všech zemí východní Evropy.

4 0
možnosti
Foto

Amnestie V. Kaluse se týkala lidí, kterým za osm let a více nebyla prokázána žádná vina.

2 3
možnosti
OF

Otázkou je proč ta vina nebyla prokázaná. Špatné zákony atd.

1 0
možnosti
Foto

Kuponová privatizace je ovšem spojována také s majetkovými defraudacemi, zejména ve fázi, kdy byly již kupony přeměněny na akcie. Můžete uvést nějaký případ defraudace ?????

1 0
možnosti