Vařte si doma pivo
Historická data hovoří o tom, že v Mezopotámii se pivo vařilo již v 7. století před Kristem a možná jej dokonce vařili již staří Sumerové.
Zkušenost zřejmě převzal i starověký Egypt a pravděpodobně se z něj dostal i do Evropy. Různá piva (z obilek nejen ječných, ale i pšeničných, žitných a rýžových) postupně zdomácněla. Vznikl v podstatě, jak dnes říkáme, iontový, výživný, nízkoalkoholický (30 – 50 g/l) nápoj. Nápoj bohatý nejen na energii, ale i na množství vitamínů řady B. Z nejvýznamnějších můžeme dokladovat thiamin (3 % denní spotřeby v jednom litru piva), riboflavin (20 %), pyridoxin (31 %), niacin (45 %) a kyselina listová (52 %). Vitaminy skupiny B jsou důležité pro řadu metabolických procesů (metabolismus sacharidů, lipidů aminokyselin), funkci nervového systému a další.
Klasická piva byla nefiltrovaná a samozřejmě nepasterizovaná a můžeme jejich domácí výrobu dokladovat ještě na přelomu minulého století. Původní staročeský název je pravděpodobně odvozen od slova „pitivo“.
Pivo je dnes kritizováno zejména za obsah alkoholu, avšak alkohol ve střídmé míře má řadu dalších pozitivních vlivů na organismus. Např. uvolňuje stress. Pivo tiší žízeň lépe, než různé chemicky obohacené limonády s vysokým obsahem umělých látek. Často kritizovaný kalorický obsah je však třeba ve srovnání s jablečným džusem nižší. Půllitr piva reprezentuje jen 200 – 250 kcal, což je jen 5 % denní potřeby.
Pivo je ideálním pitím právě pro svou iontovou vyváženost (a jistě je to proto, že jeho tradiční vaření vychází čistě z přírodních surovin). Má kladný vliv na zažívací trakt, činnost ledvin a jater. Obsahem chmele však negativně ovlivňuje sexuální žádostivost a sekundárně i potenci. Obsahem flavonoidů však kladně působí jako prevence rakovinných bujení.
Dnšní globalizované pivovary, nadnárodní společnosti, však produkují piva MRTVÁ. Tj. všechy pozitivní obsahy jsou totálně umrtveny sterilizací (a filtrací). Vznikají pak nápoje u nichž je sice zachován obsah alkoholu, ale nutričně nemají s původním názvem pivo už téměř nic společného. Jejich jediným kladem je, že vydrží ve stejných parametrech řadu měsíců. Je to podobné jako s jogurty.
Proto si vařme pivo doma
Gigantům se to samozřejmě nebude vůbec líbit, protože jim bude klesat výstav těch sra*ek, které dnes za pivo vydávají. Návod je poměrně jednoduchý.
Pro domácí výrobu piva budete potřebovat:
- Kupte si ječný slad. Malé soukromé pivovary jej rády prodají. Plzeňský pivovar nikoliv, tam to ani nezkoušejte. Zkušení domácí pivovarníci si koupí jen ječmen a máčením a přehazováním za vhodné teploty si slad vyrobí sami. Přehřátím sladu lze dosáhnout i karamelizece klíčků a tím i tmavých, více cukernatých piv. Přidávání umělého karamelu do sladu je jen dalším z chemických zásahů do vařby piva.
- Voda: čím máte kvalitnější, méně chemicky upravovanou, tím lépe.
- Chmel: máte-li přírodní šištice, tím lépe. Jinak se ale dá koupit jako extrahovaný granulát.
- Pivovarské kvasnice: Nepokoušejte se je nahradit lihovarským droždím. Pivovarské kvasnice se jmenují Saccharomyces cerevisiae ssp.. Nejsou ale levné. Na dávku piva 10 l stojí i 80 Kč. Mladí chemici by však měli umět poradit a dovést kutivovat pivovarské kvasnice masově za podstatně nižší ceny. Jinak je snadno opět koupíte v malých pivovarech.
- Poslední, co potřebujete, je kvalitní síto, které oddělí pevné složky kvasu od tekutiny. Nesnažte se filtrovat přes míru. To, co vyrobíte, bude živé, kvasnicové pivo, tedy tekutina kalná, se rmutem. Lze použít hustší textilii.
- Teplopměr není od věci.
Pracovní postup při výrobě dolně kvašeného piva plzeňského typu:
- Vodu vhodného objemu (20 – 50 l) zahřejte na 42 °C, zamíchejte do ní slad a zahřejte směs k 52 °C. Teplotu držte 10 min.
- Dílo zahřejte na 62 °C a teplotu držte zase 10 min. Pak odeberte polovinu tekutiny do jiného hrnce.
- Zbylou tekutinu zahřejte až na 72 °C a držte ji dalších 15 minut.
- Pak zvyšte teplotu, uvěďte tekutinu do varu a vařte dalších 15 minut.
- Poté přilejte odloženou část díla a dobře sceďte. Cezení má probíhat desítky minut a netřeba na něj chvátat. Záleží na hustotě tkaniny, kterou k cezení použijete. Cílem je pouze oddělit slad od tekutiny.
- Směs znovu uveďte do varu.
- Po zavaření vložte chmel, nebo granule Chmelovaru. Asi 2/3 dávky.
- Poslední třetinu chmele vložte asi 15 minut před koncem varu. Doba varu je klíčová a nevyzradím jak dlouho vařit. To už je tajemství sládků. V této chvíli je možno přidat přírodní aromata a barviva (třeba mátu, nebo borůvky). Dobré pivo se vaří i 10 hodin.
- Promícháme a necháme asi 30 minut ležet.
- Hadičkou stáhneme tekutinu tak, aby chmel zůstal v hrnci.
- Urychleně dílo zachlaďte na 10 °C a pak přidejte pivovarské kvasnice. To je kritický bod vařby. Lze použít ledování, či chladničku. Dílo už nádherně voní, i ženám.
Dílo necháme „spilkovat“. Doba spilkování je opět tajemstvím pivovarníků. Dějí se biologické procesy, které neradno předčasně ukončit, ani přetáhnout.
Poté opět stáhneme hadičkou do připravených nádob, nejlépe sudů a v ležáckém sklepě při teplotě 5 °C necháme zrát do potřebné lihovatosti. K získání 18° to může trvat i 3 měsíce, vícestupňová piva i půl roku.
Z hlediska práva si můžete uvařit až 200 l piva za rok, aniž byste byli nuceni se zodpovídat úřadům a výrobu danit. Úmysl však musíte nahlásit Celní správě. Nesmíte jej však prodávat.
Dobrým návodem je však kasička vedle sudu s kvalitním pivem Vaší výroby. Nic neprodáváte a když Vám ochutnávači dají nějakou odměnu, už to není prodej.
Doma si lze uvařit velmi kvatitní piva, docela nesrovnatelná s giganty. Možná budete velmi překvapeni, jak domácí pivo chutná.
Giganti se velmi brání domácímu vaření piv, protože až ochutnáte, zjistíte, jaký je rozdíl mezi pivem a těmi humusy, které jsou za pivo vydávána.
Petr Závladský
K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti
Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.
Petr Závladský
Dobrý den, můj přítel,
Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...
Petr Závladský
Zálohování dat
Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:
Petr Závladský
One way ticket
Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.
Petr Závladský
Maličko o kavkách a také o lidech
Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...
Další články autora |
V Mostě uhořelo šest lidí. Restaurace byla v jednom plameni, popsal hasič
Přímý přenos Při výbuchu a požáru v restauraci U Kojota v ulici Františka Halase v Mostě zemřelo nejméně šest...
Aralské jezero vstává z mrtvých. Voda se vrací a do ní i život
Objem vody v severní části Aralského jezera se od roku 2008 zvýšil téměř o polovinu, uvedly...
Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí
Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové...
Havárie historické bojové techniky na jihu Čech: dva mrtví, osm zraněných
Při ukázkách historické bojové techniky u Horního Dvořiště na jihu Čech došlo k tragické nehodě....
Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci
Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá...
V Gaze platí příměří. Začalo se zpožděním kvůli nedodaným jménům rukojmích
Sledujeme online V Pásmu Gazy v 10:15 SEČ začalo platit příměří. Na příkaz izraelského premiéra Benjamina Netanjahua...
Deportace i cla na Čínu a Kanadu. Trump chystá po inauguraci smršť nařízení
Zastavit nelegální imigraci z Mexika, zahájit největší deportace v dějinách Spojených států nebo...
Chystáte slovenský majdan, obvinil Fico opozici. Pohrozil také vetem Ukrajině
Slovenský premiér Robert Fico obvinil opozici, že chystá státní převrat. Pohrozil Kyjevu, že bude...
Ve věku 76 let zemřela bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová
Ve věku 76 let zemřela významná osobnost českého práva a bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu...
Domácí lékárnička: Co patří do lékárničky pro děti?
Mít správně vybavenou domácí lékárničku je velice důležité pro efektivní poskytnutí první pomoci, zejména dětem. Bez ohledu na to, zda se jedná o...
- Počet článků 651
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1690x
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.
Seznam rubrik
Oblíbené knihy
- Bohatý táta, chudý táta (Robert T. Kiyosaki)
- Co je vidět a co není vidět (Frédéric Bastiat)
- Liberalismus (Ludwig von Mises)
- Cesta do otroctví (F. A. Hayek)
- Kapitalismus a svoboda (Milton Friedman)