Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Ještě něco přidám.

!!

Nález ústavního soudu ČSFR SpZn Pl. ÚS 22/92.

!!

Viz http://www.concourt.cz/clanek/GetFile?id=4074 na

straně 41. !!!!!!

0 0
možnosti
JJ

Tímto nálezem ústavní soud daňovou diskriminaci důchodců označil za nepřípustnou.

0 0
možnosti
JJ

Uvědomme si prosím, že skutečnost opravňující uplatnit slevu na dani zde není výsledkem nějaké zpochybnitelné obchodní, hospodářské či účetní transakce, nýbrž pravomocného rozhodnutí státního orgánu (ČSSZ).

0 0
možnosti
JJ

Ůčelové obcházení zíákona zná náš občanský řád a jde o vyhnutí se nějaké konkrétní zákonné povinnosti způsobem, který zákonodárce mepředpokládal.

Ve správním právu, zvláště v aňových věcech, je obejití zákona judikováno zcela výjimečně.

Do roku 2004 bylo volně zaměňováno s dissimulací (zastíráním skutečného právního stavu stavem formálně právním), než NSS judikoval, že správce daně nemá co vytýkat obejití daňového zákona. Účelem daňového zákona je totiž přiřadit konkrétním právním přemisám konkrétní daňové důsledky, nikoli (až na vyjímky) daňovým poplatníkům ukládat, jak tyto premisy uspořádat.

Pokud od té doby NSS judikoval obcházení zákona v daňovém sporu, nebyl to daňový zákon, ale zákon o účetnictví.

V každém případě - v daňových sporech vždy šlo o napadení HOSPODÁŘSKÝCH transakcí daňových subjektů za účelem snížení daňového základu, většinou mezi spřízněnými osobami (výjimkou bylo ono obejití zákona o účetnictví, kde šlo o obejití povinnosti tvořit opravné položky nákupem a prodejem akcií za sníženou cenu), například vložením majetku společníka do společnosti a bezprostředním jeho prodejem touto společností se ztrátou.

Odkazy: http://www.ipravnik.cz/cz/clanky/pravo-ustavni-a-spravni/art_5553/chap_5190/obchazeni-zakona-a-jeho-odraz-v-danove-judikature.aspx#11 http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d12198v15108-danove-planovani-ve-sparech-ducha-zakona-1-cast/ Budu vděčný, když mi někdo najde judikci, kdy správce daně napadl něco, co daňový subjekt osvědčil dokladem o pravomocném rozhodnutím státního úřadu, nešlo o podvod poplatníka a správce daně před soudem uspěl. To by byl fakt průlom a precedens.

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s vámi, ale.....

0 0
možnosti
AN

Souhlas a karmaR^ Kalousek důchodcům vyhrožuje jen proto,  aby odvolali svoje žádosti, mají prý na to 30 dnů. Doufám, že se důchodci nezaleknou a nebudou hromadné brát své žádosti zpět.

3 0
možnosti
JJ

Žádosti brát zpět netřeba, za pozastavení důchodu na 1 den jim nic nehrozí.

Jisté riziko jim hrozí až v případě, že uplatní slevu na dani na poplatníka. V tom případě zřejmě bude berňák tvrdit "zneužití práva", doměří daň, penále a úrok.

Důchodci to pak budou muset zaplatit a mohou se následně soudit. Jak rozhodne soud, to nevím; Dosud judikoval "zneužití práva" pouze v případech, kde byla ve hře nějaká smlouva (třeba darovací na sport občanskému sdružení složenému výhradně z příslušníků širší rodiny).

Zde jde výhradně o výsledek o správního rozhodnutí, a to mohli legislativci předjímat. V sázce je totiž právní jistota a předvídatelnost práva.

Našel jsem ještě jeden odkaz:

http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d34816v44433-danove-planovani-jasneji-ve-sparech-ducha-zakona/

0 0
možnosti