Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

Faustino

12. 8. 2012 21:09
Argumenty jde značně rozšířit

Na velikonoční den byla přísně zakázána jakákoliv práce a platily zpřísněné sabatové předpisy. Těžko si představit, že by se v této nábožensky vypjaté době byli Židé ochotni dopustit smrtelného hříchu činností, přípravy a organizace soudního procesu, zatčení Ježíše, nošení zbraní a jiných předmětů, zapálení ohně v domě velekněze (Lukáš 22,55), že by mohlo a smělo být prodáno a nakoupeno plátno, jak učinil Josef z Arimatie (Marek 15,46), že by ženy připravovaly vonné věci a masti (Lukáš 23,56) atd. atd...

0 0
možnosti
F

Faustino

12. 8. 2012 20:38
Už Kelsos

si ve druhé polovině 2. století posteskl, že „křesťané mnohonásobně předělávají a přepracovávají první zápisy evangelií, aby mohli odmítat výtky...“

Proto bylo důkladně zničeno nejméně pětadvacet (podle jiných autorů až padesát) dalších evangelií. Jsou známy jejich některé názvy - evangelium nazorejců, ebionitů, z Oxyrynchu, z Fajjúmu, Barnabášova atd.

Byl zničen i spis Kelsův, ale ten se částečně paradoxně dochoval ve spisu Origena, který z Kelsova spisu obsáhle cituje.

0 0
možnosti
OK

iacobau

12. 8. 2012 20:25
Uvedení na pravou míru

Evangelia psali evangelisté, byť dva z nich patřili mezi apoštoly. Ježíš nebyl odsouzen k smrti židovským orgánem, ale římským- Pilátem, místodržícím. Velikonoční svátky jsou zmiňovány v evangeliích tak, že večer po smrti Ježíše začal hlavní svátek.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

12. 8. 2012 20:36
Re: Uvedení na pravou míru

:-)

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

12. 8. 2012 19:20
Dotaz

Proč nečerpáte ze současných odborných děl českých a zahraničních autorů? Je pár dobrých knih, která se zabývají synoptickými evangeliemi podrobně a jejich knihy jsou uznávanými autorskými díly.

0 0
možnosti
G

genez.

12. 8. 2012 17:58
++++

Celá Bible je jen účelová lež. Moc bych se pozdržel tohoto výroku! Ale sestavení nového zákona máte pravdu, moc velkou pravdu. Vjetí na oslu do Jeruzaléma proběhlo sobotním jitrem. Vítací procesí byl hlouček dětí, ti použili kamení.

Večeře páně byla téhož dne večer . Touto večeří bylo zakončeno učení k dvanácti učedníkům k oslavě vyvolenosti ducha, který se nalézá v postavení symbolu čtvrtka 4 . Žádné ukřižování opravdu neproběhlo. To postavil později Říman na základě učení. Teď to snad pochopíte, jedná se o tak zvaný galaktický kříž. Stvořeno je třináct světů, těchto třináct světů tvoří vertikální rameno. Horizontální rameno tvoří vždy Aion, který se pohybuje křížem v horizontální paralelách. Trůn Syna staví třináctý svět označuje střed, kde po levici a pravici se pohybuje v pravidelných hodnotách zástup Jahve, který je označen obrazem zvířecí šelmy……..

0 0
možnosti
OK

iacobau

12. 8. 2012 20:26
Re: ++++

Jak prosté ;-D

0 0
možnosti
PJ

PájaZítra

12. 8. 2012 14:50
karma! za poslední odstavec

o tý účelový lži6

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 8. 2012 14:11
to jsou tvrdá nařčení

A jen s některými se zastánci bible okrajově vyrovnali Třeba tím že proces s Ježíšem se nemusel  neodehrát přesně 15. den nisanu.Nepříliš  zcela přesné časové formulace v Bibli umožňují i jiný výklad. Pravda, tím zase padají jiné argumenty-třeba ohledně výpočtu církevního slavení Velikonoc  

Ovšem-ono jde o něco jiného. Totiž, odkud že vlastně brali autoři evangelií ty zcela přesné informace o průběhu procesu s Ježíšem? Přesné texty řečí z neveřejného jednání velerady, zápisy rozhovoru Ježíše s Pilátem,..? Existovaly  kdysi nějaké soudní zápisy případu "Ježíš" ze kterých mohli citovat? Jeruzalém byl roku 70 Římany zničen-a až krátce potom se datuje vznik evangelií.

Takže, z čeho vycházeli, ze svých vzpomínek o událostech, kterých se nezúčastnili? Vědci dnes uvažují možnost jakéhosi protoevangelia ze kterého při popisech událostí čerpali, ale které se nedochovalo.

0 0
možnosti
F

Faustino

12. 8. 2012 14:48
Re: to jsou tvrdá nařčení

Tady bych doporučil knihu profesora Alvara Ellegarda "Jesus: One Hundred Years Before Christ" (Ježíš sto let před Kristem).

Koncept Ježíše zrál asi sto let. Ježíš se pak postupně proměňoval z mýtického Krista, duchovní postavy, jehož ukřižování proběhlo v nebeské sféře, až v reálného člověka.

Proto Pavel o člověku Ježíšovi nic neví, nezná žádné podrobnosti z jeho života.

0 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

12. 8. 2012 14:07
Autorova zcestná argumentace

Např. píše, že něco bylo nepravděpodobné. Z hlediska našeho dojmu ,co je pravděpodobné, kdo třeba mohl očekávat, že přijde nějaký Lenin a jeho říše bude ovláda velkou část Evropy i celého světa? A z hlediska pravděpodobnosti, jak pravděpodobné bylo, že přijde nějaký šílenec jménem Hitler a způsobí smrt tolika milionů? A zfanatizuje velmi vzdělaný a pořádný národ, jakým Němci jsou?

Autor vezme nějaké věci z vedlejších zákonů Židů a pak to srovnává s Biblí. Jenže s Biblí jako takovou tu nepracuje téměř vůbec. Proč ji porovnávat s nějakými jinými prameny, že se jemu nezná něco pravděpodobné. Dějiny jsou ve skutečnosti sledem právě těch věcí, které by se zdály nepravděpodobné. Čekal bych, že uvede nějaký rozpor z Bible, tj. kde Bible na jednom místě něco říká a jinde zas jinak. Nic takového autor neposkytl. Takže Bible lživá není, lže leda autor. Obviňuje z lži a krom blábolů tu neuvedl jediný argument.

1 0
možnosti
OU

12. 8. 2012 14:10
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
VK

VLAKR

12. 8. 2012 13:01
To je ale demagogický článek

tvrdit na základě rozporů v Bibli samotné, zásadami tehdejšího židovského soudnictví a jinými historickými dokumenty, že, "celá Bible je jen účelová lež" je hodně silná demagogie. Není to dílo jednoho či skupinky autorů, ale vznikala během dlouhých staletí posbíráním starých pověstí,  záznamů mnoha různých autorů, přepisováním a překládáním do různých jazyků. Během tohoto procesu docházelo jistě k mnoha nepřesnostem, nechtěným i účelovým zkreslováním, účelovým interpretacím atd. Bibli tedy nemůžeme hodnotit jako historické vědecké dílo, přestože popisuje celou řadu historických reálií s různou mírou přesnosti a věrohodnosti.

Tvrdilt ale, že jde o knihu účelově napsanou pro ohlupování lidí, je sprostá demagogie.

0 0
možnosti
OU

12. 8. 2012 13:12
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
RS

leonet

12. 8. 2012 12:56
Vy budete ješttě dlouho "těžko" chápat.

Rv Hned první věta a lež jako věž. Rv

1 0
možnosti