Pokrmy ze zvěřiny (4)
Dušené pokrmy připravujeme z kýty, hřbetu, případně z plecka. Maso musí být dobře odleželé. Podle druhu dusíme maso na cibulovém, nebo zeleninovém základu, patřičně okořeněné, čímž šťáva i maso získá charakteristickou chuť a barvu po použitých surovinách. U některých jídel zvýrazňujeme chuť přidáním vína (bílé i červené). Šťavnatosti masa dosahujeme špikováním (podél vláken masa).
Jelení kýta na smetaně
Suroviny: maso z kýty, uzená slanina, tuk, smetana, kořenová zelenina, cibule, citrón, hladká mouka, cukr, ocet, bílé víno, sůl, divoké koření, hořčice, masový vývar.
Postup: odblaněné maso pokrájíme (po vlákně!) na kusy přibližně 1 – 1,5 kg těžké, protáhneme slaninou a osolíme. Na tuku opražíme pokrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a koření. Do tohoto základu vložíme maso, podlijeme vývarem, zastříkneme octem a dusíme pod poklicí do měkka. Změklé maso vyjmeme ze šťávy a porcujeme (přes vlákno!). Šťávu zahustíme zápražkou, osladíme, přidáme hořčici a dobře provaříme (1 hod). Před koncem vaření přidáme smetanu a procedíme. Hotovou omáčku zjemníme vínem a vychutíme citrónem.
Přílohy: různé knedlíky, ale i makaróny
Jelení kýta na víně
Suroviny: maso z kýty, uzená slanina, tuk, kořenová zelenina, cibule, divoké koření, hladká mouka, červené víno, sůl, citrón, cukr, rajský protlak (ne kečup!), ocet, masový vývar.
Postup: odblaněné maso pokrájíme (po vlákně!) na kusy přibližně 1 – 1,5 kg těžké, protáhneme slaninou a osolíme. Na tuku opražíme pokrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, divoké koření a cukr do hněda. Přidáme ocet a citrón na kolečka a protlak. Vložíme maso, podlijeme vývarem a dusíme pod poklicí do měkka. Změklé maso vyjmeme ze šťávy a porcujeme (přes vlákno!). Šťávu zahustíme zápražkou a dobře provaříme (1 hod). Před koncem vaření přidáme červené víno. Takto upravujeme i srnčí hřbet a roštěnou z daňka.
Přílohy: různé knedlíky
Burgundské roštěnky (jelen, daněk)
Suroviny: hřbet z jelena (daňka), tuk, kořenová zelenina, cibule, rybízový džem, citrón, hladká mouka, cukr, divoké koření, sůl, ocet, burgundské víno, vývar
Postup: hřbet rozsekneme po délce, odsekneme hřbetní kost, ořežeme horní blánu a nařežeme roštěnky. Ty (lehce) naklepeme a opečeme na rozpáleném tuku po obou stranách. Na tomtéž tuku po opékání opražíme zeleninu a cibuli (na plátky), cukr a koření a na plátky pokrájený citrón. Pražíme dosti do hněda a pak zalijeme vývarem. Do tohoto základu vložíme roštěnky a dusíme do měkka. Změklé roštěnky vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zapražíme, znovu přidáme vývar, džem a provaříme cca 1 hod. Vařenou omáčku procedíme (propasírujeme) a přidáme burgundské.
Přílohy: vařené brambory, knedlíky
Daněk na polský způsob
Suroviny: maso z kýty, slanina, tuk, kořenová zelenina, cibule, mandle, hrozinky, brusinkový kompot, citrón, rybízový džem, hladká mouka, perník (bez čokolády!), cukr, sůl, ocet, divoké koření, červené víno, švestková povidla, masový vývar
Základ: na rozpálený tuk vložíme krájenou zeleninu, cibuli, cukr, koření, a opražíme do hněda. Přidáme citrón na kolečka, povidla, strouhaný perník, brusinky, sůl, mandle, hrozinky, džem a podlijeme horkým vývarem.
Postup: kýtu rozdělíme (po vlákně!) na kusy přibližně 1 – 1,5 kg těžké, protáhneme slaninou a vložíme na předem připravený základ a dusíme do měkka. Pak maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a opražíme. Znovu zalijeme vývarem a provaříme asi hodinu. Omáčku přecedíme, dochutíme a přidáme červené víno.
Přílohy: knedlíky, brambory
Citace z „Technológia pre 3. ročník odborných učilíšť a učňovských škôl, učebný obor kuchár“, autoři: Brhlík Eduard a Romaňuk Juraj (1966), překlad: © 2012 PeTaX.
Zdá se Vám, že se výše uvedené recepty podobají jeden druhému? Není to tak! Každá z těch úprav je jiná a chutná báječně. A všechny ty ingredience si se zvěřinou báječně rozumí. Ale nesmíte podvádět! Žádný vývar z vodovodního kohoutku! Ani jakákoliv jiná náhražka! A mražená zvěřina též není zrovna ideál – to maso se mražením pokazí. U citrónu buďte opatrní na hořkost bílé výstelky pod kůrou. Zvěřina ji však většinou snese.
Příště: několik dalších základních receptů ze zvěřiny
Tak jestli se Vám podaří někde koupit kousek dobré zvěřiny, zkuste si uvařit něco lepšího, než obvykle. Dobrou chuť!
Petr Závladský
K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti
Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.
Petr Závladský
Dobrý den, můj přítel,
Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...
Petr Závladský
Zálohování dat
Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:
Petr Závladský
One way ticket
Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.
Petr Závladský
Maličko o kavkách a také o lidech
Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...
Další články autora |
Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková
Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje...
Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka
Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák,...
Chaos, protesty a vojáci v parlamentu. V Jižní Koreji hodiny platilo stanné právo
Jižní Korea zažila den plný chaosu poté, co prezident Jun Sok-jol vyhlásil stanné právo kvůli silám...
Kvůli agresivitě Romy neregistruji, vyhlásila pediatrička po konfliktu s nimi
S neurvalostí, agresivitou a urážkami se setkala v čekárně své ordinace dětská lékařka z Aše. Podle...
Řidiči zkoušejí novou fintu, jak neplatit za parkování. Přestupek, varuje policie
Na internetu se v poslední době značně rozšířila nabídka automatických parkovacích hodin, které...
ANALÝZA: Konec jedné éry, Asadův režim padl. Ale co Sýrie?
Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Sýrie takřka přes noc změnila svou tvář. Všudepřítomná zobrazení vůdce Bašára Asada mizí z ulic i...
Dostali jsme nízké dotace na investice, stěžují si malí zemědělci
Hádky o to, zda stát dostatečně podporuje malé farmáře, pokračují mezi zemědělci i po podzimním...
Do lékárny jako do ordinace. Změří cukr, tuk či cholesterol, chtěly by i očkovat
Premium Do lékárny nemusíte chodit jen pro léky a doplňky. Novinkou v sítích lékáren je měření cukru,...
Ženám s mateřstvím radí hlavně „ty internety“. Pomoct by mohla nová aplikace
Sociální sítě, články, blogy, média. Mohlo by se zdát, že získat odpovědi na otázky ohledně...
Pronájem byty 2+kk, 58 m2 - Dyje
Dyje, okres Znojmo
12 000 Kč/měsíc
- Počet článků 651
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1690x
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.
Seznam rubrik
Oblíbené knihy
- Bohatý táta, chudý táta (Robert T. Kiyosaki)
- Co je vidět a co není vidět (Frédéric Bastiat)
- Liberalismus (Ludwig von Mises)
- Cesta do otroctví (F. A. Hayek)
- Kapitalismus a svoboda (Milton Friedman)