- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ono je to jednoznačně ve vedení.
Na začátku prázdnin jsme byli v jednom minipivovaře s restaurací a hotelem - pátek večer obsluha příšerná, pivo teplé, začínala jsem mít pocit, že snad obtěžujeme. V sobotu zázračná proměna - servírky kmitaly, odněkud vytáhly i úsměv.... a z toho pána, co nenápadně postával poblíž pípy, měly viditelně respekt. Fakt, že nevím, zda slečnám vydrželo to nasazení i bez přímého dozoru.
Nepochybně. Ale on to neví, protože chybí. A ani to možná vědět nechce.
...pokud je ten podnik takhle v rozkladu - proč tam pořád chodíte? Sledovat ten humbuk?
Možná proto, abych viděl co všechno je možné.
že ten "podnik" vůbec nějaké hosty má. Ale víte co? Nedávno jsem četl myšlenku - nezaměstnaných je pořád ještě málo, lidi si furt práce neváží. Tak si ve stejném duchu - provozovatelé zkrátka budou muset začít krachovat, než jim dojde že ty inovace musí teď zkoušet z jiného konce.
Má - alespoň přes den - generaci těch starších a velmi starých, kterým se nechce trmácet se o kilometr dále. V podstatě štamgastů, kteří ten provoz drží nad vodou. A pak malou četu totálních alkoholiků, kteří z něj činí provoz šesté kategorie (ale s personálem si tykají.)
To je jako argument? Jako podnikající v úplně jiném oboru nemám potřebu provozovat pohostinské služby. Přesto cítím jako své právo kriticky hodnotit úroveň služeb, za které platím.
Nedovedou vybrat správné lidi, nedovedou je motivovat, nedovedou řídit firmu. Takových jsou mraky.
Naprosto výjimečně s Vámi souhlasím.
Když jsem byl bez práce, tak než abych šel na pracák, vzal jsem co zrovna bylo. A byla to pomocná práce v restauraci. Takže začalo to tak, že nastoupím na zkoušku (bez smlouvy) na týden, ten se prodloužil na tři týdny a když jsem po té době udeřil na majitele, kde je smlouva, tak mi nabídl 10-12 kKč měsíčně bez smlouvy - tedy bez placení zdravotního, bez započitatelnosti na důchod, bez nemocenské a dovolené. To že že šidí stát je pro mne věc vedlejší. Prý se mám nahlásit na pracák a mám zdravotní zaplacené.
Jiní to zase řeší najímáním zaměstanců na brigádu či na smlouvu (takže opět nic na důchod, nemocenskou, návštěvu lékaře a zdravotní si plaťte sami), ti alespoň platí nejaé daně. To bohužel nedělají jen "malí" podnikatelé, to dělají i nadnárodní koncerny. Lídé to ale berou - práce je málo a než umřít hlady nebo se natřít krémem na boty a jít si pro sociální dávky ...
Souhlas - toto je ze strany zaměstnavatele podraz... Na druhou stranu - nebýt zkostnatělého zákoníku práce (který si kvůli pofidérním "jistotám" vydupali odboráři), mohlo by existovat mnoho druhů pracovních smluv na různé typy úvazků... Zaměstnavatel by se nemusel obávat rizika při výběru zaměstnance, mohl by optimálně promítnout své potřeby do legálního vztahu... Byla by spousta pracovních příležitostí formou kratších úvazků nebo konkrétně definovaných činností pro lidi, kteří jako Vy (nebo svého času i já) potřebují jakoukoliv práci bez ohledu na výši dosažené kvalifikace, důchodce, matky na mateřské, invalidní ... Jenže nynější systém je nastaven na výše zmíněné "jistoty" a hlavně na to, jak z lidí (podnikatelů i jejich zaměstnanců) vydojit co nejvíc peněz...
Znám to i z druhé stránky. Brácha nastoupil do nově otevřené hospody jako vrchní. Měl praxi a rozhodně nepatří k personálu, který popisujete ve svém vyprávění. Že nedostal první mzdu, to tak nějak přešel, hospoda se rozjížděla, začínalo to fungovat, tak si říkal, že se to spraví. Nespravilo se to ani druhý a ani třetí měsíc. Tak dal výpověď. Jenže zaměstnavatel mu odmítl dát zápočtový list. A bez "zápočťáku" nejen že vás nikdo nemůže zaměstnat, ale ani žádnou dávku sociální podpory nedostanete. A "zápočťák" nikdo z toho pana "podnikatele" nemá jak dostat. Následně všichni postižení zaměstnanci podali na majitele návrh na insolvenci. Jenže pan podnikatel poslal firmu "Franta a Tonda" do krachu, založil firmu "Tonda a Franta", té "prodal" hospodu, najal nový personál a jede vesele dál.
že brněnský číšník, co Polívkovi říká - je nová doba , host vyhazuje číšníka - nějak nenastala. Alespoň ne tak jak jsme si změnou vlastnických poměrů představovali.
Použil jsem oficiální název filmu a automat mi ho zablokoval. Ale i v Paříži, Marseille či Malaze byly obsluhy také nic moc. Nejlepší byly ale Češky (Slovenky) v cizině - možná nostalgie - např. Dublin - ale zase biftek nic moc.