O zpracovávání zvěřiny (2)
U jídla je to hodně podobné. Jestliže si objednáte jakékoliv jídlo s nějakým klasickým názvem, musí být naprosto předpověditelné, co Vám bude přineseno. A pokud nebude, buďte oprávněně zklamáni jako v případě těch filmů.
Není přípustné a tolerovatelné, aby se jídla skládala z věcí, která do nich nepatří. A jestli mi tu nějaký velbloud napíše, že do svíčkové dává papriku, pomyslím si o jeho kulinárních dovednostech cosi hodně nelichotivého. Protože gastronomie a Gastrogel jsou také dvě hodně rozdílné věci.
Zvěřinou jsme se živili o hodně dříve, než dnešními, často značně syndetickými potravinami. Lidé jedli zvěř už v nejhlubší minulosti. Daleko a daleko dříve, než jsme zvířata domestikovali a začali je vědomě sami pěstovat!
Takže zpět k nějakým základním vědomostem o zvěřině:
Předpříprava
Vysokou zvěř je nutno stáhnout z kůže, vykostit, odblanit a rozdělit. Postup je stejný, jako u jatečných zvířat. Kůže se nařízne na vnitřních stranách zadních stehen až ke kopytům, kůži ze stehen stáhneme a kus zavěsíme za Achillovy šlachy. Dále vedeme řez přes celý hrudní koš až k hlavě. Pak prořízneme kůži od vnitřní straně plece až k předním kopýtkům. Kůži stáhneme i z plecka a dále z celého trupu tak, že kůži pevně držíme v jedné ruce a druhou rukou tlačíme na maso.
Zajíce rovněž zavěšujeme za zadní běhy (častěji jen svázané provázkem). Kůži nařezáváme od ocásku po vnitřní straně stehen a stahujeme ji směrem k hlavě. Konce předních běhů vytáhneme z kůže a uřízneme je v kloubu nad tlapkou. Kůži stáhneme i z hlavy až k uším. Staženého zajíce vyvrhneme. Prořízneme pánevní kost a břišní blánu bez porušení střev. Z jater ihned odstraníme žluč. Odřízneme zadní běháky, z krku hrtan a hltan a vyloupneme oči.
Pernatá zvěř
Pernatou zvěř nestahujeme, ale škubeme. Bez opaření horkou vodou. Jinak maso načichne pachem z peří a rychle podléhá zkáze. Navíc by se potom kůže trhala, což při škubání nesmíme dopustit. Na zvěřině ponecháváme hlavu i nohy, pouze odsekáváme pařátek a vyloupneme oči. Zbytky peří opalujeme nad plamenem. Kucháme jako domácí drůbež.
Drezírování
Pernatou zvěřinu dále formujeme – drezírujeme. (To dnes nedovede už téměř vůbec žádný kuchař!) Cílem je zformovat před přípravou ptáka tak, aby po úpravě neměl žádné estetické a chuťové vady, aby byl co nejlepší a nejhezčí.
U malých ptáků obvykle tak, že prořízneme na jedné noze šlachu u kolenního kloubu a vzniklým otvorem prostrčíme druhou nohu. Složíme jim křídla a hlavu dřívkem připevníme k prsům.
Bažant se drezíruje podobně, jako kuře. Slukám vykloubíme nohy dozadu, aby ležely pod stehnem. Zobák propíchneme skrz stehno.
Moření
Většinou moříme (nakládáme) pouze maso ze starších kusů. Mladé maso by ztratilo většinu výživných látek, barvu i šťavnatost. Nakládáme jen maso z neodležených (neuzrálých) kusů, protože moření ten proces nahrazuje. Mořidla připravujeme z vody, octa, koření a zeleniny. Jemnější mořidla jsou s přísadou vína a oleje (olej vytvoří neprodyšný povlak nad mořidlem).
Ale masa lze nakládat i do kyselého mléka (tedy pokud máte poctivé mléko a ne krabicák), nebo podmáslí! Mléko se musí každý den měnit, zejména u divočáka.
Zvěřina se též dobře odleží, pokud ji odblaníme, nasolíme, protkneme slaninou (zejména masa sušší) a polijeme horkým tukem (výtečné je pravé máslo), který až ztuhne, maso uzavře před vzdušným kyslíkem a zabrání oxidaci látek, které při zrání vznikají.
Do mořidla maso nakládáme na 1 – 4 dny (podle věku kusu a velikosti dílů). Maso v mořidle je třeba několikrát obrátit.
Špikování
Některé suché typy mas (a zvěřina je typicky velmi málo mastná) je dobré protknout uzenou slaninou. Mladou pernatou zvěř však nešpikujeme – unikala by její šťavnatost. V tomto případě je vhodnější zvěřinu slaninkou obalit a upevnit ji potravinářskou nití.
Příště: Bourání zvěře
Citace z „Technológia pre 3. ročník odborných učilíšť a učňovských škôl, učebný obor kuchár“, autoři: Brhlík Eduard a Romaňuk Juraj (1966), překlad: © 2012 PeTaX.
Tohle všechno museli kuchtíci znát nejen v zámku, ale i v podzámčí. Dokonce to znala i každá hospodyně.
Petr Závladský
K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.
Petr Závladský
Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...
Petr Závladský
Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:
Petr Závladský
One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.
Petr Závladský
Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...
Další články autora |
Skokem do propasti Macocha ukončila život matka oběti střelby na fakultě
Skokem do Macochy ukončila o víkendu život matka jedné z obětí tragické střelby na Filozofické...
Bílá rakev, věnec od Gottové. Na rozloučení se Slováčkovou dorazil i prezident
Rodina a přátelé se v kostele v centru Prahy rozloučili Annou Julií Slováčkovou. Zpěvačka a...
Výbuch v Poličce: ostraha hlásila, že se předtím nad areálem vznášely cizí drony
Exploze v muničním areálu v Poličce, k níž došlo koncem března, stále vyvolává otázky. Ačkoli...
Bili ho, řezali a natáčeli, jak umírá. Mladíci umučili třináctiletého kluka, pro zábavu
Premium Mladistvý spolu s kamarádem zabil v Děčíně před třemi lety třináctiletého chlapce. Nebývale...
Trump si hraje s vojáčky. Stažení by Evropu bolelo, na výběr jsou jen špatné varianty
Premium Je to jen pár dní, co Donald Trump vyslal směrem k Evropě poněkud nepříjemnou zprávu. USA mohou ze...
Po střelbě na floridské univerzitě je jeden mrtvý, útočníka dopadli
Při střelbě na Floridské státní univerzitě zemřel jeden člověk a byl zraněn zatím neupřesněný počet...
Větrem popadané stromy zastavily provoz na více než desítce tratí po celé republice
Meteorologové vyhlásili výstrahu před silným větrem na řadě míst v Česku. Kvůli následkům vyjížděli...
Kim si mastí kapsu. Ruská artilerie se už bez jeho podřadné munice neobejde
Premium Bezmála dvacet miliard dolarů už vydělal severokorejský režim na vojenské spolupráci s Ruskem....
U Neapole se zřítila lanovka, zemřeli čtyři lidé. Situaci komplikuje mlha
Při havárii lanovky u Neapole se ve čtvrtek odpoledne zřítila jedna kabina. Zemřeli čtyři lidé,...

Prodej pozemky pro bydlení, 1 812 m2 - Nemotice
Nemotice, okres Vyškov
2 600 000 Kč
- Počet článků 651
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1691x
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.