Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Já uvede dvě skutečnosti, spíše domněnky.

Okupace Československa znamenala zlom v mezinárodním komunistickém hnutí. Na počátku 60. let minulého století komunisté říkali, že se kapatalismus brzy zhroutí: Komunistické strany Itálie či Francie byly nejsilnějšími stranami v zemi a bylo jen otázkou krátké doby, kdy na sebe strhnou vládu. Papež Pavel VI posílál církevním představitelém ve východním bloku pokyny: "Hledejte cesty k dohodě s komunisty, jsou velmi silní..." Po r. 1968 se to zlomilo: Italští a francouzští komunisté prohlédli a začali ztrácet. Papež Jan Pavel II poslal církevním představitelům ve výchdních zemích vzkaz: "Nechoďte na žádné kompromisy, komunismus v historicky krátké době padne."

Ruští vojáci po příchodu k nám byli velmi zmateni: Říkali jim, že je zde kontrarevoluce, mi jsme jim ukazovali klidnou zemi. A mnozí začali pochybovat. Ti, kteří to řekli před ostatními nahlas, byli prohlášeni za nakažené nebezpečnou chorobou a zastřeleni. Dokonce jsem slyšel, že museli být odsunuty celé jednotky a na hranicích byli všichni postříleni. Přesto v sovětské společnosti počet pochybujících narůstal a po necelých dvaceti letech měl Gorbačov se svou koncepcí perestrojky připravenou půdu.

2 0
možnosti

Z mého pohledu také nevíte, co mluvíte. Např. jediné, co mělo význam, bylo selhání Dubčeka při telefonátu s Brežněvem, jemuž sdělil, ať dělá, co uzná  za vhodné. To potom těžko se lze ohánět mezinárodním právem, zvláště po jednání v Bratislavě.

1 0
možnosti
SB

Jaképak těžko ohánět mezinárodním právem? K povolení vstupu vojsk na státní území dává svolení parlament svým usnesením a nikoli první tajemník nějaké politické strany telefonicky v podstatě mezi řečí. Dubčekovi tato země nepatřila. Byl pouze prvním tajemníkem ÚV KSČ. Nic více, nic méně. Tehdy vysoká funkce, ale nikoli funkce absolutního monarchy, jako byli středověcí králové.

2 0
možnosti
JM

Bydlel jsem v té době na samotě a rusáci nám ukradli krůtu.

0 0
možnosti
Foto

Už jste napsal i rozumnější články. Zdá se, že tímto, na rozdíl od toho Mašatova článku, příliš hýbou emoce. Bránit se?  Malá zemička? Vyprovokovat asi třetí světovou? Buďme rádi, že to dopadlo jak to dopadlo, nakonec ani ruské nápisy jsme nikde na obchodech nebo úřadech neměly, což by mně zase tolik nevadilo - mně se ruština líbí, angličtina sice také, ale už se mi přejídá.

0 7
možnosti
Foto

hrubka - ... neměli

0 1
možnosti
SB

Já si myslím, že současná EU je pro naši zemi větším nebezpečím než bývalý Sovětský svaz.

Moskevští mocipáni nás sice ovládali, ale každý režim po čase buď padne, nebo se obrousí a dostane do celkem přirozeného stavu. Diktatury přicházejí a odcházejí, ale nepřizpůsobiví přistěhovalci, tedy největší současný problém západoevropských států, a tím i v podstatě náš, protože ta provázanost s evropských zemí je jasná, pouze přicházejí. Potom už tady zůstávají a navíc v průměru přivádějí na svět mnohem více dětí než my. A až těch přistěhovalců a jejich potomků tady bude takových třicet procent, tak to si vůbec neumím představit.

3 0
možnosti
TB

zúčastnil jsem se přímo tkzv. obrany mého města,kdy všude hořely pneumatiky,dělali se zátarasy, moje město, kromě ranního průjezdu jejich techniky, bylo dlouho neprůjezdné z různého důvodu. většinou proto,že ty silnice co byly průjezdné byly úzké a ty jejich auta měly velký rejd. Nad hlavou vrtulníky. pak nám do kasáren nasadili 2000vojáků, normálně tam byly dvě naše roty. No "užili" jsme si to tady

1 0
možnosti
PK

P46a15v60e15l 70K68u35l70a

21. 8. 2013 17:40

Pokud je ČSSD "reformní křídlo" KSČM, tak Zeman je "normalizátor" :-)

2 1
možnosti