Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

La haute cuisine

Po nějaké době mě zase popadla touha podělit se o několik informací z vysokého umění kuchařského. Je vždy překvapující s jak poměrně malými náklady a málem jednoduchých potravin lze dosáhnout vysoké kulinární hodnoty.

Podívejme se postupně na několik málo receptur, které stojí za to vyzkoušet. Opakovaně tvrdím, že vařit by se mělo z lokálních surovin a ne z těch vezených přes půlku světa. Ale není třeba setrvávat v lokál-patriotismu a do omrzení vařit jen vepřo-knedlo-zelo, či svíčkovou. Cizí kuchyně poskytují také velmi uspokojivé receptury a není nutné se jich dogmaticky zříkat. Samozřejmě, pokud nejde o něco tak vzdáleného kuchařskému umění, jako je fast-foodový hamburger (a anglicismus je užit záměrně), rádoby pizza, anebo Horký Pes.

Biftek na prkénku, (pravděpodobně Amerika), 1 porce

1 biftek z hovězího zadního (5 cm vysoký!), ½ l bramborové kaše, 60 ml rozpuštěného másla, 60 ml sekané petrželky, 6 plátků limetky, sůl, čerstvě mletý černý pepř

Maso by mělo být zralé, „vyvěšené“, jasně červené, dobře prokvetlé tukem. Odblaňte je a osušte plátýnkem. Biftek potřete máslem a opékejte na roštu nad dřevěným uhlím, 3 minuty po každé straně. Vezměte dubové prkénko (určené pouze k tomuto účelu – nikdy se nesmí mýt, pouze se oškrabuje tupým nožem a pak vytírá olivovým olejem dosucha). Biftek na něj položte, kolem navršte našlehanou bramborovou kaši a vložte do trouby s teplotou 230 °C. Po 9 minutách potřete kaši zbylým máslem a až teď biftek osolte a opepřete. Vraťte do trouby na dalších 5 minut. Po vyjmutí znova vše potřete máslem a ozdobte sekanou petrželkou a limetkou. Podávejte na prkénku, na němž se pokrm připravoval.

Vejce au beurre noir, (hnědé máslo, Francie), 2 porce

4 velká vejce, 6 lžic másla, 1 lžička suchého sherry

Rozpalte gril. Ve dvou zapékacích miskách rozpusťte po lžíci másla a vyklepněte po 2 vejcích (neporušte žloutek!). Na mírném ohni zahřívejte 1 až 2 minuty až bílky začnou tuhnout. Přelijte je lžící másla a pak asi 1 minutu grilujte až se povrch potáhne tenkou blankou. Uložte misky v teple. V pánvi rozpusťte zbylé máslo a nechte ho lehce zhnědnout (ne přepálit!). Vmíchejte sherry, omáčkou vejce přelijte a podávejte.

Domácí majonéza

2 čerstvé žloutky, 1 lžička mletých hořčičných semínek, 60 ml estragonového vinného octa (nebo limetkové šťávy), 240 ml olivového oleje, 240 ml dobrého salátového oleje, 240 ml kyselé smetany, sůl

Všechny přísady temperujte na pokojovou teplotu. V nerezové míse vyšlehejte metlou žloutky do pěny. Přidejte sůl a práškovou hořčici (na kupovanou plnotučnou hořčici ihned zapomeňte!), vmíchejte většinu octa (limetky). Až se vše spojí, všlehávejte po kapkách oba oleje (lze smíchat). Jakmile směs začíná houstnout, lze oleje přilévat tenkým proudem. Stále šlehejte, ale nesmíte přešlehat. Vmíchejte zbytek octa – majonéza by neměla být tuhá, ale vláčná (olej zahušťuje, kyselina ředí). Vmíchejte kyselou smetanu a dejte vychladit.

Obměna: Místo kyselé smetany lze užít 3 lžíce dijonské hořčice a šťávu z 1 limetky. Nakonec vmíchejte 120 ml ušlehané sladké smetany a dosolte.

Tato majonéza je 1 000× chutnější, než ten kupovaný elent v pytlících a skleničkách od nejmenovaných výrobců. To totiž žádná majonéza není! To je jen směs modifikovaných škrobů. A udělat z domácí majonézy třeba omáčku tatarskou je jen otázkou přidání několika ingrediencí! Velmi snadné!

A jen tak na okraj: salmonela se vyskytuje pouze na skořápkách vajec. Uvnitř není. Stačí udělat několik jednoduchých opatření a žádné riziko nehrozí. To jen státní kontrolní úřady lžou na potkání, že domácí majonéza je zakázaná! Není!!! Na čí objednávku to říkají?

Zkuste vařit lépe! Je to jenom o maličko pracnější, než rozvařit špagety, polít je jablečným kečupem a posypat Eidamem!

Autor: Petr Závladský | pátek 8.6.2012 14:45 | karma článku: 11,12 | přečteno: 1116x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1865x | Diskuse | Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1188x | Diskuse | Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1267x | Diskuse | Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1145x | Diskuse | Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 521x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

2. prosince 2024  17:16

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje...

Extravagantní vilu u Brna za desítky milionů nechává nová majitelka zbourat

26. listopadu 2024  12:23

Víc než dvacet let stála v Rozdrojovicích u Brna vila, která na první pohled upoutala pozornost...

Jihokorejští poslanci zablokovali stanné právo, prezident to bude respektovat

3. prosince 2024  15:18,  aktualizováno  21:22

Jihokorejská vláda se na narychlo svolaném zasedání shodla na zrušení stanného práva, které před...

Požár v Národním divadle. Zásah hasičů protáhlo hledání ohnisek

26. listopadu 2024  15:13,  aktualizováno  19:13

Pražští hasiči zasahovali u požáru v historické budově Národního divadla. K likvidaci vyjely...

Kvůli agresivitě Romy neregistruji, vyhlásila pediatrička po konfliktu s nimi

3. prosince 2024  14:21

S neurvalostí, agresivitou a urážkami se setkala v čekárně své ordinace dětská lékařka z Aše. Podle...

Poslanci kývli na rozpočet se schodkem 241 miliard. Zvýší se třeba platy v justici

3. prosince 2024  8:43,  aktualizováno  21:44

Přímý přenos Sněmovna hlasy vládní koalice schválila státní rozpočet na rok 2025 se schodkem 241 miliard korun....

Jihokorejští poslanci zablokovali stanné právo, prezident to bude respektovat

3. prosince 2024  15:18,  aktualizováno  21:22

Jihokorejská vláda se na narychlo svolaném zasedání shodla na zrušení stanného práva, které před...

Putin dal letadla, Matička Rus motiv. Jak Kreml zosnoval únos ukrajinských dětí

3. prosince 2024  21:16

Ruský diktátor Vladimir Putin zapojil svá letadla a finanční prostředky do programu, v jehož rámci...

Čas odhodit iluze. Poláci v čele EU očekávají přelom ve válce na Ukrajině

3. prosince 2024  21:10

Během polského předsednictví v EU sedmadvacítku podle všeho čeká přelom ve válce na Ukrajině, řekl...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1690x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.