La haute cuisine
Podívejme se postupně na několik málo receptur, které stojí za to vyzkoušet. Opakovaně tvrdím, že vařit by se mělo z lokálních surovin a ne z těch vezených přes půlku světa. Ale není třeba setrvávat v lokál-patriotismu a do omrzení vařit jen vepřo-knedlo-zelo, či svíčkovou. Cizí kuchyně poskytují také velmi uspokojivé receptury a není nutné se jich dogmaticky zříkat. Samozřejmě, pokud nejde o něco tak vzdáleného kuchařskému umění, jako je fast-foodový hamburger (a anglicismus je užit záměrně), rádoby pizza, anebo Horký Pes.
Biftek na prkénku, (pravděpodobně Amerika), 1 porce
1 biftek z hovězího zadního (5 cm vysoký!), ½ l bramborové kaše, 60 ml rozpuštěného másla, 60 ml sekané petrželky, 6 plátků limetky, sůl, čerstvě mletý černý pepř
Maso by mělo být zralé, „vyvěšené“, jasně červené, dobře prokvetlé tukem. Odblaňte je a osušte plátýnkem. Biftek potřete máslem a opékejte na roštu nad dřevěným uhlím, 3 minuty po každé straně. Vezměte dubové prkénko (určené pouze k tomuto účelu – nikdy se nesmí mýt, pouze se oškrabuje tupým nožem a pak vytírá olivovým olejem dosucha). Biftek na něj položte, kolem navršte našlehanou bramborovou kaši a vložte do trouby s teplotou 230 °C. Po 9 minutách potřete kaši zbylým máslem a až teď biftek osolte a opepřete. Vraťte do trouby na dalších 5 minut. Po vyjmutí znova vše potřete máslem a ozdobte sekanou petrželkou a limetkou. Podávejte na prkénku, na němž se pokrm připravoval.
Vejce au beurre noir, (hnědé máslo, Francie), 2 porce
4 velká vejce, 6 lžic másla, 1 lžička suchého sherry
Rozpalte gril. Ve dvou zapékacích miskách rozpusťte po lžíci másla a vyklepněte po 2 vejcích (neporušte žloutek!). Na mírném ohni zahřívejte 1 až 2 minuty až bílky začnou tuhnout. Přelijte je lžící másla a pak asi 1 minutu grilujte až se povrch potáhne tenkou blankou. Uložte misky v teple. V pánvi rozpusťte zbylé máslo a nechte ho lehce zhnědnout (ne přepálit!). Vmíchejte sherry, omáčkou vejce přelijte a podávejte.
Domácí majonéza
2 čerstvé žloutky, 1 lžička mletých hořčičných semínek, 60 ml estragonového vinného octa (nebo limetkové šťávy), 240 ml olivového oleje, 240 ml dobrého salátového oleje, 240 ml kyselé smetany, sůl
Všechny přísady temperujte na pokojovou teplotu. V nerezové míse vyšlehejte metlou žloutky do pěny. Přidejte sůl a práškovou hořčici (na kupovanou plnotučnou hořčici ihned zapomeňte!), vmíchejte většinu octa (limetky). Až se vše spojí, všlehávejte po kapkách oba oleje (lze smíchat). Jakmile směs začíná houstnout, lze oleje přilévat tenkým proudem. Stále šlehejte, ale nesmíte přešlehat. Vmíchejte zbytek octa – majonéza by neměla být tuhá, ale vláčná (olej zahušťuje, kyselina ředí). Vmíchejte kyselou smetanu a dejte vychladit.
Obměna: Místo kyselé smetany lze užít 3 lžíce dijonské hořčice a šťávu z 1 limetky. Nakonec vmíchejte 120 ml ušlehané sladké smetany a dosolte.
Tato majonéza je 1 000× chutnější, než ten kupovaný elent v pytlících a skleničkách od nejmenovaných výrobců. To totiž žádná majonéza není! To je jen směs modifikovaných škrobů. A udělat z domácí majonézy třeba omáčku tatarskou je jen otázkou přidání několika ingrediencí! Velmi snadné!
A jen tak na okraj: salmonela se vyskytuje pouze na skořápkách vajec. Uvnitř není. Stačí udělat několik jednoduchých opatření a žádné riziko nehrozí. To jen státní kontrolní úřady lžou na potkání, že domácí majonéza je zakázaná! Není!!! Na čí objednávku to říkají?
Zkuste vařit lépe! Je to jenom o maličko pracnější, než rozvařit špagety, polít je jablečným kečupem a posypat Eidamem!
Petr Závladský
K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.
Petr Závladský
Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...
Petr Závladský
Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:
Petr Závladský
One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.
Petr Závladský
Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...
Další články autora |
Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.
Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...
Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu
Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...
Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu
Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...
Rusy rozzuřil hořící Kreml na ponožkách českého zmocněnce. Darebák, zní z Moskvy
Řádnou vlnu emocí v Rusku vzbudil český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný....
Soud poslal do vězení starostu Řeporyjí Novotného, porušil podmínku
Soud poslal na tři měsíce do vězení starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Na návrh...
Utekl rok a bruselské odlesňovací nařízení je zpět. České firmy doufají v úlevy
Premium Přes roční odklad se jako bumerang znovu začíná vracet evropské nařízení o odlesňování. To mělo...
Zatajovala von der Leyenová informace? O vině v kauze „Pfizergate“ rozhodne soud
Premium Pro šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou to je ošemetný případ. Unijní soud má ve středu...
Objala Stalina, on jí nechal zabít rodiče. Holčičce z fotky nakonec ukradli i jméno
Seriál Byla to fotka, která měla Josifa Stalina ukázat jako skutečného otce sovětských dětí a vůdce...
Jedno kafe do vozíku, druhé do tašky. V britských obchodech přibývá zlodějů-seniorů
V britských obchodech přibývají neobvyklí zloději. Podle bezpečnostní firmy Kingdom Services...

Záchranář / Záchranářka pro VZ Tachov
Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, příspěvková organizace
Plzeňský kraj
- Počet článků 651
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1691x
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.