Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na rozdíl od autora článku si nemyslím, že by Václav Klaus byl Nobody (bohužel), i když sešup z popularity je skutečně famózní.  Pořád se ještě najdou lidé, pro které V.K. představuje určitou významnou osobnost, takže jsou ochotni s ním před kamerou diskutovat a se předvádět, jako třeba pražský arcibiskup v záznamu pana režiséra J. Stracha. Uvidíme, kolik lidí to bude zajímat a jaké budou ohlasy, budou-li. Nicméně pro charakteristiku V.K platí, co asi tak před půl rokem o něm  napsal J. Zlatuška, ale také to,  že V.K. je narcistní, nadmíru pyšný člověk, i člověk, kterému základní etické zásady nejsou vlastní. ALE: Zapomíná se, že Václav Klaus má i jednu zcela výjimečnou schopnost, kterou byl obdařen, a patří tak k velice úzké skupině lidí na celém světě, kteří tuto schopnost obdrželi. Oč  se jedná.

V polovině šedesátých let minulého století vyšel u nás překlad poměrně malé knížečky velice vtipných esejů anglického profesora ekonomie, esejisty a novináře, satirika a parodisty N.C. Parkinsona. Vyšla pod názvem Zákony profesora Parkinsona, Jeden z esejů se jmenuje Muž, který nemá nikdy pravdu. Autor  postavu tohoto eseje charakterizoval jako člověka, který je obdařen schopností při rozhodování se mýlit ve sto případech ze sta. Takových mužů je podle N.C. Parkinsona celosvětově velmi málo a pro korporaci, v níž takový manažer pracuje, je podle autora pravým požehnáním. Je-li prověřeno, že tuto schopnost dotyčný má, a profesor Parkinson navrhuje i metodu prověřování, má vedení korporace zajištěn stoprocentní úspěch při řešení všech problémů. Stačí takovému člověku předložit k řešení sporný problém a udělat pravý opak toho, co dotyčný navrhuje.

Když se podíváte na rozhodování Václava Klause od roku 1990, kdy vešel do povědomí veřejnosti, co bylo před tím, nemá cenu počítat, protože tehdy byl V.K. skutečně „pan Nikdo od bankovní přepážky“, kriteria  pro titul muže, který nemá nikdy pravdu, V. Klaus bezesporu splňuje. V zahraničí to poznali poměrně brzy. Stačí si vzpomnět,

0 0
možnosti

I v posledním roce ve funkci prezidenta (před amnestií) měl Václav Klaus dlouhodobě podporu obyvatelstva až 70%. Kam se poděli tito lidé? Dnes téměř každý, kdo má díru do zadku, si do Klause kopne a plivne si na něj... "zparchantělý intelektuál, milovník červených koberců, sebestředný nabob, Mr. Nobody.... geeeez!!!"

Je to dnes vlastně jakási móda mluvit s despektem a urážet naše české prezidenty a tím i zpochybňovat institut prezidenta republiky. Jako bychom zcela ztratili základní slušné vychování.

Václav Klaus je jedním z mála našich profesionálních politiků a navíc politik, který měl po celou dobu své politické kariery naprosto konsistentní názory. Nikdy nepřevlékal kabáty, nebyl populistický, nebyl podlézavý. Zaslouží si respekt.

4 6
možnosti

Nesmysl. Popularita oscilovala mezi 35-50%. A důležité je říct, že to NEBYLA popularit VK, ale až mnohdy nábožná úcta občanů k úřadu prezidenta ČR. Neurážím prezidenty, ale jednoho sebestředného člověka, kt. se díky KSČM stal prezidentem. Konzistentně mluvil, jednal protikladně a hlavně utilitaristicky. namátkou: oposmlouva; verbální pravičák a v praxi socialista; korunováno smuteční řečí nad hrobem VH a pak jeho urážení v médiích. Otevřete oči paní MN.

3 2
možnosti

J71a49r10a 19R79a21n16k

25. 12. 2014 20:42

Perfektni clanek, nevychazim z ceskych zdroju o Klausovi, ono je toho dost na netu i v jinych jazycich, Odhadl jse tu zvlastni metalitu presne....cela rodina;-)

6 2
možnosti
Foto

Velká karma!

Měl jsem možnost pozorovat tohoto pána od jeho prvního vstupu na politickou (a žel i ekonomickou) scénu poměrně zblízka díky spolužáku z fakulty, který podlehl jeho "osobnosti" a zajišťoval mu propagaci. Až na to sám doplatil - ztrátou iluzí a posléze i životem.

Až za pár desítek let budeme schopni posoudit, co VK pro naši vlast udělal dobrého (např. jako symbol), nebo špatného. Obávám se, že toho špatného bylo víc.

5 2
možnosti
Foto

Četl jsem vás s velkým potěšením, protože jste velmi přesně vystihl realitu. Skoro, jako kdybych to psal já. :-)

Máte zaslouženou KARMU.

Ještě bych jen doplnil, že nejen zlodějská a korupční privatizace byla velmi nešťastná, neštěstím byla m.j. i konsolidační agentura i bankovní socialismus a další kroky.

Obrovské neštěstí bylo v tom, že dostal možnost a vytvořil si k tomu i pozici, aby zaváděl "Klausův" kapitalismus, postavený na poučkách z přelomu min. století, a tedy již silně vyčpělý.

Vyhození z CATO je jistým zadostiučiněním. Pro tento stát však nepatrným v porovnání se způsobenými materiálními i morálními škodami.

Rád ho vidím na "občanské" úrovni.

6 4
možnosti

Čtu vaši diskusi se smíšenými pocity. Že je Klaus trochu nebo možná i hodně  narcis tak s tím bych souhlasil. Taky ovšem na rozdíl asi od většiny z vás za ním stojím v jeho názorech na Ukrajinu, EU, globální oteplování a jiné. A musím mu přiznat, že se svými názory přišel daleko dříve než jiní. A to z něj asi dělá někoho dobře zapamatovatelného i kontroverzního a bohudík asi převyšujícího nejen většinu v této diskusi ale i u nás v Česku. Na rozdíl od Havla měl cíl, šel  za ním, dosáhl ho ( i když jistě zdaleka ne všeho) a já osobně jsem mu za to vděčný. Díky němu je tady normální kapitalismus, schopní se mohou uplatnit, jsme svobodní (tedy pokud nám to EU a USA povolí).

Ano, je tady korupce, ale často se za slovy o korupci skrývá jen závist a neschopnost těch, kteří o ni hovoří.

Neznám většího současného českého politika, který by tuto zemi posunul dopředu. A teď mi můžete spílat, zesměšňovat mně, urážet nebo jenom nesouhlasit. Za svým názorem si stojím.

5 5
možnosti

O pozitivech VK napíši jindy. Ačkoliv s Vámi nesouhlasím, jsem rád, že jste přispěl do diskuse.

1 1
možnosti

Nepatřím do fanklubu pana Klause. Na rozdíl od Vás,  se však domnívám, že Klaus hodnotil mezinárodní situaci o řád lépe než slavná a mocná administrativa USA. Pokud ovšem nebylo cílem americké politiky vyvolat chaos a válku.

9 6
možnosti

A41l51e19n10a 58F46i71r25s10t

25. 12. 2014 17:08

no jestli hodnotil mezinárodní situaci lépe, než například počasí - tak to tedy "no nazdar"!

 

Přitom tím nemyslím odborné hodnocení situace, to skutečně ne! Jde mi spíše o to, v jakém žoldu při tom hodnotil - a myslím, že i zde lze hledat pramen financí spíše na východ od slovenských hranic, než naopak. Lukoil buď pozdraven.

7 5
možnosti
Foto

Politruk současné doby nestuduje VUML, nýbrž moderní vědecké obory - filozofii, historii, politologii a tam získává potřebné návyky pro svou vědeckou kariéru. Chce-li si vytvořit dobré postavení, nemůže jen anonymně vědecky bádat - to by se mu také mohlo lehce stát, že vymyslí něco, co ho bude stát místo.

Proto ten, kdo chce trochu slušné auto a solidní finanční zázemí tedy musí dobře vědět, co kde říci aby uspěl. Pak získá jméno, bude např. Mr.ABC, případně Mr. XZY nebo dokonce Mr. BFLMPSVZ a bude zván do médií.

A o to se zde pan autor snaží, proto tak pohrdá Mr.Nobody, který do médií zván není a prachy tak nedostane ...

5 7
možnosti

Přesně. O to mně jde! :-)

1 0
možnosti

Nesouhlasím s tím, že Klaus je teď Mr. Nobody. Je to pořád bývalý prezident, pořád člověk který něco dokázal.

Nicméně, souhlasím s tím, že současná situace je pro něj bídná. Pro arogantní narcise jeho typu je současný ústup z pozic skutečně těžká rána.

3 0
možnosti
Foto

To si myslíte Vy o té bídné situaci. Ale on je po dvojitém prezidentství, víc nikdo nemůže dokázat. Užívá si rentu a ochranku, uzákoněné kvůli Havlovi.

A myslím, že je o něm slyšet víc než bylo o Havlovi po roce 2003.Ale otázkou je, zda to je účel, že?

Jinak souhlas. Arogantní narcis, to on zase je. Znám ho.

1 4
možnosti

Mr. Nobody byl ovšem NĚKDO. Přečtěte si Roberta Krafta. ;-)

0 2
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik