
Jana Zapadlová
- Počet článků 10
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 634x
Jana Zapadlová
Houskové knedlíky podle Běly

Knedlíky, které se vždy povedou.Domácí kynuté knedlíky: si 350 g polohrubé mouky na lžičku droždí asi 2,5 dc vlažného mléka 1 celé vajíčko trochu soli dva včerejší rohlíky nakrájené na kostičky. Do mísy rozdobíme droždí, mírně posolíme a necháme stát, až se droždí rozteče.Přilijeme mléko, přidáme vejce-rozmícháme.Pak přidáme mouku a vypracujeme tak, až se na těstě dělají bubliny.Vmícháme rohlíky.Těsto posypeme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 40 minut.Na prkýnko si poprášíme moukou, těsto rozdělíme na dva díly, vytvarujeme šišky, mokrou rukou uhladíme a vložíme do vroucí vody,kterou jsme předem osolili.Vaříme 20-25 minut, v polovině otočíme.Vyjmeme, hned propícháme a necháme vypářit.Pak krájíme. Kynutné knedlíky bez kynutí: asi 350 g polohrubá mouky sůl 1 vejce půlka kostky droždí asi 2,5 dc mléka nebo vody 2 včerejší rohlíky Nejprve droždí rozdrobíme do lžíce vlažné vody a přidáme špetku cukru a mou.Když vzejde kvásek, zadeláme těsto, nakonec opět vmícháme krájené rohlíky.Hned uděláme dvě šišky a vaříme 30 minut v osolené vroucí vodě.Po vyjmutí můžeme hned krájet. Knedlíky bez kvasnic s práškem do pečiva: 350 g polohrubé mouky sůl 2 žloutky a jeden bílek asi 2 dc vody nebo mléka rovná káv.lžička prášku do pečiva 2 krájené rohlíky lžička oleje. Nejprve smíchat prášek s moukou, pak přidat vše ostatní vymíchat-rohlíky-30 minut ve vroucí vodě. !!těsto musí být vždy tak tuhé,aby šel tvarovat knedlík, ale víc ne!Tvarujeme mokrýma rukama