Narodnost,

Jako syn Bulhara a Cesky ( ktery vyrostl v Praze) mam trochu jine hledisko na osudy Vietnamcu a jinych Cizincu v Cechach kteri se znazi prizpusobit Ceske spolecnosti.

I kdyz jsem byl mlady chlapece ( 14 lety) jako Cech jsem se proste necitil, stale nekdy nastaly situace kdy mi bylo pripomenuto ze Tata je Bulhar a ze jako cisty Cech nejsem.

 

Potom jsme z Mati odjeli do Ameriky a ja jsem se vubec jako Cizinec necitil,

( samozrejme to bylo tim ze vsude vedle byli take lide z kazdeho koutu sveta a nikoho nezajimalo odkud je Tata a Mama.)

 

Je samozrejme ze cekat od Statu ktery byl 40 let v totalite najednou stoprocentni akceptovani Cizincu neni lehke. Pamatuji si jako kluk kdyz lide nekde vydeli studenta z Afriky bylo jako by to byl Martan.

 

Ale uz je 20 let po revoluci hranice jsou otverene a rasismus a xenofobie uz neexistuji ze jo?

 

Ne, bude to trvat jeste nejaky cas nez lide v Cechach budou akceptovat Doktory kteri maji predky z Vietnamu nebo z jine dalne krajiny a to i kdyz tito lide budou mluvit perfektne Cesky.

 

Takze co vlastne znamena Narodnost a meli bychom byt na Narod hrdi? Pro me je to otazka opravdu tezka,, mam byt hrdy na Cesky narod,na Bulharsky nebo Americky? Moje sestra se vdala za Srba v roce 1977 a odjela do Srbska ( tenkrat Jugoslavie) takze mela by ona byt hrda na Srby?

 Nebo by bylo lepsi proste brat kazdeho cloveka jak tokoveho, proste cloveka a uvedomit si ze nekteri lide jsou dobri a nekteri nejsou dobri at jsou Cesi,Vietnamci,Srbove nebo Americani?

Autor: Peter Zamfir | sobota 21.11.2009 13:20 | karma článku: 8,88 | přečteno: 757x
  • Další články autora

Peter Zamfir

Flag

15.4.2015 v 13:45 | Karma: 7,30

Peter Zamfir

Cesta z Orlanda do New Yorku

11.4.2015 v 12:19 | Karma: 5,91

Peter Zamfir

Pocet Immigrantu

14.12.2014 v 17:10 | Karma: 10,81