Diskuse

Anglo-Cestina

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

wiki5.5

18. 11. 2009 4:48
ne tak docela

No ja teda to prehnane pouzivani anglickych vyrazu taky nemusim, ale na druhou stranu to co jste vybral neni uplne kosher (abych byl ve spravnem stylu:). Slovicka, ktera se pouzivala I pred vice jak 20 lety: anonymita, embargo, eskorta, marketing (cestina zadny ekvivalent vubec nema), i ten fenomen a legendarni se pouzivala. Co osobne me taha za usi je ten kouc. Stejne jako lidr (s dlouhym”i”) brifingy a pod. To je podle me uplne zbytecne.

0 0
možnosti
K

kevinbb

15. 11. 2009 0:54
Karma.

Ano vadi me to, ale dal to radeji nebudu rozvadet. Muzu jen rict, ze jsem na moji cestinu hrdej a necitim portrebu michat do ni cizi rec.

R^

0 0
možnosti
WS

wandering star

14. 11. 2009 23:28
V+W: Šůr polka

http://www.supraphon.cz/cs/novinky/archiv-dle-kategorii/mluvene-slovo/&list%5Bsort%5D=&list%5Boffset%5D=30?item=612

Já už tě nechci bádrovat, jinýho můžeš milovat, vždyť takovou jak ty holku najdu na každým sájdvolku.

Též doporučuji Škvoreckého Inženýra lidských duší, jmenovitě Blběnku.

0 0
možnosti
W

Wendolene

14. 11. 2009 17:40
Nejste jediny, kdo se tomu divi

Anglicismy v cestine jsou naprosto zbytecne, ale jejich uzivatele si leci komplexy, kdyz uz nejsou dost svetovi, tak at aspon zni kul, aby nezneli jako luzeri.To same nektere ceske slavne osubky, aka celebrity, ktere davaji detem exoticka jmena, ktera zni v kombinaci s ceskym prijmenim jak pest na oko. Hlasatelky v tv neumeji pochopit rozdil mezi diky a kvuli ( diky vichrici maji zniceny dum), rozlouci se s Mejte hezky vecer. A dalsi lide:

 To vite, oni jsou plne karbohydratu, frikulini jedni, ctou magaziny, nosej outfity, devcata maj slusive topiky, shanej novou rezidenci apod. Cesi zijici v Cesku snad mysli v cestine, ale aby to znelo patricne, uziji se anglicismy, ktere zneji otresne a obcas jejich uzivatele nemaji poneti, o cem vlastne mluvi. Kouc, tym, cerealie, karbohydraty, magazin, outfit, top, anouncovat, kompetovat, finisovat, na to vse jsou ceska slova. Ale to by uzivatele cestiny museli premyslet a snazit se neprznit cestinu.

0 0
možnosti
N

norayellow

14. 11. 2009 21:50
Re: Nejste jediny, kdo se tomu divi

Zdravim:)) Krom toho co jste uvedla anglicismy pouzivaji hlavne mladi lide diky ohromnemu mnozstvi SMS ktere denne rozesilaji (jsou v tom uplni prebornici). Rozvlekly (ikdyz krasny) CJ jim k tomu ucelu nevyhovuje. AJ ma tu vyhodu, ze casto jednim slovem vyjadri pojem na ktery CJ potrebuje slov vice. Jeste kdyz jsem zila v CR a pracovala u zahr. firmy, bezne jsme takto mezi sebou coby zamestnanci mluvili. Pokud anglicke slovicko vyjadrilo neco presne a rychle, tak jsme ho mezi cestinou pouzili. Tahle otazka se netyka jen Cechu, bezne u nas slysite, ze emigranti z jinych zemi mezi sebou mluvi svym jazykem do ktereho obcas zamichaji anglicka slovicka. Nevim na kolik przni svuj jazyk, protoze jim nerozumim, ale pokud jim konverzace takhle vyhovuje proc ne. Cesti emigranti naopak pri rozhovoru mezi sebou obcas pridavaji angl. slovum ceske koncovky, przni tim tedy AJ? Za casu me babicky se do CJ davala slovicka nemecka a v nobl spolecnosti francouzska. Nic noveho, ted je pro zmenu in AJ.

0 0
možnosti
JK

kotja

14. 11. 2009 16:54
.

Já se wonderuju, proč se usujou takový bullshit na inappropriate místech

0 0
možnosti
N

norayellow

14. 11. 2009 21:57
Re: .

;-D.Muj syn nedavno wonderoval, ze mu "zemrela baterie v telefonu". Alespon takhle si pro me pripravil vymluvu proc nezavolal a "prekladoval" si to do CJ po svem.

0 0
možnosti
PK

repanak

14. 11. 2009 16:23
také mě zarazilo,

že státní český "gigant" Česká pošta nazývá prodejní místa s obaly na balíky apod.

POSTSHOP. Doufám, že je to výsledek dobře honorovaného výběrového řízení.

0 0
možnosti
W

Wendolene

14. 11. 2009 17:41
Re: také mě zarazilo,

Ono by to neznelo moc kul, kdyby to bylo jenom Prodejna Ceske posty.

0 0
možnosti
RB

erben3

14. 11. 2009 16:15
.

Anglikanismy mě v naší zemi totálně se*ou. Proto je nepoužívám. V práci chodím na schůzky a nikoliv mítinky, mám nad sebou vedoucího a nikoliv manažééra, nedávno jsem viděl nápis na budově firmy  v okolí našeho bydliště, že  otevřela "nový showroom". V životě tam nepáchnu.

0 0
možnosti
BP

Baxter

14. 11. 2009 15:54
CZE-ENG

TO já slyšel mluvit jednoho poptomka emigrnatů do Texasu stylem: " Dej ten cupek do toho dishwasheru abychom jej potem mohli júzovat." :)

0 0
možnosti
  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 940x
Jsme vsichni lide..

Seznam rubrik