Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Novotnak

5. 4. 2009 21:45
To je výdobytek volného trhu

Amerika se neprosí Číny, aby byla jejím věřitelem. Když jsou vydány US dluhopisy jsou dány na volný trh a kdo koupí, ten koupí. Kdyby číně připadalo rizikové kupovat US státní dluhopisy, tak je vůbec nekupuje a kde berete tu jistotu, že teď , když je v krizi i Čína, že bude mít dost peněz na americké dluhopisy? Apropó, četl jsem, že 30 % firem v číně patří američanům. Jestli bude pár firem patřit v USA číňanům, není to jedno?Co se týče komunistického režimu, tak ten v číně přetrval pouze na úrovni vládní, ale jinak je tam volnější trh než v americe a kdybych si mohl vsadit, vsadil bych se, že do dvaceti let budou v číně i normální volby a z jejich komunistické strany zůstane maximálně název, protože i čínští komunisti už pochopili, že kapitalizmus je jediná dlouhodobě udržitelná cesta k rozvoji. Takže těchto "komunistů" bych se už tolik nebál, jako komunistů u nás, nebo socialistů ve Venezule.To jsou režimy, které zavádějí, či chtějí zavést to, co se už ukázalo jako nefunkční a špatné.

0 0
možnosti

Novotnak

5. 4. 2009 22:47
Re: To je výdobytek volného trhu

Tím pochopitelně neobhajuji současnou čínskou diktaturu, jen ukazuji, že není všea tak černé, jak se to maluje. A ne vždy je komunismus komunismem, (vlastně zatím naštěstí nikdy). V číně máme co do činění spíš s určitou formou císařství a většina číňanů, žijících v duchu Konfucia, ani moc neprotestuje. (určitou roli v tom samozřejmě hraje fakt, že protestovat mají zakázáno, ale kdyby opravdu chtěli, tak je nikdo nezastaví.) Fašismus-Komunismus-socialismus-sociálníkapitalismus-kapitalismus. V číně je spojeno 1. s posledním...

0 0
možnosti

rezjir

4. 4. 2009 9:02
pane autore

vy neznáte výrok Padouch nebo  hrdina my jsme  jedina rodina. Mezi USA a Činou není žádný rozdíl. Oba státy žijí na účet těch ostatních. V obou se má 300 milionů lidí dobře na úkor těch ostatních 700 milionů, jednou v Číně, jednou v Americe.

0 0
možnosti

ctenar1970

4. 4. 2009 7:19
K posledni vete

Myslite ,ze vy -od Topolanka po vas- jste chytrejsi nez amici ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2054x
Autor žije již 15-tým rokem mimo Evropu, od roku 2000 se usadil v Dominikánské republice, kde žije a má rodinu. Příležitostně psal reportáže mimo jiné pro časopisy Týden, Sirius, Dolce Vita a spolupracoval jako zpravodaj s českou pobočkou stanice BBC pro Karibik. Je autorem autobiografické knihy – „Klaunova zpověď“, která vyšla v roce 2004 v Čechách v nakladetelství DEUS.