Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

dedko

14. 4. 2009 8:20
Na Kubě že padla železná opona ?

;-D;-D;-D Ta padne až se změní režim na Kubě. Ne to, že více Američanů kubánského původu pojede na Kubu . To ještě nic neznamená ! Až budou volně jezdit Kubánci do USA,  pak lze hovořit o pádu železné opony. ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
MM

captain cook

14. 4. 2009 9:16
Re: Na Kubě že padla železná opona ?

zruseni embarga na cestovani americkych Kubancu na Kubu neznamena, ze tam pojede kdejaky Kubanec ktery se kdy v USA od 1960 usadil. Ti kteri jsou kubanskym rezimem vedeni na indexu jako "osoby specialniho zajmu" se ani ted neodvazi na Kubu jet, protoze jim nikdo nemuze zarucit, ze si je kubansky rezim nepoda a nezadrzi. Nemohou spolehat, ze je automaticky ceka bezpecny navrat do USA, trebaze mezitim maji US obcanstvi.

 Videl jsem vcera interview s Kubanci v USA a zatimco nekteri se radovali a chystali na cestu, jini mluvili o svych obavach, ze kubanskemu rezimu neduveruji a nechteji riskovat vezneni na Kube.

 V podstate to je uplne to same jako kdyz si nekteri exulanti (podle komousske terminologie emigranti) obstarali cs. vystehovalecky pas a jeli do ce-ese-ser na navstevu. Trnuli pak hruzou a priznali, ze celou dobu navstevy nevedeli dne ani hodiny, kdy by si komousi mohli vsechno rozmyslet, zavrit klec a nepustit  je znova ven.

0 0
možnosti
MM

captain cook

14. 4. 2009 7:02
aspon budou pribuzni z USA

moci privezt na Kubu nedostatkove zbozi - beznymi hygienickymi potrebami pocinaje;-)

0 0
možnosti
PZ

Karlik1263

13. 4. 2009 21:18
I na Kube

se to zmeni jako se to zmenilo ve Vychodni Evrope v Cine ve Vietnamu a vsude jinde. Diktatura neprezije.

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

13. 4. 2009 20:10
go Barack, go!

Konecne jednou rozumny nelevicovy napad od Obamy. Cla a embarga jsou nesmyslny nefungujici socialni experiment, ktery neposkozuje vladu dotycne zeme, ale predevsim obcany a firmy. A soucasni Kubanci nemohou za to, ze jim vladnou komunisti. Vlada komunistu je ten, koho se soucasne embargo dotyka nejmene. A to ani nemluvim o tom, ze takove embargo vyvolava zcela zbytecne nenavist a anti-amerikanismus. Cla by se mela zrusit, vsude, celosvetove, komplet, bez vyjimek. Jako to maji v Hongkongu a Singapuru.

0 0
možnosti
LH

Linde CZ

13. 4. 2009 21:12
Re: go Barack, go!

Cla a embarga jsou mozna nesmyslna tam kde funguje trh, ale vuci totalitnim zemim, ktere porusuji lidska prava je to obvykle jediny zpusob jak donutit zem k aspon trochu rozumnemu chovani. Ostatne - proc technologicky podporovat totalitni rezimy? Proc vyvazet zbozi tam kde kaslou na autorska prava? atd atd.

0 0
možnosti
HC

Havana Club

13. 4. 2009 19:01
Nebyla ta železná opona náhodou v USA ?

Já myslím, že spíše pomalu padá železná opona v USA, ne ? Mám cestovku, a tak  na Kubu jezdím již několik let pracovně tak 5x ročně. Mám za to, že se ten jejich "komunismus" od toho našeho (v žádném případě se mi po něm nestýská)  poněkud liší v historických i společenských souvislostech a že je na věci třeba nahlížet nikoli evropskou, ale jihoamerickou optikou. Možná by nebylo na škodu, kdyby kritici  kubánského režimu (hlavně z řad poltiků veřejně mudrujícíh "od stolu", zcela mimo kubánskou realitu ) strávili nějakej čas mezi Kubáncema a měli tak aspoň trošku ánung, o tom, o čem tak přesvědčivě moudře mluví.  

 

0 0
možnosti
TB

guam

13. 4. 2009 19:10
Re: Nebyla ta železná opona náhodou v USA ?

máte sice pravdu, problém byl spíše v tom, že Kennedy uzavřel Kubu v souvislosti se sovětským vyzbrojováním Kuby. Oni ty raketové základny nevypadaly vábně v blízkosti USA

0 0
možnosti
Z

zcek

13. 4. 2009 18:55
no jak to dopadne

Kdo jednou vytáhne paty z USA na Kubu, už se v životě zpátky nepodívá, leda by tam znovu připlul na voru;-D Všechny dolary, co kdo pošle z USA na Kubu, sežerou fidelovci. To je celé, známe komunisty.

0 0
možnosti
TB

guam

13. 4. 2009 19:10
Re: no jak to dopadne

máte pravdu

0 0
možnosti
C

cojanato

13. 4. 2009 18:29
Obama?Zacina.

Cuba?Vyckejme,uvidime.

0 0
možnosti
PV

Pytlík

13. 4. 2009 18:07
Odpovím příslovím...

Autor článku se v závěru ptá, jaká sai bude reakce kuby.

V odpověď mě napadá jediné přísloví, ale sedí: Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění.

Oni to prohlásí ne za dobrou vůli USA, ale za známku slabosti, blížícího se rozkladu USA a konečného vítězství kubánské revoluce.

0 0
možnosti
G

gringo

13. 4. 2009 18:17
Re: Odpovím příslovím...

Myslím, že budete mít pravdu... Bohužel.

0 0
možnosti
WS

windystreet

13. 4. 2009 18:03
Jste pro smich

...kam jsme se my dostali za dvacet let od padu te nasi " zelezne opony"? Zeleznou oponu z dob normalizace jsme vymenili za Zeleznou oponu Eurokratizace, ztratili jsme uplne vsechno, jsme bezvyznamny stat ktery se akorat umi prizpusobovat na ukor narodni hrdosti a suverenity. Ale to jsme jeste museli projit postkomunistickym rozkradanim majetku a zaveseni se na komunisty vychovanou opozici viz. Charat 77 a Havlovi "disidenti". Pod rouskou "demokracie" se blizime smerem k tyranii a to hezky rychle. Demokracie je nejhorsi zpusob vlady a vzdycky se obrati smerem k nejake diktature. Proto kdyz byla psana US ustava tak tam neni jedine slovo o "demokracii". Proc asi?

0 0
možnosti
TB

guam

13. 4. 2009 17:51
myslím si

že to bude sporné. Peníze mohou posílat Kubánci už nyní. Tvrdá měna se Castrovi hodí. Problém nastane pouze u Kubánců jako takových. Do USA se dostali nelegálně, takže jejich návštěvy příbuzných se pohybují na hranici zatčení. Takže tudy cesta nevede.

 To by musel Castrův režim jim vyhlásit amnestii a to nevím, nevím

0 0
možnosti
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2054x
Autor žije již 15-tým rokem mimo Evropu, od roku 2000 se usadil v Dominikánské republice, kde žije a má rodinu. Příležitostně psal reportáže mimo jiné pro časopisy Týden, Sirius, Dolce Vita a spolupracoval jako zpravodaj s českou pobočkou stanice BBC pro Karibik. Je autorem autobiografické knihy – „Klaunova zpověď“, která vyšla v roce 2004 v Čechách v nakladetelství DEUS.