Už vím, kdo bude překvapivým premiérem ČR!

Včerejší den plný politických jednání o budoucí vládní koalici velmi mnoho napověděl, kdo bude premiérem. Byli jsme svědky 2 malých mlžení a 2 překvapivých schůzek,které, pokud si je promyslíte, ukáží na budoucího premiéra.

Pan Babiš, vítěz voleb, podle svých slov šel spát kolem třetí a vstával o půl sedmé.

SMSkou pozval všechny strany k jednání a postupně se některé takové schůzky uskutečnily.S nepřekvapujícími výsledky - o schůzce se Starosty mluvily dokonce obě strany zcela rozdílně.Ač nejsem jeho příznivec, bylo vidět, že jako velmi schopný a chytrý věnuje velkou energii tomu zjistit reálnou možnost koalic - aspoň tak se mi to zdálo, dokud jsem se nezamyslel hlouběji.Na vyslechnutí seriózních názorů je totiž brzy - v mnohých stranách brzy padne vedení a bude provedena sebereflexe po volebním výsledku.A určí si, co je pro ně výhodnější - zda s Babišem a za jakých podmínek, nebo proti němu.

Především však Babiš musel strávit neměnnost názorů na spolupráci s ním na první povolební večerní debatě v ČT a určitě mu to nedalo spát.Ví, že vládu postaví s Okamurou za podpory komunistů - ale ta je hodně eklhaft v ČR i ve světě a měla by to zbytečně těžké. Nebo se zdecimovanými dosavadními partnery. To možná, ale dle mne to ČSSD nepřijme. Navíc však vadí  trestně stíhaný premiér (aspoň potenciálně brzy zase už možná)

Stejně však ví, že největší překážkou vzniku nové vlády a i jejího dalšího fungování je on sám, pokud chce být stále potenciálně trestně stíhaným premiérem za závažný trestný čin

Ví, že mu M. Zeman může zastavit trestní stíhání milostí - ale tím by velmi ztratil sympatie a koaliční potenciál a Miloš Zeman také, pokud se to vůbec stane,tak  spíše až po případném znovuzvolení M.Zemana.

Ví, že by se mu vládlo zahraničněpoliticky velmi špatně a doma by byla jeho vláda snadno ostřelovaným terčem.

A tak se uskutečnily 2 schůzky, které zdánlivě do povolebních jednání příliš nezapadají, které zdánlivě  pro nevyspaného miliardáře nepospíchaly a o kterých se asi neřekla celá pravda.

Na překvapující schůze s p. Švejnarem se údajně mluvilo o vědě a školství. Stavělo se to zhruba řečeno  tak, jako by se akutně hledal ministr školství či vicepremiér pro vědu. Jako by zrovna toto bylo den po volbách důležité! Není!

A ještě tajemnější schůzka s členem vlastního hnutí ministrem Stropnickým, ta byla údajně zcela soukromá.

Už je Vám to asi také jasné. Tyto schůzky se ten den uskutečnily jen proto , že jsou pro vznik budoucí vlády a koalice velmi důležité.

Nejprve mne napadlo, že oba jsou vhodní prezidentští kandidáti, kdyby se Miloš Zeman nakonec ze zdravotních důvodů rozhodl rezignovat na znovuzvolení prezidentem. Sehnat ale na poslední chvíli potřebný počet senátorských hlasů by byla pro ANO fuška - ale v rámci budoucí koalice by se dalo. To ale také až tak zcela nespěchá - pár dní počká.

Ale pak jsem pochopil, že Babiš z ministerského postu a vicepremiérského  dokáže kočírovat vládu stejně dobře ( jak už si vyzkoušel - velmi úspěšně). A hledá premiéra. A myslím, že to spíš nebude pan Švejnar - kdysi oblíbený. Spíše bych si vsadil na p. Stropnického. Tento herec je již dlouhá léta kariérním diplomatem, působí velmi rozumně uvážlivě, věcem rozumí, pokud je má na starosti (úspěšný ministr), má vystupování, jazykové znalosti a  já osobně si myslím, že by to byla vcelku dobrá volba.

Pro pana Babiše má navíc právě on tu neocenitelnou výhodu. Je jeho "stranickým" podřízeným. Pokud by se někdy vzepřel názorům p. Babiše, dokáže ho po stranické linii ve funkci položit a tím i celou vládu. Vždy tedy bude po jeho.

Vzpomeňte také na čerstvé prohlášení p.prezidenta, že jmenuje p.Babiše premiérem, pokud to on bude chtít!   Už rozumíte? Nebude.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jiří Žamboch | pondělí 23.10.2017 10:50 | karma článku: 23,69 | přečteno: 1605x