Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Moc pěkné a pravdivé! :-)R^ Ale někomu se to líbit nebude ;-)

1 0
možnosti
VF

Přesně tak, mně je to pohanské přírodní pojímání Vánoc také nesrovnatelně bližší, než "náboženská duchařina". R^ Šťastné a veselé oslavy konce roku;-)!

2 0
možnosti
JP

J43o70s17e10f 86P21o79t28r

28. 12. 2014 10:45

Vaším článkem se prolíná neustálý odkaz na vědu, jen co je vědecké je pravdivé, ale přitom  své některé myšlenkové konstrukce stavíte na vědou překonaných názorech, dokonce na názorech, které vznikly jako součást marxismu-leninismu. Na př.vznik náboženských představ:

...naši dávní předkové si nedokázali tato přírodní jevy vysvětlit.... a tak je personifikovali do božstev.

Cituji jednoho z vedoucích světových ateistických guru Edwarda O. Wilsona (O lidské přirozenosti, 1993): "Dispozice k náboženské víře je nejsložitější a nejmocnější síla v lidské psychice a nevykořenitelná součást lidské přirozenosti".

Uvědomte si co se zde říká : Ne strach a bázeň před přírodními jevy, ale vrozená součást lidské mysli. Jako důkaz se stačí podívat na českou společnost, které vy říkáte ateistická. Po 40 letech tvrdého totalitního vymývání mozků se měla objevit jako tabula rasa, nepopsaný list papíru, čistý ateistický národ.

Jenže jaká je skutečnost ? Staré zavedené ideály jsou téměř pryč, to je pravda. Ale místo nich nastupují nové víry, kterým věří až 80% Čechů a to víry od horoskopů před převtělování duší k mimozemšťanům, ezoterika, magie, černá kočka přes cestu .....

Speciálním druhem víry je ateisticko-vědecká víra, jejíž krédo je "věřím jen tomu co říká víra". Že je to falešné vyznání je jasné z toho, že věda pouze a jen popisuje přírodu, říká jak to funguje, ale není schopná říct proč to funguje.

1 0
možnosti
JP

J60o55s65e27f 43P29o34t82r

28. 12. 2014 10:49

Opravuji : "věřím jen tomu co říká věda"

0 0
možnosti
JN

J17o62s56e88f 15N26o27v37á41k

27. 12. 2014 14:33

Chtělo by se to vzdělat v dějinách. Protože naše civilizace nestojí na antice - daleko více na antice stavěl východní arabský svět (kam se dostali veškeré antické památky). Evropská vzdělanost integrovala antiku teprv později, když se díky kontaktům s arabským světem dostala k antickým textům - to už byla ale evropská civilizace poměrně dobře zformovaná. Samotná francká říše a i raně středověké státy neměli s antikou zas tak nic společného.

A právě nikoli antický svět - který se ukázal jako nestabilní a skončil vlastní implozí a dezintegrací, ale až křesťanství umožnilo položit základy evropské civilizace, která se ukázala neobyčejně výkonná. Důvodů se dá nalézt hodně, ale jedním z velmi důležitých je koncept hodnoty člověka a jeho svobody, který např. umožnil relativně svobodné vědecké bádání, což bylo v jiných kulturách zpravidla problém (např. islám na to dojel - dÍky jeho fundamentalismu tam byl vědecký vývoj od určité doby defakto zastaven). A to je koncept, který je specificky křesťanský.

1 0
možnosti
VF

Nevím jak jiné oblasti, ale např. současné právo naprosto zásadně navazuje přímo na římské základy.

0 0
možnosti
BT

Nekřesťanské jsou také hezké, někteří jak jsem v diskuzi né na schůzi četl, že oslavují v tuto dobu tzv. OSLOZVRAT tak nevím, třeba se i Vám tato rada bude hodit !! Tak oslavujte, ale hlavně nevnucujte, poslušně hlásím tam zapracujte a nakonec každý ví kam patří !!

0 0
možnosti

Zajímavé, chytré, musím přečíst znovu, chce tovíce času, ale  stojí to za to! 

Děkuji. R^

2 0
možnosti
TS

Autorovi článku i diskutujícím přeje pěkný adventní čas http://slavinda.blogspot.cz

0 0
možnosti
KM

Moc pěkně napsáno. Oceňuji v první řadě to, že si jako ateista nehrajete na křesťana a neobhajujete Ježíška, ve kterého stejně nevěříte - na rozdíl od mnoha tady diskutérů, kteří ve snaze chopit se stébla jako kdyby se topili, se rádi schovávají za své křesťanské tradice a svou křesťanskou civilizaci. 

To o Kračunu je hodně zajímavé, v maďarštine jsou Vánoce karacsony, a takhle je označovala i moje prababička, ročník 1908. 

Souhlasím s Vámi ohledně středověkého násilného vnucování křesťanství na úkor zcela jistě racionálnějšího pohanství, akorát bych připomenula, že středověk neznal zrovna moc opravdových učenců, kteří by doopravdy četli zdroj své víry - kterým nemůže být nic jiného, než Bible - a i když ano, tak nedosáhli poznání, třeba v tom, že je naprosto v pořádku mít dobrý, blahobytný život a zdravé tělo a není to hřích si to zadovážit. Jen takový člověk pak může jít hledat duchovno a neviditelno. Upínat se na posmrtný život a strádat na zemi je absolutně anti-biblické, byť je to oblíbený názor i mezi samotnými křesťany. Je fakt, že křesťanství v mnohém "ulítlo", a byly doby, kdy se jeho představitelé chovali mnohem méně racionálně než jejich abrahámovští bratranci.

3 1
možnosti
JK

"Dělátesi z Vánoc jen pohádku," zlobil se papež František před rokem.

Takbych se ho rád zeptal: "Pane papež, víte vůbec co to mluvíte? Ze staréhopohanského svátku slunovratu jsme neudělali rozhodně pohádku my, obyčejní lidé.Tuhle pohádku udělal jeden dobře organizovaný klub vypravěčů pohádek pro malé ivelké, zvaný církev svatá. Pohádku o Ježíškovi, který buď leží v jesličkách vBetlémě, nebo naděluje hodným dětem dárky. To byste měl vědět, neboť v tomtoklubu pohádkářů, jste vy právě předsedou. Jestli z Vánoc dělá ještě dnes někdopohádku, pak jste to zase jedině vy sám!"

2 1
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.