Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

FankaaTonka

8. 3. 2012 14:50
No nejspíš proto, že Palach nikoho

nezavraždil, zatímco Mašínové ano. Reaguji jen na nadpis, zbytek nemám chuť číst.

1 0
možnosti
TK

svobodný

7. 2. 2012 18:24
Pro mě není hrdina ani jeden z nich

Mašínové při své cestě za svobodou zbytečně zabili řadového hlídače, který byl už navíc svázaný a nijak jim tedy nemohl v útěku zabránit.

Co se týče Palacha tak s Vámi souhlasím. Sebevražda je vlastně útěk z boje. Když se člověk nebojí upálení, pak by se snad neměl bát ani bití a věznění, které by Palachovi hrozilo, pokud by se s komunismem rozhodl bojovat nějak smysluplněji.

0 0
možnosti

cerny.prem

1. 4. 2012 16:43
Re: Pro mě není hrdina ani jeden z nich

no jo teoreticky tomu všichni rozumíme. Ten Palachův význam je v tom, že tu lidskou oběť mají lidi v hlavách velmi dlouho.

0 0
možnosti
LP

lspeedy

30. 1. 2012 13:51
Něco pro zamyšlení

protože většina lidí, co obdivuje Mašíny ve snaze vysnít si třetí odboj, vůbec netuší, že jsou skupiny, které si přízvisko "odboj" skutečně zaslouží...

Nechám na každém, co považuje za odboj - zda zastřelit pokladníka pro peníze na motorku, nebo dát bombu do budovy komunistického výboru...

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%BD_lev_777

0 0
možnosti
S

Soros

30. 1. 2012 11:36
Ach, jo!

Pochopil jsem váš článek dobře vy mudrlante, že by bylo lepší kdyby se Palach místo upálení raději vydal zabít nějakou bábu, třeba toaletářku sedící, samozřejmě, na WC nějakého stranického aparátu nebo raději matku hrdinných podřezávačů omámených či svázaných, Zdenu Mašínovou členku KSČ od roku 1945? Tím by se režim zhroutil? Pokud by se komunismus nezhroutil v Rusku tak by jste teď vybíral známky KSĆ a citoval Lenina a nosil Stalinovi k pomníčku se svýma dětičkama kytičku!

Zdař bůh, soudruhu!

Víte, vy chytráku co se dělo, když sem přijeli Rusové, víte vy vůbec jaká tady byla atmosféra? Víte h*/no, tak nechte Palacha Palachem a lepte si letadélka, filosofe.

3 0
možnosti
VS

Astaroth

30. 1. 2012 12:09
Re: Ach, jo!

Mohl radeji hodit kanystr na motorovy prostor sovetskeho tanku. Pravdepodobne by byl skosen palbou jineho obrnence, ale aspon jeden by znicil a pri trose stesti by i okupanti uvnitr uhoreli R^

1 0
možnosti
PH

Firefanatic

29. 1. 2012 23:35
A Breivik taky bojoval za svobodu.

Víte, jaké jsou hlavní rozdíly, mezi Breivikem a Mašínovými?

1) Breivik zabíjel členy vládní strany, zatím co Mašínové zabíjeli obyčejné lidi.

2) Breivik byl ve svém boji mnohonásobně úspěšnější.

0 0
možnosti

dva mraky

26. 1. 2012 19:54
Malo kdy lze videt neco tak dokonale odtrzeneho od reality.

Naproste nepochopeni.Jadrem sporu jsou pochybnosti o motivaci Masinu nikoli pochybnosti o pouzitych metodach. Odpurci Masinu netvrdi ze se nemelo bojovat proti rezimu silou. Tvrdi, ze Masinova skupina bojovala jen pro vlastni prospech a ze odboj byl jen zasterka. Uvaha na tema egoismus kontra altruismus je licha protoze absolutni egoista pro ostatni neco udela jen jako vedlejsi produkt sveho prospechu. Omezeni altruismu na pouhe sebeobetovani a jeho nasledne pranyrovani je nespravne. Vojak-dobrovolnik je take prikladem altruisty, nasazuje zivot ac nemusi. V clanku se musi porad omilat Masini protoze kdyby nekdo rekl Fajtl tak se najednou ta opecovavana fantazie o uctivani sebevrad rozpadne. Fajtla nebo Palacha maji lide radi protoze nepochybuji o jejich motivacich. Masiny radi az tak nemaji, protoze pochybuji o jejichm motivacich. Myslenka hluboke vnitrni viny z toho, ze jako fanda Palacha nekdo nenasleduje svuj vzor, je podle me uz za hranici vsech principu psychologie.

7 0
možnosti
R

rudaz

26. 1. 2012 22:21
Re: Malo kdy lze videt neco tak dokonale odtrzeneho od reality.

Souhlas. Navíc v Desateru je "Nezabiješ"! A sebevražda je v podstatě taky vraždou, ale to je téma na semináře o duchovnu a filosofii života. Tedy naplnění úkolu, který si každý nese s sebou...R^

1 0
možnosti
MK

Petrolin3

26. 1. 2012 18:14
Hrdinský útěk.

Hrdinsky utíkali až do Ameriky.Cestou pár lidi zavraždili.V Americe,aby se uživili se nechali naverbovat do armády a vraždili dál.Komunistické tiranii nikdy neublížili,ba právě naopak.Jejich čin obratně využila komunistická propaganda.Bojovníci proti nám komunistům nevraždí nás,ale vás,říkali.Neštítí se zastřelit strejce jezéďáckého účetního,který vám vyplácí peníze za odpracované jednotky a prachy ukrást , podřezat jako slepici policajta,který honí kluky co čárají po zdech a čůrají na růže v parku.Jsem pamětník a vím,že čin Mašínů lidé nemohli pochopit.Začali mít obavu z podobných hrdinů.Říkali si :co když budu na špatném místě v nevhodnou dobu a také něco koupím.Z těchto důvodů si myslím,že čin Mašínů odboji škodil.

5 0
možnosti
MK

Miska Kvakin

27. 1. 2012 19:50
Re: Hrdinský útěk.

Cestou v sebeobraně zastřelili pár policajtů - to je přesný popis reality. To na rozdíl od vašich demagogických keců!. Stejně jako u pokladníka - žádné "neštítili se" - to se pořád ještě neví (nebo úmyslně nevnímá), že jej zastřelit vůbec nemínili (vždyť ostatní v posádce přepadeného auta nechali na živu - to se také vůbec nebere v potaz), zde přece došlo k zastřelení důsledkem přetahování o pistoli, kterou pokladník vytáhl. To se měli nechat zastřelit?

1 0
možnosti
JN

Moravský Slovák

26. 1. 2012 9:14
Opravdu originální a výstižná formulace

hrdinský útěk.

[]

2 0
možnosti
PK

Péťa.

27. 1. 2012 7:05
Re: Opravdu originální a výstižná formulace

Ano, měli se raději komunistickému režimu zbaběle postavit tváří v tvář ;-D

1 0
možnosti
P

Pavel_D

25. 1. 2012 10:04
Pěkný článek,

jen mi trochu nesedí výklad altruismu a egoismu. Já chápu altruistu jako někoho, kdo svým činem prospěje jak sobě, tak jiným, takže v případě demonstrativní sebevraždy mi uniká, jak tím dotyčný prospěl sobě. A jak dospěl k tomu, že to pomůže ostatním. (Něco jiného je, pokud někdo obětuje svůj život, aby životy jiných zachránil.)

Jan Palach patřil do skupiny studentů, kteří losovali, kdo se půjde upálit první.  Pak měli následovat další, pak už jen Jan Zajíc. Nevím, kdo tu skupinu založil a kdo navrhl její postup.

Takže psychiatr by to nejspíše hodnotil jako únik ze zdánlivě neřešitelné situace. Nebo jako snahu vyhnout se zodpovědnosti za to, jak se zachová v budoucnu a jak na něho budou ostatní pohlížet.  Strach z toho, že se rozhodne špatně.

Psychicky vyrovnaný člověk se dokáže rozhodnout a v případě, že chybně, dovede nést následky.

Ale nejsem ani filosof, ani psychiatr, jen pouhý technik.

1 0
možnosti
LZ

generallz

25. 1. 2012 10:05
Re: Pěkný článek,

máte v textu odkaz na výklad pojmu altruismu. jinak více na http://www.aynrand.cz

0 0
možnosti
M

martin.p

24. 1. 2012 23:58
Hrdinský útěk?

Výraz 'hrdinský útěk' mě hrozně tahá za uši. Může být hrdinský boj, hrdinská smrt, ... Ale útěk? Útěk může být smělý, zoufalý, zbabělý, zdařilý, nezdařilý, a bůh ví jaký ještě, ale nikdy ne hrdinský. Je to stejné jako kdybyste někoho hrdinně zavraždili. A ani sebevražda není žádné hrdinství, ať k ní vedou jakékoliv šlechetné úmysly. Proto nikdy nemohu považovat Mašíny ani Palacha za hrdiny. Odvahu to chtělo, to ano, ale s hrdinstvím to nemá nic společného.

2 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.