Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Především máme nějaké zákony, kde je (doufám) vymezeno, které ideologie se nesmí propagovat (abychom jako blbci neopakovali stále ty samé chyby), takže vcelku není co řešit. Pokud se ty zákony někomu nelíbí, nechť vyvine politický tlak na jejich změnu. Svoboda je vždy svobodou v rámci platných zákonů. Nebo obecněji: svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. I já mám svou svobodu, abych mohl spát bez obav, že mi nějaký popletený marxista přijde zakroutit krkem.

Nicméně jsou dva aspekty, které tuto debatu trochu komplikují.

Za prvé, tím že propagaci těchto ideologií zakážeme jejich přívržence samozřejmě neobrátíme. Neumím si představit že se nějaký obdivovatel totality plácne přes čelo: "propánajána, čemu já to věřím - vždyť je to zakázaný". Spíš bych rád viděl, aby se sociologové a politici důkladně zamysleli (popř. na to konto provedli nějaký výzkum), proč se tyto slepé uličky politického vývoje stále někomu zamlouvají. Myslím si, že (alespoň částečné) odstranění nalezených příčin by bylo daleko účinnější metodou prevence než plošný zákaz (který bude spíše ponoukat milovníky zakázaného ovoce).

Za druhé, pokud se někdo myšlenkově tak zamotal, že se stal vyznavačem diktátorů, tak bych rád viděl, kdo to je. Až u někoho na návštěvě dostanu hrníček se Stalinem, alespoň budu vědět, na koho si dát pozor. To mi přide z hlediska celkového bezpečí společnosti jako čitelnější varianta než nechat tyto lidi bujet v anonymitě, aby nám pak jednoho krásného dne bodnuli ideologickou dýku do zad.

V každém případě je to dobré téma na věřejnou diskusi.

0 0
možnosti
Foto

Někdo musí zajistit, abychom jako blbci neopakovali stále ty samé chyby. Ale my, blbci, jsme přitom natolik chytří, abychom si mohli ve volbách volit ty, kteří nám mají zabraňovat chovat se jako blbci.

Má to nějakou logiku?

0 0
možnosti
Foto

"Tou skutečnou hrozbou jsou lidé, kteří neváhají zneužít této naprosto banální záležitosti ve prospěch svého tažení proti svobodě projevu. Pokud totiž získají možnost určovat, co smí a co nesmí být vytištěno na stránkách nástěnného kalendáře, mohou určovat cokoliv."... Vaše citace

Ať si vyjasníme pozice: Jste mi poněkud proti srsti. Příliš mnoho tiltulů a potřeba dát zdání elitního zázemí. Vaše věc - ovšem můj důvod Vám nevěřit ani barvu ponožek, považji Vaše typy za nebezpečné.Text článku jen důkaz.

- tu vlnu pro své tažení získáváte neméně, ono není od věci cpát lidem do hlavy pojem Vaše svoboda, nesvoboda, chtějí vám vzít svobodu, to je vždycky síla a terno.

...Není to žádný sběratelský artikl. Až bude někde v hospodě v Německu nebo v Rakousku vitrína a bude tam vystavený hrnek, z něhož tam pil vůdce - je to sběratelský kus. Ne nasekané hrnky jako cvičky a na nich nálepky. Vpdostatě kýč na dvacátou, zbytečnost.

A co se týká toho věčně hloupého přetřásání Che Guevary?, Dovolte, ale vnesu do toho jeden rozměr.

Che Guevaru holomka zakážete u nás a ti, kdo POLETÍ do Karibiku, si ho přivezou na tričku stejně. A píšu záměrně POLETÍ, že to není na rohu v druhém bloku..Zaprvé. A zadruhé k tomu pro docvaknutí:

Což vnímat národ a kontext, pane Zálome? najdete v tom národním kontextu tak bytostně citlivě Che Guevaru?

NE! Nechci tohle ve výlohách jako výsměch lidem -příslušníkům národa, který má za sebou zkušenost s Hitlerem, strašnou zkušenost s R, Heydrichem, české generace vzešlé z židovských kořenů se zkušenostmi s Mengelem, generace, dosud žijící, co mají zkušenost K.H.Frankem a Goebblesem, národ, kterému diktoval Stalin a kdy se ho v rámci hrozeb národ bál do té míry, že pro Stalina popravoval vlastní lidi...

Kde máte nějakého Che Guevaru, pane Zálome? Co podle vás ve vitríně někho, kdo v koncentráku přišel o rodiče, nebo v stalinských čistkách o tátu, co ho zabolí víc?

6 3
možnosti
AN

A18l40e94š 30N80o83v31á50k

15. 6. 2020 23:25

Přesně o vás autor píše. Nevnucujte své pojetí vkusu ostatním. Někdo se dívá na Ordinaci, někdo jen na ČT art. Ale měla by být možnost si vybrat, jinak se dostaneme tam, kde jsme 40 let byli.

2 0
možnosti
PP

P45a11v89e38l 98P52o59n18e37c

15. 6. 2020 22:08

Nejen děti a mládež potřebují své vzory. Pokud jim budete ukazovat hrníčky s nacisty, z některých vyrostou nacisté. S takovou svobodou já nechci mít nic společného.

0 0
možnosti
Foto

Jak je možné, že z Hitlera či Hesse vyrostli nacisté, přestože v dětství zcela nepochybně neviděli žádné hrníčky z nacisty?

5 1
možnosti
Foto

To není o tom jestli před tím plakátem bude někde potají nějaký nácek hajlovat.

Pokud se legálně prodává takový kalendář tak si jej může každý legálně pověsit kam chce. Třeba učitel na svůj stůl ve škole, lékař v ordinaci, úředník ve své kanceláři.

Teď si představte, že někdo kdo prošel koncentrákem uvidí Hitlera v ordinaci kde si příjde pro léky, ve škole kde půjde vyzvednout vnouče, nebo třeba na úřadě kam si příjde vyřídit peníze zaprotiválečný odboj.

Pokud legitimizujeme to, že podobné zrůdy legálně visí vyobrazeny ve veřejném prostoru (a legalizací jejich fotek v kalendáři to legalizujete) tak zároveň legitimizujete jejich "myšlenky" a především ty zvěrstva co páchali.

Takže ano je potřeba podobný kalendář zakázat a to jednoznačně.

PS. Tričko s Che Guevarou je přeci jen jiný level. Sice se podílel na popravách a na různých revolucích, ale oprávněnost těch revolucí je diskutabiilní. Každopádně se ale neúčastnil ( pokud vím) žádné genocidy, nechtěl vyhladit celé národy,....Z mého pohledu to byl nepochybně gauner, ale jednoznačně nelze srovnávat s nacisty. Tričkem s Che Guevarou se nositel hlásí k myšlenkám levicové revoluce, což je diskutabilní, ale legitimní. Kalendářem s Hitlerem se ten kdo jej tiskne, kdo si jej koupí či vystaví hlásí k Holokaustu a daklším Hitlerovým zvěrstvům. Je to prostě rozdíl.

3 3
možnosti
Foto

Směšné argumenty. Rozdíl mezi Che Guevarou a Hitlerem je jen v tom, že každý z nich měl jiné možnosti. Co se týče morálních zásad byli na stejné lodi. Tak je to ale i s dnešními politiky. Někteří, kdyby mohli dělali by to co ti dva. Proto je důležité, aby se nezakazovaly věci, které postrádají prvek agrese, protože pokud budeme tolerovat zakazování obrázků a svobody projevu, pak nám titíž zakazovači mohou zakázat to co uznají za vhodné. Je to nebezpečný precedens a tolerovat a souhlasit s ním mohou jen ti, co nechápou co je to svoboda, přirozený řád a právo, nebo jsou to vyloženě zlí lidé z nichž se pak rekrutují malí a velcí Hitlerové.

7 1
možnosti
JR

J13a64n 45R73á18ž

15. 6. 2020 17:44

Jsou prostě věci, které jsou ve slušné společnosti tabu. A ve slušné společnosti by mělo být tabu dávat do prodeje věci denní potřeby s podobiznami největších zločinců jaké lidstvo zná. Stejně ale by mělo být společenským tabu zveřejňovat podobizny i jiných obdobných zločinců, jako jsou např. Lenin, Stalin, Mao ć tung, či Che Gevara.

Mimochodem, uvítal jsem rozhodnutí NS, kterým se legalizuje prodej Mein Kampf, protože se jedná o historický dokument, ale na druhé straně si myslím, že vydat kalendář s fotkami nacistických vrahů, či ozdobit kávové hrnky fotkami Hitlera, či Heydricha, je zrůdnost.

6 1
možnosti
PK

Kdysi jsem zahlédl diskus pod taktovkou pani Jílkové se zástupci NNV a protistranou, bylo to dosti vyhrocené, zejména ze strany oponentní a moc argumentů a jejich vyvracení se tam nekonalo. V této kauze též jsem zaregistroval, že naše policie neshledala v rozporu se zákonem prodej hrnků a triček s Hitlerem, Heydrichem, Goebbelsem a dalšími masovými vrahy včetně Stalina. Podle vyšetřovatelů nejde o propagaci nacismu, ale jen o komerční aktivitu, kdy motivem není nic jiného než jen „zisk v rámci ekonomické činnosti“. Pro mnoho lidí celkem nepřijatelná logika ...

0 0
možnosti
Foto

J78a72n 22Š92i66k

15. 6. 2020 16:54

Vážený pane Zálome, když se tak horlivě zastáváte svobody slova, zkuste se podívat jak se na ni dívají a hlavně ji postihují v Německu, jde-li o propagaci nacismu. A vydání hrnků a kalendáře propagací je. Nevím, zda skrytou nebo otevřenou, ale je a kdo o tom pochybuje, tomu, jak to říci slušně...není zhůry dáno.... Zkuste si také k tomu najít více informací, třeba o majiteli nakladatelství. On tvrdí, že "v demokracii se může cokoliv". Takže když se může cokoliv, co to znamená? Třeba vyrazit do ulic a rozbíjet výlohy? Že je k tomu od hrnků daleko? No, když myslíte. Jinak hrnky a kalendáře zleva i zprava stáhl pan majitel krátce po trestním oznámení. On je právník, tak proč to udělal, když tvrdí, že v demokracii se může všechno. Nemá se přece čeho bát. Co se týká Vašeho článku, ano, k demokracii polemika a diskuze patří. Ale se vší úctou k Vám. V tomto případě jste zaujal stanovisko a postavil se na stranu něčeho, co můžete maskovat slovíčky o demokracii a svobodě slova jakými chcete. To nemění nic na tom, že to něco je pěkný hnůj. Hezký den

5 5
možnosti
Foto

Buď pro svobodu jste, nebo nejste. Svoboda je něco co dovoluje lidem dělat věci, které nikomu neubližují. Jakmile začneme lidem zakazovat něco si kupovat, něco vyrábět a něco říkat i když tím nikomu neubližují, jsme v nesvobodném systému a každý kdo tento nesvobodných systém obhajuje je buď lump, nebo svobodu nechápe.

7 4
možnosti
PP

P21a57v40e81l 62P27o49n47e16c

15. 6. 2020 15:46

> Kdo podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásá národnostní, rasovou, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobod...

Zákony je třeba dodržovat bez ohledu na to, které ideologie či náboženství se to právě týká.

6 2
možnosti
Foto

A co Che Guevara na tričku?

4 1
možnosti
MB

Opakovaně tvrdím, že mezi NSDAP - KSSS + KSČ není žádný rozdíl. Smyslem je uchopit moc a konat to lépe. Tu, pro rasu vyvolenou - tu, pro lidi zvláštního ražení. Principy identické, vymýtit odpor, ukrást legální majetek a ocenit tak věrnost soukmenovců. Ruku na srdce, ono to v totalitě ani jinak nejde ...

Pak jistě - Poptávka jde s nabídkou. Jakkoliv pokleslá - trh funguje. Osobně si nedovedu pořídit kalendář s Adolfem, či Stalinem. Zásah komanda, považuji za teatrální. Nic to neřeší, zákony stále neexistují. Nedivil bych se, pokud by se firma odvolala a žádala náhradu škody. Je to fakt úsměvné ! KSČ je dnes vládnoucí stranou - rozhoduje o budoucnosti našeho potomstva - schválí 500 mld. Kč dluhů?, odvolá ministra zahraničí? Co zase kolaborantsky nakuká do ruských novin ? Tak jo, pronásledujme ty, co vydávají kalendáře ... :-)

1 0
možnosti
VH

Stačí se odvolat na § 403 trestního zákoníku.

Problém je, že hrnečků se Stalinem, Leninem či Gottwaldem si nikdo ani nevšimne. Stejně jako kombinace kladivo - srp.

5 0
možnosti
Foto

Ale samotný obrázek na nějakém předmětu ještě neznamená podporu nějakého hnutí.

4 2
možnosti