Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lukáš_1

16. 3. 2012 10:38
Je dobře,

že ne vše se odvíjí podle vplného trhu, ale pro větší obzory je potřeba i netržnost.. Jako ve všem.. Víte, já obecně "svobodné rozhodnutí" moc neberu.. Respektive neberu to jako automatický argument.. Protože jak říkáte, realita na nás má stejně tlaky, takže když slyším "svobodné rozhodnutí", s tím, že se člověk rozmyslel jak chtěl, beru to s rezervou.. Jo, máte tu realitu.. Ale člověk si ji může do jsité míry přizpůsobit.. V globálu ji respektovat musíme.. Ale aby pomohli ti, co se s ní lépe vyrovnají těm co to tolik nedokážou, na tom není nic špatného. to ej spíš obecně.

K VŠ školství, do jisté míry je dobré aby školy byli skutečně svobodné bez vnějších i tržních talků, může to nakonec přinést efekty které se nečekají a trh by je neumožnil.. ale určitý rámec tržnosti tma také musí fungovat, mylsím tím spíš omezit počet studentů na oborech, kde je jich dycky pár potřeba, ne ale 150..

Btw, sociologie se uplatní i na svobodném trhu, omluvíte se sociologům z výzkumných agentur..?

0 0
možnosti
PBPDS

Pavel Brno po druhém smazání

17. 3. 2012 0:33
Re: Je dobře,

Tak Váš příspěvek musím zhodnotit: Fakt Rock and Roll ;-D Docela hezká sbírka protimluvů.

Samozřejmě, že by se ve svobodném trhu uplatnili sociologové, kunshistorikové, politologové, poradci pro sociální vědy, vystudovaní státní úředníci, právníci, poradci poradců, auditoři atd., Jenže problém je v tom, že jich je dnes moc a další se vyrábí, jak na běžícím pásu. Z tohoto pohledu je mi 100x milejší uklízečka - ta navíc, na rozdíl od té verbeže, nikomu neškodí, ale prospívá.

0 0
možnosti
LP

qik.cz

15. 3. 2012 15:22
Vždyť vzdělání je svobodné. Nebo snad není?

Hnutí za svobodné vzdělání je špatně vybraný název pro hnutí bojující za zachování bezplatného školství. Nebo možná zcela nedovedu pochopit, o co toto hnutí usiluje.

Vždyť vzdělání je svobodné! Městské knihovny jsou stále veřejně přístupné a ty jsou tím nejlepším způsobem, jak se svobodně vzdělat. Student se tak nemusí přizpůsobovat ani termínům a záleží jen na něm, kolik času a energie tomu chce investovat a i kolik informací si chce zapamatovat.

Svobodně se vzdělávat bez vlastních investic pouze s vykonaným úsilím je sice pro studenty příjemné, ale lze jen spekulovat, zda je pro ně i účelné. Mnoho lidí totiž vysokou školu nestuduje proto, aby věděli něco více z oboru, ve kterém by chtěli i pracovat. Mnoho lidí totiž chce získat jen titul, aby měli naději na lépe finančně ohodnocené zaměstnání - taková iluze. Pokud takových má být do 40% tak jak chce EU, pak titul v ohodnocení nebude nic znamenat.

Zeptejte se lidí, zda ví, jak s tím daným vzděláním chtějí naložit a budete překvapeni.

1 0
možnosti

Lukáš_1

16. 3. 2012 10:41
Re: Vždyť vzdělání je svobodné. Nebo snad není?

Tak studjí samozřejmě i kvůli titulu, ale kolikrát kvůli tomu, aby mohli měli nějakou kvalifikaci, ne kvůli tučným ziskům.. Máte rpavdu s inflací titulů, je fajn mít více vysokoškoláků, ale ten titul má pak na trhu práce mnohem menší, v současnosti mnohem menší hodnotu..

0 0
možnosti
H

HynekRk

13. 3. 2012 16:35
Dobrý článek

Dobrý článek.

Ještě mám k němu dodatek:

http://www.mises.cz/clanky/vzdelani-pro-chude-aneb-nezapominejme-na-charitu-332.aspx

0 0
možnosti
V

Vin7

9. 3. 2012 16:28
Více transparence

Takže ti, co protestovali proti reformě školství, jsou automaticky odpůrci volného trhu a zastánci zbytečných státních regulací? Ano, v protestech se jistě angažovala levicově smýšlejících (i v čele) na stejné straně barikády.

Ta argumentace mi přijde, že jakmile stát pořádně nefunguje, tak se o to postará lépe trh. Přitom trh je pokřiven - nevím, jestli je v něm takový důraz na dlouhodobé hodnoty, jako spíš na krátkodobá školení. (možná toto vzniklo zásahy státu, ale spraví se to tím, že vysoké školy budou vydány napospas tomuto trhu?).

Spíš by myslím prospělo více transparence a účinné kontrolní orgány, a zastavení trendu masifikace, který přispívá k snížení kvality VŠ. Zadlužovat studenty nebo obětovat samospávu manažerům a státu vysokým školám rozhodně neprospěje. Školné jedině za předpokladu, že by při snížení daní umožnil vzdělání těm, kteří by jinak kvůli vysokým daním studovat nemohli. Jenomže momentálně se razí vysoké daně a ještě školné.

Tři diskuse, málo dukátů, sorry.

0 0
možnosti
S

Starej_Mraf

9. 3. 2012 12:33
Dogma volného trhu...

Tak to je přesně důvod, proč už nejsem příznivcem svobodných. Máš rýmu, dej si dvě tři kapky volného trhu a bude ti fajn... Prostě neexistuje nic lepšího než volný trh. Veškoré názory, které dostatečně nevelebí volný trh, jsou levičácké. Trochu mi to připomíná učení o nadhodnotě a kapitálu. Bohužel. Existují i jiné hodnoty než peníze, to si ale svobodní jaksi přestali uvědomovat... A článek je dogmatem přímo prodchnut. Pro mně je otázka školeného jasná. Absolvent VŠ -> vyšší šance na zaměstnaní -> vyšší plat -> vyšší daně. Zároveň je tu větší šance společenské prospěšnosti, jako třeba tvorba pracovních míst, celospolečenský přínos...

0 0
možnosti
LZ

generallz

9. 3. 2012 14:01
Re: Dogma volného trhu...

Každý den se přesvědčujeme, že státní zásahy nefungují. A pořád si myslíme, že jednou vymyslíme "lepší a účinnější", a pak bude na světě dobře. Ach jo.

Mimochodem, nic jako společenský prospěch neexistuje.

3 0
možnosti
TJP

Tomáš Jasný, PhD.

9. 3. 2012 10:38
o autorovi a jeho vyslovene blabolech ...

Svět pod útokem ekonomismu ... Zhruba od 70. let 20. století dochází k posunu paradigmatu tradičních pravicových ideologií konzervatismu a liberalismu, a to směrem k systému myšlení, které neuznává jiné hodnoty než ekonomické. Moderní ekonomisté věří (záměrně píši věří, protože pro ekonomisty podobně jako pro radikální marxisty nebo národní socialisty není přesvědčení něčím, o čem se diskutuje a co je neustále zpochybňováno konfrontací s realitou a aktualizováno, nýbrž vírou) ve dvě věci. Za prvé, že jediné, co řídí svět, je ekonomika (tj. opomíjejí vliv světonázoru). Za druhé, že hospodářský růst a volný trh jsou lékem všech problémů. To ve svém důsledku vede k tomu, že mechanismy volného trhu se tak pro ně stávají v zásadě "dogmatem víry, o němž se nediskutuje". Jak dále vysvětlím, dochází u ekonomistů navíc k mírnému posunu obsahu pojmu volný trh oproti chápání tohoto pojmu u liberálů.

0 0
možnosti
TJP

Tomáš Jasný, PhD.

9. 3. 2012 10:38
Re: o autorovi a jeho vyslovene blabolech ...

Ekonomisté zcela zapomínají na to, že předmětem zkoumání ekonomie je oblast z velké části vytvořená lidmi (na rozdíl např. od astronomie), tj. zapomínají na to, že ekonomie je ovlivněna jak faktory přírodními (potřeba potravy, vody, vzduchu, ochrany před chladem), tak i uspořádáním společnosti a především hodnotovým systémem společnosti (panující světonázor má tedy na ekonomii výrazný vliv).

Posun od konzervatismu a liberalismu směrem k ekonomismu se odehrává nenápadně, protože lidé, kteří se chovají jako ekonomisté, sami sebe často pokládají za konzervativce nebo za liberály. Ve skutečnosti zdaleka konzervativci nejsou, protože souhrn konzervativních ideálů nahradili dogmatem volného trhu.

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

9. 3. 2012 10:37
Karma.

R^

0 0
možnosti
Z

zkopce

9. 3. 2012 9:56
karma

R^R^R^

bohužel to 90% lidí nepochopí,

1 0
možnosti
R

Roman37b

9. 3. 2012 10:04
Re: karma

Důležité je že to chápeš ty a ostatní vyvolení nadlidé z SS(O) :-)

0 0
možnosti
G

gozales

9. 3. 2012 9:30
Tak jsem si právě rozmyslel koho volit

Tak jsem si právě rozmyslel koho volit, po tomto článku už nepřipadá v úvahu ani dosadní favorit, svobodní...

0 0
možnosti
LZ

generallz

9. 3. 2012 10:33
Re: Tak jsem si právě rozmyslel koho volit

tento článek není programem svobodných!

0 0
možnosti
TH

Gmurr

9. 3. 2012 8:00
Pokud se stale chodi k lekari pro kapky

do nosu,tak jeto hodne spatny system. Pacienti ho nevymysleli.

Jinak spousta zahranicnich skol ma studium pouze za zapisne. Ty ,ktere si nechaji platit za studium nestoji za rec. Ovsem existuji vyjimky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 281
  • Celková karma 25,64
  • Průměrná čtenost 2476x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.