Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VP

Sípomat

8. 6. 2011 11:02
Laissez faire?

To je nesmysl a dětinská představa,stejně jako představa anarchie jako fungujícího státního zřízení. Nikdo ve skutečnosti nechce volný trh. Všichni chtějí trh ovládaný jimi. Pokud trh nebude regulovat stát,bude ho regulovat korporace,kartel,monopol.

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

9. 6. 2011 22:03
Re: Laissez faire?

Nemáte tušení co to je svobodný trh. Ten nemá nic společného s anarchismem.

Svobodný trh vylučuje kartely a monopoly.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

8. 6. 2011 10:01
Trh může

 trh být chápan jako praktické vyústění svobody, existuje-li praktická možnost odmítnout trh za podmínky zachování téže úrovně efektivnosti. V opačném případě se jedná o diktaturu.  

0 0
možnosti
LZ

generallz

8. 6. 2011 11:42
Re: Trh může

Na základě této tvé logiky bys jako diktaturu musel posuzovat celou realitu, například i to, že musíš jíst a dýchat. mohl by sis přát, abys nemusel jíst a dýchat, za podmínky zachování stejné úrovně fungování. pokud musíš jíst a dýchat, žiješ v diktatuře. To je samozřejmě nesmyslná úvaha.

0 0
možnosti
AA

Saša

8. 6. 2011 9:35
Ekonomistické povrchní jevy lze ponechat stranou.

Objektivismus Ayn Randové je velice kvalitní pokus o nemarxistický materialismus. Troufám si tvrdit, že materialismus má skutečně jen dvě studia hodné podoby: marxismus a objektivismus. Ve všech ostatních variantám sklouzávají pokusy o materialistický výklad světa velmi rychle k směšnosti a obskurnosti.

Já jako věřící (a katolický neotomista) samozřejmě s objektivistickým systémem paní Randové nesouhlasím - v odpovědi na první postulát se odlišuji a tedy s objektivismem ani souhlasit nemohu, stejně jako s dialektickým materialismem pana Marxe. To mi však nebrání, abych kvalitu, vnitřní konsistenci a relativní bezrozpornost tohoto systému neocenil. A útoky na objektivismus ze strany různých ateistů mne překvapují - kdo je ateista, měl by být buť objektivista, nebo marxista - jinak si sedí na vedení a není skutečný materialista, ale myšlení neschopný [třípísmenná nadávka].

0 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.