Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrození lovce

Postupné osmělování koček nespočívá pouze ve zvětšování šmejdícího teritoria, znamená to i důraznější návrat ke kořenům. K divokým kořenům. Vždycky jsem si myslela, že je Kocour knedlíkem. Na bzučící mouchy jen překvapeně koukal a občas po nich nesměle máchnul tlapkou, můrám zdvořile uhýbal a před ptáky za oknem se chodil schovat pod stůl. 

Kocour v pozorovatelněPetra Žallmannová

Kočka se ho sice snažila přivést na divočejší myšlenky, ale nedařilo se jí. Kocour na Kočkou přinesené kořistní polotovary reagoval nechápavě a přestože se o beznohé nebožáky zajímal, byl to zájem opatrné, posvátné úcty, jakou zažívá chlapec na prvním rande se zkušenější dívkou. Kocourovo rande většinou končilo trapasem, jen místo uprdnutí při polibku se mu stávalo, že si zoufale bzučícího tvora nadhodil tak nešikovně, že mu tento přistál mezi ušima a Kocoura k smrti vyděsil. 

Od letošního jara se Kocour značně pochlapil a stal se z něj obávaný hubitel hmyzu všemožných velikostí a včera dokonce přesedlal na zvěř pernatou. Podařilo se mu vehnat do pasti Kosa. Pastí byla bohužel naše kuchyně. Nepochybuji o tom, že by Kocour nakonec zvítězil. Pochybuji však o tom, jestli by to přežil porcelán po babičce a nástěnné hodiny. A tak jsem musela zasáhnout. Protestujícího Kocoura jsem zavřela do pracovny, odkud se pak po celou dobu ozývalo vzteklé mňoučení a tupé nárazy do dveří.

Kosí rodinku pozoruji už půl roku. Pan otec v černém je tady místní asi mnohem déle, než já. Za krkem má malou lysinku, takže ho s jistotou poznám, když klečím v záhonku a on mě z metrové vzdálenosti sleduje, jak mu kultivuji půdu pro lov.

Kos s paní manželkou vyvedli letos několik mladých. Že se učí létat jsem zjistila díky Kočce, která vyrazila na zahradu, aby se napásla pod jabloní. Ozval se strašný kosí řev a já jsem šla počítat mrtvé. Kos seděl na šopě a Kosová na plotě. Na půl cesty mezi nimi seděla v jetelině Kočka a zcela klidně si olizovala tlapku. Půl metru od ní se v trávě krčila malá šedohnědá kulička. Nevšímavého predátora jsem odstranila a kočkám vysvětlila, že jsou v zahradě manévry, takže se mohou koukat, ale z okna nos nevystrčí. Zasloužilý pocit ochranáře ovšem zmizel tentýž večer, kdy jsem malého Kosa přejela autem při výjezdu z garáže.

Malý Kos číslo dvě ovšem přežil všechny strašlivé nástrahy a teď již poměrně sebevědomě krouží zahradou. Bohužel, občas se snese i do nižších pater, kde číhá Kocour.

Nejprve jsem si vzala smeták. Kos ale mému přátelskému mávání nerozuměl a zběsile se mlátil u stropu. Občas se odrazil od lustru, občas od linky a občas se na chvíli zastavil na garnýži. Všude, kde byl, káknul. Hopsala jsem mezi plkanci a sladkým hlasem přemlouvala Kosa k opuštění místnosti. Kos byl celý načepýřený a měl děsem otevřený zobáček, ale do okna se trefit nedokázal. Nakonec zafungoval netopýří fígl. Zcela zoufalá jsem si stoupla co nejdál od okna a začala tleskat. Kos se podíval doleva, doprava a frnk, vyletěl do zahrady. Jestli slyšel tříštění zvuku nebo se prostě jen zorientoval, to nevím, každopádně byl fuč a Kocour mohl vstoupit.

Kocourovo zklamání bylo nepopsatelné. Celý den chodil a mňoukal a hledal Kosa. V kuchyni obrážel všechna místa, kde se Kos zastavil a jednou se dokonce pokusil přeskočit z linky na lustr, v čemž jsem mu naštěstí zabránila.

Prostě z Kocoura je lovec. I kočka válivá, plyšová, ultradomácí to má v sobě. Divoký mozek je jen obalený krustičkou zdomácnění a jakmile tenhle obal naruší vliv prostředí, začne se loupat, aby se objevilo to pravé šelmí já.    

Autor: Petra Žallmannová | pátek 16.8.2013 17:30 | karma článku: 30,46 | přečteno: 3340x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1615x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4315x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky