Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruce pryč!

Obecně se traduje: Nehlaď kočku proti srsti. Doporučuji všem, kdo přijdou do styku s Kočkou, aby se tohoto doporučení striktně drželi. Naopak Kocour je proti srsti hlazen velice rád a velmi ochotně se převaluje tak, aby měl drbající vždy přístup k nejméně rozcuchanému místu. Po dlachnění pak pochoduje vrávoravým krokem k misce (‘Sem se tááák unavil, že se musím drobátko najíst.), zívá a vypadá rozvrkočeně jako peruánské morče.

Netulit!Hudo.com

Tulení Kocoura je jednoduché. Kocour je ochoten na to vlítnout kdykoliv. Má-li člověk splín, vyndá si rozespalého Kocoura z krabice nebo si ho vybalí z peřiny a chvíli ho intenzivně nuná. Kocour okamžitě startuje a přede, až okenní tabulky drnčí. Vráží mi hlavou do brýlí, strká nos do dlaně a vystrkuje zadek k nebesům.

Tulení Kočky je podstatně komplikovanější. Kočka mě tulí jen pokud chce ona. Je to většinou v situaci velice málo vhodné, a tak se mi dostává málo Kočkotulení a poměrně dost uraženého mňančení. Pokud se však sejdeme v čase a intenzitě touhy, je to nádhera. Kočka se usmívá, koutky se jí stočí nahoru a natahuje krk jako želva, aby se mohla hlavou zavrtávat do té části mě, kterou má nejblíž. Při šimrání pod bradou maličko otevře tlamku a slastně chrčí, při drbání na temeni hlavy rozčapí uši na stranu a být trochu zelenější, vypadá jako mistr Yoda. Kromě šimrání hlavy je však zbytek Kočky off limits. Jak ruka uklouzne jinam, je intimita pryč, Kočičí nadšení taky a je po mazlení. Kočka odchází.

Až do nedávna jsem si myslela, že jsem jediná, koho Kočka nechá, aby na ni sáhnul. Málokdy a jen na chvíli, ale nechá. V duchu se mi dmula hruď, když jsem viděla zklamané zachtívače tulení, před nimiž Kočka prchala. Kočka tulí jenom MĚ! Ale pak se Kočka zamilovala do H.

A tak přicházíme domů, Kočka leží na stole a H volá. „Nazdar kocouři!“ a oběma rukama Kočku načechrává a natřásá, schovává jí hlavu v dlaních, tahá ji laškovně za ocas a pokud je v dobrém rozmaru, točí s Kočkou na lesklém stole dokola. Kočka slastně mručí a H si rozkošnicky foukne do dlaní, aby se chlupy v prostoru rozvířily ještě radostněji. Nepochopitelně na ně zírám a bohapustě závidím.

Na podzim se médii prohnala zpráva o nedávno publikované studii amerických, brazilských a rakouských vědců pojednávající o kočičím stresu v souvislosti se spolužitím s dvounožci. Většina interpretací studii Bleskově vykuchala a z kontextu vytrhla tvrzení, že hlazení, které si my, dvounožci na kočkách vynucujeme je zdrojem stresu a může kočkám ublížit.

Přečteme-li si však výsledky výzkumu pozorně, přijdeme na to, že je to lež jako věž. Kočky žijící s lidmi se podle daného vědeckého usnesení dělí na ty, které se mazlí rády (a je jich většina), na ty, které se nemazlí rády a dají nám to naprosto jasně najevo (ach ano, to nejsou rudé, zanícené drápance na předloktí, ale psaná žádost o minimalizaci dlachnění) a konečně na ty, které mazlení rády nemají, ale zatnou zuby a drží (v této souvislosti mě napadá hláška „zavři oči a mysli na Anglii“, kterým viktoriánské matky radily svým dcerám, jak překonat odpor k sexu).

A právě jen ta skupina, která drží, ač nerada je skupinou stresovanou. Aby to však nebylo jednoduché, nezáleží jen na kočce, ale taky na situaci a na náladě obou mazlících součinitelů. Takže jsme tam, kde jsme byli – kočkám se to prostě někdy líbí a jindy ne. A právě proto je milujeme. A právě proto mají někteří lidé raději psy.

Autor: Petra Žallmannová | sobota 28.12.2013 1:20 | karma článku: 35,69 | přečteno: 6721x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Ufiknout či neufiknout počtvrté - Proč je kastrace dobrý nápad

V prvních dvou dílech našeho kastračního speciálu jsme mluvili o bludo-mýtech, které často chrání kočičí a kocouří ohanbí před veterinárním zásahem. Zanechme však boje s tradicemi a pojďme se podívat na exaktní a racionální důvody pro a proti odnětí možnosti plodit. Dnes si povíme, proč ano a zítra mrkneme i na pár racionálních protiargumentů.

15.10.2014 v 9:00 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Ufiknout či neufiknout potřetí - Druhá várka kastračních mýtů

V minulém blogu jsme mluvili o prvních pěti z deseti kastračních mýtů. Teď přichází druhá polovina. Mýty 6 - 10.

4.10.2014 v 17:00 | Karma: 26,08 | Přečteno: 1984x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Ufiknout či neufiknout podruhé - První várka kastračních mýtů

Minule jsme otevřeli téma kastrace koček. Myslím, že samotné slovo kastrace nepřispívá k celkové oblíbenosti daného aktu, zejména mezi pány. Ve chvíli, kdy se tématu věnuje více než letmá poznámka, začíná se většina mužských posluchačů ošívat, oči v pobledlé tváři uhýbají a v případě, že je téma diskutováno zvlášť sugestivně, je zřetelné, jak pánové podvědomě tisknou stehna k sobě. Kastrace je ověnčena množstvím mýtů. Dnes se podíváme na prvních pět z deseti nejčastějších.

3.10.2014 v 21:30 | Karma: 27,47 | Přečteno: 1903x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Ufiknout či neufiknout poprvé

Jako každoročně, přišla na nás vlna srabství. Spoluobčané, jimž se kočka jednoho dne přiloudala domů s poněkud objemným břichem řeší klasické dilema. Koček je moc a co s tím uděláme? „Tak to zabij ty, to je tvoje kočka. No néé, to bych nedokázala. Víš co, Franto, dáme je do krabice a až pojedeš večer vrátit tu pilu, tak je necháš v lese nebo je hodíš do rybníka.“ Ve městech se hází nejčastěji do popelnic, z okénka jedoucího auta do škarpy u silnice, nebo se pytel převázaný motouzem pod rouškou noci spustí za plot místního útulku.

8.8.2014 v 17:30 | Karma: 30,48 | Přečteno: 2334x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Ach jak tě miluju aneb všechno je relativní

A je to tady. Naše drahá Kočka alias Polulina Permanencia opět zabodovala. Po mnohaměsíční odmlce vznikla kaluž. A kde jinde, než na úplně nové plovoucí podlaze. Lépe řečeno, v novém rohu naší nové podlahy. Zaťala jsem zuby a myla jsem a myla. Nakonec jsem tenkou linii mezi lištou a podlahou posypala jedlou sodou, aby vsákly i ty nejmenší kapičky, které vnikly do spáry.

31.7.2014 v 9:10 | Karma: 28,93 | Přečteno: 1481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky