Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

Podstatou problému je premisa, že ti, kteří nejsou „krásní“, na pláž nepatří. Podle protestujících však na pláž patří kdokoliv, kdo se chce smažit na slunci, plavat mezi kelímky od limonády a vracet se domů s taškou plnou písku. Je jedno, jestli má pneumatiku integrovanou, nebo jestli si ji nafoukne a navlékne až před vstupem do příboje.

Na tenhle plakát jsem si vzpomněla před pár dny u Facebookové stránky České kočky. Není to dlouho, co jsem virtuálně narazila na americkou kočičí lazebnici zvanou Feline Fashionista. Ve chvíli, kdy jsem ťukla na knoflík Like, netušila jsem, do čeho se nořím. Až po několika dnech mi došlo, čím se ta osoba živí. Provozuje salón, kde „činí kočky krásnějšími“. Tedy alespoň si to myslí. Koupe je, češe a fénuje. Už tohle jsou činnosti pro kočku zcela zbytečné, pokud nejde o artritickou stařenku nebo kočku s nemocnými zuby, již samoočista bolí. Ale u kadeření to nekončí.Tady v tomhle salónu jsou kočky barveny, stříhány a holeny do různých tvarů a s různými vzory.

Fotografii jednoho opravdu překvapivého modelu jsem sdílela na České kočce s komentářem: „Děcka, proč?“ Bílá kočka na fotografii je kompletně oholená, až na hlavu a malou bambuli na konci ocásku. Na drápcích má růžové silikonové pochvičky a ocásek je pomalovaný růžovou barvou, jako by bylo omotán dvěma pentličkami.

Post na Facebooku jsem nechala žít svým životem a druhý den jsem s překvapením zjistila, že se pod fotografií strhla vášnivá debata mezi provozovatelkou salónu a příznivci České kočky.

Jako obvykle se ukázalo, že má každý svou pravdu, kterou je ochoten do krve bránit. Na jedné straně stojí náklonnost ke kočce, jako tvoru obdivovanému pro přirozenou krásu a eleganci, pro jedinečnost a individualitu, která vyzařuje z každého póru. Na straně druhé, touha po kosmetickém vylepšování, uspokojování přání klienta, který má, z nějakého prapodivného důvodu, pocit, že jeho kočka touží po sestřihu alá lev nebo stegosaurus.

Argumenty mých českých spolukočkařů mi byly blízké. Argumenty kočičí modelíny pro mě byly pochopitelné jen stěží. S notnou dávkou antropomorfizace tvrdila, že ostříhaná a obarvená kočka je „zjevně šťastná“ a „uvědomuje si svou nově nabytou krásu“.  Prý už jich takhle zvelebila více než tisíc a všechny byly „spokojené“. Co spokojené, spokojenější, než dřív! Ohání se i tím, že co je normální pro psy, je normální i pro kočky.

Vzdouvá se ve mně dvojitá vlna odporu. Jednak bych takové věci nedělala ani psům a zadruhé, pro kočku je vláda nad její vlastní úpravou srsti naprosto zásadní – pokud ji oholíme, bereme jí jednu z životních jistot a můžeme jí tím způsobit i psychický problém. 

Nesouhlasně jsem prskala, ale zároveň jsem si s radostí uvědomila, že v České republice by byl podobný salón pravděpodobně napaden jako ústav týrající ty nebohé tvory a na dveřích provozovny by se brzy objevila cedule „k pronájmu“.

Co mají společného zprzněná chlupatá kočičí pýcha v salónu Feline Fashionista a 40.000 podpisů na petici proti plakátům s PhotoShopovým hubeňourem? Mnoho.

My lidi máme pořád potřebu být lepší a lepší. Obecně je tato vlastnost vnímána velmi pozitivně a považujeme ji za hnací motor pokroku a rozvoje civilizace. Nepřeháníme to ale trochu, když toužíme vyhubnout do podoby smrtky na orloji, nebo když máme potřebu ovládnout a zkrotit krásu tím, že necháme své kočce vyholit na ocase cik cak čáru a nabarvíme ji na růžovo? Kde jde ještě o zlepšování a kde už začíná nezdravá obsese?

 

Autor: Petra Žallmannová | pátek 15.5.2015 17:23 | karma článku: 27,70 | přečteno: 1954x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Není chovatel jako chovatel

Kdo je to chovatel? Jen ten, kdo má kočky na chov, či snad i ten, kdo si rád kočičku pochová, nebo snad kočičí hrobník? Chceme-li si pořídit kočku a ať už z toho či onoho důvodu nezvolíme chlupatce z útulku, jdeme většinou na internet a hledáme, kde bychom co nejlevněji pořídili co nejlepší chlupatici. Výběr je opravdu široký a pro nadšeného prvomajitele aspiranta děsivě zahlcující. Jak neudělat chybu? A co je to vlastně chyba při výběru kočky? "Vždyť nám to k srdci přiroste, ať už to bude jakékoliv", chtělo by se říct. Pojďme se podívat na to, proč bychom měli vybírat pozorně.

8.5.2014 v 20:15 | Karma: 27,11 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Bojíte se své kočky?

Pokud ano, nejste jediní. Pod kočičí nadvládou žije překvapivé množství lidí a přiznají to až ve chvíli, kdy začne jít do tuhého a chlupatý šéfíček je zažene na chirurgii nebo do sprchového koutu. Druhá zmiňovaná destinace se stala útočištěm i jedné legrační rodinky v Británii. Jistě jste o tom četli. Kocourovi ruply nervy a rozhodl se ukončit dvounohou nadvládu. Měl to vymyšlené náramně – „ve sprcháči je vyhladovím, a až bude po nich, postupně odputují z mého rajónu odtokovým kanálkem“. Bohužel se mu celá mise trochu zhatila ve chvíli, kdy se dostavili policisté přivolaní páníkem, který si na svou poslední cestu velice prozřetelně přibalil telefon.

28.4.2014 v 10:05 | Karma: 30,84 | Přečteno: 2818x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Jak se kočky vyrovnávají se svou vlastní dokonalostí aneb rámování

O tom, jak se kočky snaží vecpat do různých krabic už jsem na blogu psala. Při pozorném sledování kočičích vměstnávacích tužeb se ukazuje, že se nejedná pouze o krabice. Jedná se o jakékoliv stísněné prostory. Dlouho jsem uvažovala nad tím, co je k tomu pudí. Do jisté míry se dá tenhle maximální zábor prostředí vysvětlit kočičí agorafobií, která káže "kdo se schová vyhraje". Docela často mi volají známí i neznámí, že prý, když jsem přes ty kočky, tak ať jim poradím, co dělat, protože se jim ta jejich právě ztratila. Recept je vždycky stejný: stopečka něčeho ostřejšího nebo Diazepam. A čekat. V naprosté většině případů se totiž naštěstí jedná o saturninovský efekt zmizelé kuchařky a služebné Marie.

11.4.2014 v 23:10 | Karma: 31,37 | Přečteno: 1887x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Rozhovor s dítětem o kočičí komunikaci

Včera byl u nás Toníček. Měl zrovna 4. narozeniny a velice toužil spatřit kočky. Vzhledem k předešlým zkušenostem jsem tomu nedávala velké šance a už předem jsem ho varovala, že „kočky asi spí“. „Spí? A kde spí?“ tázal se velice chytře aspirující zoolog. „To nikdo neví,“ pravila jsem tajemně a vpustila Toníčka plného očekávání do kuchyně. Poučen předešlými nezdary se plížil se jako lovec, ani lísteček se nepohnul, ani větvička nezapraskala. Jeho opatrný postup byl korunován polovičním úspěchem. Kocour už se vypařil, jak je jeho dobrým zvykem, ale Kočka seděla vzpřímeně v kuchyni na stole, připravená kdykoliv prchnout, ale zároveň plná překvapivě optimistického očekávání.

4.4.2014 v 19:06 | Karma: 39,03 | Přečteno: 4012x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Jarní kočičky

Mám ráda kočičky. Takové ty malé, chlupaté bambule, co se dělají na stromech. Jejich výskyt znamená absolutní a nezvratné propuknutí jara, což ve mně vyvolává exploze bujarého nadšení (od listopadu do února žiju v podprahové, ale chronicky skličující chmuře, že už nikdy nevysvitne slunce, ptáček nezazpívá, pivoňka nerozkvete). Mám k nim velice osobní, až intimní vztah. Za toto romantické sepětí s rostlinným kožíškem vrby se nestydím a pokaždé, když vyskáčou na větvích, ohýbám si je k sobě a šmidlím si jimi po obličeji s roztouženým „mmm“.

28.3.2014 v 14:50 | Karma: 22,41 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Byt 3+1 s velkým balkonem
Byt 3+1 s velkým balkonem

5. května, Dvůr Králové nad Labem, okres Trutnov
2 650 000 Kč

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky