Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kočičí dozor

Každý pátek chodíme s H do místního tenisového klubu. Hodinu tam H trápím svou neschopností držet raketu pevně v ruce, pak si dáme pivo a jdeme domů. Tyhle páteční večery miluju. Jednak jsem vděčná za jeho božskou trpělivost, s níž mi stále dokola opakuje, že když se snažím míček odehrát, měla bych se na něj i dívat, nikoliv zavírat oči a odvracet hlavu. A za druhé tam chodím provozovat catspotting.

Zdroj: Internet

Kočky mají dvě. Jsou velice srstnaté, dají se snadno ulovit a muckat. Využívám toho hojně a těším se na léto, kdy budeme po utkání sedět venku a (já budu) sledovat kočky, jak si hrají se zaběhnutou žlutou kuličkou nebo jak loví v trávě u kurtů brouky.

Dnes jsem přišla k baru, abych objednala a hned jsem si všimla fotografie na ploše hospodského počítače. Nadskočila jsem nadšením. Velká bílá kočka sedí s vítězoslavným šklebem a hrdě zvednutou hlavou vedle zardoušené myši, která má knockoutovaně rozhozené nožičky do všech světových stran. Zprvu jsem oceňovala takt, s nímž fotograf zvolil úhel záběru tak, aby zesnulé nepohlížel do obličeje. Po chvíli mi však došlo, že to asi nebylo nic těžkého, neboť nebožtík na fotografii žádný obličej nemá. Nemá vlastně ani hlavu. Prostě typické zátiší s mrtvolkou. (Majitelé venkovních koček znají toto umělecké aranžmá v různých obměnách – vítězoslavný výraz a půl ještěrky; spokojená pýcha a kosí křídlo; sytý úsměv a rejskova žluč. Kočky mají cit pro kompozici a barevný soulad a většinou vhodně volí i pozadí – zpravidla se skulptura kontrastně báječně hodí k barvě našich bačkor u postele. )

Ale vraťme se do báru. Provolávala jsem nadšení nad fotografií a korpulentní servírkou mi bylo sděleno: „To je naše šéfka...“ Hned jsem k ní pojala velkou náklonnost. To je úžasné, jak tu s nadsázkou a vtipem, nám kočkařům tak blízkým, označují místní čičinku za vládkyni celého podniku! Nadchlo mě, že na ploše počítače, na tom výsadním místě, na tom piedestalu našeho každodenního elektronického žití, na který pohlížíme tisíckrát za den a kam umisťujeme obrazy míst a osob nám nejdražších, abychom se k nim mohli v průběhu dne uchýlit na krátké, posilující momenty láskyplného připomenutí, co má v našem životě opravdu cenu, mají právě kočku.

Z mých povznesených úvah mě však vytrhl servírčin překvapivě ponurý hlas, jímž pokračovala v načaté větě  „... a já jsem ta myš. Tak mi to aspoň šéfová řekla. Prý mi tu ten obrázek nechá pořád svítit, aby mi připomínal, co bude, když nebudu kmitat, jak hadr na holi.“

A tak můj optimismus dostal od reality a pragmatismu malou herdu do zad. Ale jen malou. Tenhle podnik je totiž bez poskvrnky. Jinotaje v kočičích podobenstvích skryté tedy zjevně plní svou roli. Zákazník je nadmíru spokojen. Po všech stránkách. 

Autor: Petra Žallmannová | sobota 11.1.2014 0:45 | karma článku: 28,57 | přečteno: 1549x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Kočičí značka voní, hlásá, informuje

„Máte doma příliš velký pořádek.“ To je věta, kterou uslyšíte asi jen ode mě. Tedy pokud máte kočku. Nemíním dopadnout, jako „policista Čtvrtníček“, takže většinou volím kulantnější formulaci. Ale poselství je jasné „nepiglujte doma tak fanaticky, vaše kočka je z toho na nervy“.

12.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,34 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka uděluje červenou kartu

Dovolte, abych projevila hluboký nesouhlas. Nesouhlas se týká jednoho transparentního výstupu na dnešní karetní demonstraci v Praze. O verbalizaci hlubokého nesouhlasu mě požádala Kočka, která je velice znepokojená událostmi posledních týdnů. Konzultovala jsem téma s Kocourem i se zahradními kočkami a rozladění je všeobecné. Dovolte mi proto tlumočit podrážděné stanovisko chlupatých spoluobčanů.

17.11.2014 v 18:15 | Karma: 30,72 | Přečteno: 2238x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Celosvětové závody v natahování koček - fotoblog

O kočkách a lidech. Kočky a majitelé. Kočky a posuzovatelé. Prostředí Světové výstavy v neoficiálním detailu.

29.10.2014 v 9:00 | Karma: 28,61 | Přečteno: 1829x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Celosvětové závody v natahování koček

Pro ty, kterým to uniklo: o víkendu se konala největší kočkařská akce roku, Světová výstava. A tentokrát se chlupatí sjeli v Praze! Organizátoři se sice snažili akci utajit seč mohli. První plakát, který jsem viděla byl až těsně před vstupem na letňanské výstaviště. Ale i přesto se to docela rozkřiklo, protože už hodinu po oficiálním zahájení, nebylo na výstavní ploše k hnutí.

27.10.2014 v 9:00 | Karma: 33,68 | Přečteno: 3718x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Ufiknout či neufiknout popáté - protikastrační šproch

Zmínili jsme celou řadu důvodů, proč kastraci svým kočkám a kocourům dopřát a probrali jsme nejčastější mýty které kastraci doprovázejí. Odpůrci kastrace však nejsou vždy jen iracionálními zajatci babských pohádek. Na každém šprochu je trochu pravdy a mnoho protiargumentů má logický základ. Je na místě, abychom jejich existenci neignorovali.

16.10.2014 v 9:00 | Karma: 23,09 | Přečteno: 1747x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky