Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kočičí dieta

Říká se, že psychiatry se stávají lidé, kteří se více než ostatní zabývají svým nitrem a díky zájmu o řešení vlastních chmur vykročí na cestu pomoci jiným. Jestli je to pravda nebo ne, to nevím, ale já jsem se rozhodně začala zabývat výživou koček, protože náš bílý Anděl zkázy ztloustnul. 

Tak jak to vypadá u vás? :)Zdroj: Internet

Z nohatého hubeňoura se magickým způsobem stal těžkotonážní válec. Člověk by řekl přes noc. Ale ono to nebylo přes noc. Došlo k tomu poté, co to přestalo být kotě a začalo to zaujímat pozici ležícího knedlíku častěji než pozici letícího šípu. Málo jsem s Kočkou cvičila, málo. A moc jsem ji krmila, moc.

V začátcích jsem podlehla té mylné iluzi, že kočka sežere jen tolik, kolik potřebuje. Ach jak jsem se mýlila. Kočka sežere tolik, kolik potřebuje, a pak ještě tolik, kolik chce, protože jí to chutná, a pak ještě tolik, kolik se jí zamane, protože se zrovna nudí nebo aby se uklidnila po nějakém strašlivém traumatu, jakým může být třeba náhlý pád ve spánku, kdy se tukový lem přelil přes okraj almary a stáhl s sebou do hlubin i zbytek kočky.

Kočky, co chodí ven tuční hlavně v zimě, ale na jaře jdou s chlupinami dolů i špeky. Moje kamarádka Veronika má dvě kočky, které jsou v zimě a v létě tak odlišných váhových kategorií, že by se mohlo zdát, že jde o zcela odlišné tvory. Říkám tomu sezónní tuková schizofrenie.

Kočky domácí, doma setrvávající, ovšem nabývají na objemu celoročně, bez odtučňovacích period. Prvním krokem na cestě do pekel je naše láska: takové hubeňoučké koťátečko, dám ti dobrotku na přilepšenou. A dobrotkou je plátek šunky, půlka sýrového trojúhelníčku, lžička tuňáka z konzervy... představme si to v poměru ke svému vlastnímu tělu. Představme si, že na nás někdo hodí kus šunky velikosti ubrusu, naservíruje nám kus taveňáku velikosti pecnu chleba a postaví před nás lavór plný olejovek. A tak si hubeňoučké koťátečko zvykne na plnou misku a jako návdavek, na hromadu kalorických bomb velikosti Little Boye.

Kočka roste asi do jednoho roku věku (kromě mainských mývalů, ti obludní asi tři roky!), ale pak už je hotová a jen tak zvaně „mohutní“. Tohle je oblíbený termín chovatelů „mohutný kocour“. Mohutný kocour sotva funí a nesmí se rozběhnout, aby s ním rozkmit jeho pupku netřísknul o zeď.

A do tohoto stavu dospěla Kočka. Jednoho dne jsem se vyděsila, že Kočka trpí nějakou degenerativní chorobou, protože při pohledu z boku to vypadalo, jako by měla zadní nohy o polovinu kratší než přední. Když jsem se k ní přiřítila, zjistila jsem, že zadní nohy jsou standardní, ale v pozici sedícího střelce se na každé z nich sroluje tukový rukávek. Okamžitě jsem zakoupila odlehčené granule a naivně jsem si myslela, že se Kočka samovolně odtuční. Neodtučnila.

U koček je problém v tom, že jsou výhradní masožravci s trávícím soustavou značně odlišnou od té naší, všežravecké. Radikální dieta je může zabít a využívání uložených špekových zásob mají zařízené jaksi jinak, komplikovaně. A tak nám zbývá sport a majitelova disciplína.

Vytvořila jsem kočce odtučňovací program. Byl konec misky a božské many, která se v neomezeném množství snášela z nebe. Teď budeš muset každou granuli odpracovat, děvenko. Odměny pryč. Občasné zpestření jídelníčku konzervou = míň granulí. A hrajeme si, ó jak my si hrajeme.

Kočce se, díky její vynalézavosti, daří obohacovat si jídelníček i alternativním způsobem, a to zločinem – krádeží i vraždou, a tak nám to odtučňování trvá. Ale jde to. Pomalu, ale jistě jde váha dolů a kočka už nemá z pohledu shora tvar sněhové koule, ale pomalu se začínají objevovat náznaky kýžených houslí. Trvalo to dva roky, ale už je to víc, než půl kila. No, aspoň to říká naše váha, co řekne paní doktorka při ročním vážení je věc druhá. Držte nám palce.

Autor: Petra Žallmannová | pátek 31.5.2013 12:10 | karma článku: 28,46 | přečteno: 1497x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4316x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky