Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem jela za kočkami do Francie

Kousek za Paříží je EuroDisney. Ale koho to zajímá. Kousek od EuroDisney je Parc de Felins. A to zajímalo mě. Rozhodla jsem se, že divoká kočka je taky kočka a když jich bydlí tolik pohromadě, tak to prostě musím vidět. Dlouho jsem otálela. Byla jsem rozpolcená svou nenávistí k cirkusům, zoologickým zahradám, výcviku zvířat pro lidskou potěchu, atd. Ale zvědavost mě přemohla.

Moje nejoblíbenější kočka - manul. http://omgwhatisthat.blogspot.cz/2009/01/pallas-cat-central-asia

Letenka do Paříže. Nejlevnější hostel v širokém dalekém okolí. Lístek na vlak. Nulová znalost francouzštiny. Mapa se zakroužkovanými názvy stanic, kde mám přesedat. A jelo se. Měla jsem tři dny.

Hned první den začal lehce dramaticky, když jsem zjistila, že právě probíhá jakýsi lokální svátek, jehož vinou nejezdí 2/3 autobusových linek. Zalil mě veselý pocit naprosté absence orientace a rozhodla jsem se, že to risknu. Nastoupila jsem do prvního autobusu, který přijel a když jsme míjeli velkou ceduli s tlustou červenou šipkou ukazující směr do Parc de Felins, zamávala jsem řidiči před nosem letákem s tlustým bílým tygrem a donutila ho uprostřed polí zastavit. Po několika kilometrech svižné chůze jsem byla na místě. Zakoupila jsem dvoudenní vstupenku a vyrazila do areálu.

První, co jsem spatřila, bylo stádo koz. Ha! Předstírají, že jde o roztomilou kratochvíli pro děti... ale já jsem si dobře všimla lačně se zalizujícího geparda za plotem na druhé straně cestičky. Když mě gepard uviděl, zmizel v podrostu svého výběhu a už nikdy se neobjevil – asi měl zakázáno mluvit s turisty.

Několikahektarová zahrada je rozdělená na geografická pásma, aby tak měl návštěvník pěkně pohromadě kočky, co žijí na jednotlivých kontinentech. Nejhojněji je zastoupená Afrika, Amerika a Asie. Evropa nabízela jen rysa a kočku divokou a Austrálie samozřejmě nic.

Co mě nadchlo nejvíc, byly cedulky na výbězích. Stálo tam: Kočky jsou velmi plaché a jejich výběhy jsou velké. Pokud žádnou kočku neuvidíte, je asi schovaná, přijďte jindy. Žádné prosklené voliéry, aby tam každý mohl šelmiskům čučet do baráku!

Na většinu kocourů musel člověk musel opravdu dlouho a opravdu nehnutě číhat. Bylo asi jen 10°C, a tak jsem při usilovném brejlení do větví většinou naprosto ztuhla, tvářila se jako nově instalovaná informační cedule, a tím opatrné kočky oblafla. Bylo trošku k vzteku, že ve chvíli, kdy jsem konečně zahlédla nějaké pruhované ucho, přifrčel na kole místní zřízenec, aby se zpěvavě, v pěti jazycích, zeptal, jestli něco nepotřebuji, a ucho nenávratně vyplašil.

Jiné kočky se naopak s nadšením ukazovaly. Třeba takoví bílí tygři se hned u plotu oddávali milostnému řádění s takovou vehemencí, až si dámy zakrývaly oči a děti padaly z koloběžek. Na vývěsce jsem si přečetla, že všichni bílí tygři pocházejí z genů jednoho jediného bílého tygra, kterého vlastnil jakýsi maharádža. Tak odtud ty harémové manýry.

Dramatickým cestováním to začalo i končilo. Autobus zpět do Paříže, navazující na vlak, navazující na letadlo domů, jel o pět minut dřív. Bezmocně jsem sledovala, jak mizí v zatáčce. A tak jsem oprášila svůj stopařský úsměv a směle si stoupla na kraj silnice. Moje je ne parles pas fracais a prst píchnutý do mapy stačil, letadlo jsem stihla.

Doma jsem prohlížela fotky. Byly na nich tečky. Žádné kočky. A tak jsem nakonec měla docela radost. To, že se mi kočky v klecích nelíbí, na tom nic nezměním. Ale když už klece, tak by měly být tak veliké, že v nich ty kočky často ani nejsou vidět. Jen opravdoví milovníci koček pochopí, že je to prima.  

Autor: Petra Žallmannová | úterý 19.3.2013 9:15 | karma článku: 21,70 | přečteno: 865x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1955x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1617x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1160x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4325x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu zachraňoval lidi vrtulník

1. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:21

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky