Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co žere ta vaše?

Často dostávám dotaz, čím a jak krmit kočku. Otázka jednoduchá, ale odpověď snad nemůže být složitější. Názorů na kočičí stravování je velké množství a každý si za tím svým stojí, jako by šlo o světový mír. Jakmile se člověk přikloní na jednu nebo druhou stranu, je na šikmé ploše a řítí se do pekel. Hned se totiž objeví armáda zastánců jiných kočičích lahůdek a kamenuje ho argumenty typu: „Ale naše Murina tohle žere celej život a je naprosto v pohodě!“ – no s tím se opravdu polemizovat nedá. Internetové diskuze jsou napěchované mistry nutričních kouzel, z nichž každý by pro tu svou granulovo-kapsičkovo-masovou pravdu vraždil.

Kdo je na světě nejhladovější?Zdroj: Internet

Nejzapeklitější na celé věci je, že jediná, objektivní a absolutní pravda stran kočičího stravování prostě neexistuje. Neznamená to, že by měla v žaludcích našich chlupatců zavládnout anarchie a rozhodně bychom neměli vzdát touhu nalézt ten správný jídelníček pro naše chlupaté souputníky. A tady se dostáváme k jádru pudla... nebo spíš k jádru kota.

Jak tedy vybírat:

Stejně, jako v politice nebo ve filozofii je nutné najít správný směr. Hlavní nutriční směry jsou dva.

Komerčně vyráběné krmivo – to má další dvě větve dělení. Samozřejmě se primárně dělí na kvalitní a nekvalitní. Kvalitní suché a vlhké krmivo se dále člení na „maso, samý maso“ a na straně druhé „ó věda je tak mocná“.

„Maso, samý maso“ jsou firmy jako Applaws, Acana, Orijen, Almo Nature a další. Jejich marketingovým tahem je „kočka je masožravec a nic jiného než maso do ní nesmí“.

Do kategorie „Ó, věda je tak mocná“ spadají hlavně dvě značky Hill’s Science Plan a Royal Canin, které s pomocí nejlepších nutričních odborníku, co jich ve veterinárním světě je mixují kočkám potravinový koktejl s maximálním ohledem na jejich výživové potřeby. Proto jsou tu speciální pokrmy pro kočky různých plemen, pro kočky tučné, pro kočky, co lítají venku, pro kojící matky nebo pro staroušky. Krom toho vyrábějí i tak zvané klinické diety, které jsou k dostání u veterináře a slouží k léčbě koček nemocných. (Purina Pro Plan sice v závěsu vyrábí klinické diety a opičí se, ale nedisponuje stejnými výzkumnými centry, jako dvě prve jmenované značky).

Nekvalitního krmiva jsou mraky, ale za všechny bych chtěla jmenovat, nebo spíš nejmenovat, výrobky beze jména, které prodávají supermarkety pod vlastní značkou. U těch je problém v tom, že v testování mohou občas vyjít docela dobře... ale jen občas. Jednotlivé šarže se od sebe mohou lišit tak, jako se liší králík od králičího bobku.

Druhým nutričním směrem je BARF. V poslední době hrozná móda. Jde tu o maso, vnitřnosti, zeleninu, ovoce – všechno syrové a doma míchané. A zase závěje zastánců a odpůrců. Z jedné strany je syrové maso opravdu „přirozenou“ potravou kočky, ale na druhé straně je sporné, jestli jsme schopní doma namíchat ten syrový koktejl opravdu tak, aby odpovídal skutečnosti.

A co na to kočky?

Kočka má jen 500 chuťových pohárků (člověk asi 9000) a necítí sladkou chuť. Jóó, já vím, že ta vaše žere dorty a zmrzlinu, ale musím vás zklamat, jde po tom tuku, ne po té sladké chuti. 

Kočka má nejraději, když to má teplotu právě zakousnuté myši, takže 38°C. Pokud kupujete drahé kapsičky a divíte se, proč to ta potvora nežere, zkuste to ohřát.

Kočka je masožravec. Má krátké střevo a maso potřebuje. Pokud chcete kočku vegetariána, pořiďte si králíka (při troše štěstí vás taky poškrábe a pokouše). 

"Raději mi ty granule moc nestřídejte... čék se pak po..., ani neví jak." 

Kdyby kočky nakupovaly, asi by opravdu koupily to, co vidí v reklamě. Bohužel.

Tohle je takový malý úvod. Komu ještě nehučí v hlavě, může se mrknout do Knihovničky na webu České kočky. Najde tam několik stran podrobností a pikantérií ze světa mlsných jazyků.

Autor: Petra Žallmannová | úterý 16.7.2013 9:15 | karma článku: 22,59 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4316x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky