Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co na tom tak dlouho trvá?

Proč to tak dlouho trvá? Ptají se často klienti poradny. Chtějí radu hned teď! Jsou nedočkaví a těší se. Těší se, že jim někdo rychle a jednoduše poradí, co s tou zatracenou kočkou, která jim svým zlobením už dva roky pije krev. Těší se, že dostanou úhlednou obálku lehce vonící levandulí, v níž bude na cedulce ozdobným klikyhákem napsáno zaklínadlo, které oni pak slavnostně pronesou v přítomnosti kočky, a tím dojde ke spáse. Jak bych to řekla... no, ráda bych, ráda, ale nejde to.    

Kočka přemýšlí...Petra Žallmannová

Vsadím boty, že pokud máte kočičku, která dělá něco, co vám moc nejde pod nos, snažili jste se už problém vyřešit sami. Hrnek kafe a jde se sjíždět internet. V internetových diskuzích a na sociálních sítích na nás vybafne spousta jednoznačných a zaručených rad. Každý bude mávat tím odzbrojujícím argumentem „funguje to u nás, bude to fungovat i u vás“! A my to zkoušíme a snažíme se, ale výsledky jsou bídné. Na základě mnoha umrtvujících neúspěchů pak dospějeme k názoru, že je naše kočka učiněný ďábel a odsoudíme sebe i ji k věčnému sakrování.

Fígl je v tom, že nejen každá kočka je jiná, ale každá kočka je jiná v kombinaci s jiným dvounožcem, s jiným čtyřnožcem a s jiným prostředím, v němž žije. Ta samá kočka bude v jedné domácnosti „bezproblémový mazlík“, ale po přestěhování do jiné se promění v šavlozubého tygra. Je to normální, bežné a velmi individuální.

Instantní rady jsou velice nejisté. Nejistější na nich je, že fungují jen v některých případech.

I když se obrátíme na svého veterináře, jsme většinou odkázáni na specializované pracoviště. A to je v pořádku, nemůžeme po jediném lékaři chtít, aby byl zároveň skvělým psím ortopedem, hadím kardiologem, ptačím internistou a kočičím psychologem.

Cesta k veterináři by však měla být v případě každého problematického chování  to první, co podnikneme. Než se začne řešit kočičí hlava, musí být jistota, že je v pořádku tělo. Kočku možná něco opravdu bolí a bohužel nemůžeme moc spoléhat na to, že za námi večer přijde na gauč, hodí si tlapku přes tlapku a řekne „Čéče, Máňo, je mi nějak šoufl.“.

Možná kocour nečurá do fíkusu proto, aby se nám pomstil – nějaká msta je mu ve chvíli, kdy se mu močovou trubicí tlačí vláček kamínků, zcela ukradená. Možná, že si vaše Micka nevylízala všechny chlupy na břiše, protože je jí horko, ale běsně ji bolí žaludek a ona doufá, že si ho tím lízáním očistí a umyje. Možná, že vaše kočka nekouše při pohlazení proto, že je to mrcha, ale proto, že už není nejmladší a včera jí při skoku z linky úděsně ruplo v zádech. 

U veterináře bychom měli požádat nejen o klinické vyšetření. Poukážeme na problém, kterým kočka trpí a necháme udělat všechna vyšetření, která lékař považuje za adekvátní.

Já vím, že se vám to asi moc nehodí... zrovna teď na veterinu... kdy já se tam mám dostat... to tam zas budu čekat ve frontě!... kolik to všechno bude stát?... kočka zas bude na nervy a pokouše veterináře! Je to jen na vás, ale pokud s tím problémem chcete něco udělat jednou pro vždy, je potřeba začít z gruntu.

Poté, co veterinář prohlásí kočku za zdravou, můžeme se začít zabývat tím, kde vznikl problém, který ji i vás trápí. A to nám kočka neřekne. Musíme to odhalit.

Poruchu chování mnohdy způsobí jedna dramatická událost. To, že se něco změnilo, však často zaregistrujeme až se zpožděním. A pak je těžké vzpomínat, že vám před půl rokem upadl těžký svazek klíčů vedle spící kočky nebo že se přistěhoval soused s kocourem, který u vás sedává na zahradě a vyzývavě kouká do baráku. Jindy se porucha chování vyvine postupně a plíživě, vinou stabilní hladiny stresu, který by krátkodobě nevadil, ale dlouhodobě se na kočičím psychickém zdraví odrazí.

Některé věci holt trvají déle. Když jdete na oční, že špatně vidíte, také lékař jen tak namátkou nezaloví v krabici brejlí. S kočičím nitrem je to stejné. Musím se seznámit s náturou kočky, s její historií, s jejími preferencemi, zdravotním stavem a životním stylem. Až pak mohu po kouscích začít spřádat pavučinu problému, který vás tak trápí, abychom společně našli cestu k jeho řešení.  

 

Autor: Petra Žallmannová | úterý 23.7.2013 9:10 | karma článku: 22,15 | přečteno: 1120x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1615x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4315x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky