Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co dokáže chlup aneb nejen o alergii

„Pfááá, všude jsou chlupy!“ Odfukuje H teatrálně bílé roštíčko z klávesnice. To, že jsou chlupy všude je realita každé kočkové domácnosti. Někdy je jich víc, někdy míň. Někdy jsou vidět víc, někdy míň. Chlupy bereme jako neškodnou obtíž, jako protivnou zbytečnost. Chlupy jsou ale velice fikané. Okupují naši domácnost a než se rozkoukáme, začnou se plíživě podílet na jejím běhu.

Tak tohle je opravdový chlup v opravdovém uchu! :)MUDr. Miroslav Žallmann

Kupříkladu chlupy mých koček dokážou způsobit kolaps výpočetního střediska. Optická myš čas od času pojme chlup do svého očička a v tu ránu vstupuje do stávky, odmítá myšovat a žádá depilaci. Můj bývalý laptop byl ubezdušen tím, že do svého ventilátoru po dobu několika let pilně navíjel kočičí chlupy, až jednou se strašným zasmrděním zemřel. Opravář tehdy konstatoval smrt ventilátoru udušením a pravil, že už v laptopech našel ledacos, ale s IBM, které bylo zevnitř zcela plyšové se setkal poprvé.

Kromě toho, že chlupy ovládají naše domácí roboty, ovládají často i nás. Nejznámější chlupovou paralýzou je alergie, i když ta s chlupem samotným vlastně nemá tolik společného. Po chlupech si kočky alergen olizováním jen rozmazávají, ale nejbujnější alergickou reakci ve skutečnosti vyvolává směs slin a kočičích lupů.

Kolem kočkoalergie se celosvětově srotila velká odborná chlupozkumná skupina, která tento fenomén zkoumá a produkuje jednu vědeckou esej za druhou. V nedávné studii dokázali, že kocouři jsou víc alergenní než kočky (zase za to může ten chlapskej testosteron!), v jiné zkoumali, jestli jsou tmavší kočky víc alergenní než ty světlé (že by konečně reálný podklad toho pitomého předsudku o černých kočkách?) a v další se spekulovalo nad tím, jestli mají koťata méně alergenu než dospělé kočky. Pobavilo mě, že všechny studie uzavírá zdrcující pravda, že alergická reakce na kočku je přímo úměrná genetické náchylnosti daného člověka a důkladnosti, s níž piglujeme své domovy. Veselé na tom je, že uklizená domácnost nezbytně neznamená míň alergenů a navíc, měřítko toho, co už je uklizené, co je polouklizené a co je učiněný brajgl, ještě nikdo nevymyslel. Takže veškeré zobecňující závěry jsou tak trochu pro kočku.

Já osobně mám teorii, že alergii na kočky je možné v mnoha případech eliminovat instalací kočky v domácnosti. Je tam jedna podmínka, musíte kočku opravdu chtít. Nejenom trochu chtít, ale toužit po ní a převalovat se v posteli za bezesných nocích, kdy vám za zavřenými víčky defilují chlupaté ocásky.

Příkladem je moje drahá kamarádka Kristina, která kočičí přítomnost k smrti miluje a která v minulosti již 10 minut po vstupu do mé kočičí domácnosti nabývala podoby sloního muže, dramaticky kýchala, z očí se jí řinuly proudy slz a chroptivě žádala Claritin. Pak si jednoho krásného dne přivezla domů dvě malá koťátka a bylo po alergii.

Nejbizarnější příklad chlupaté paralýzy mi však nedávno poslal můj otorinolaryngologický tatínek. „Hádej co to je!?“ V emailu byla fotografie růžového fleku s dikobrazím ostnem uprostřed. Vzhledem k tomu, že už jsem jednou svůj vlastní ušní bubínek na fotografii viděla, svitlo mi. „To je z pruhované kočky!“ zařvala jsem. „Jo, a jmenuje se Maruna.“

Ve zkratce jsem se dozvěděla, že Marunina majitelka dlouho dumala nad tím, proč má pořád zalehlé jedno ucho a dospěla k názoru, že jí tam musel vlézt nějaký škvor. Nebyl to škvor. Byl to kus Maruny, která zásadně spí ovinutá kolem krku své majitelky.

Takže pokud trpíte nedoslýchavostí, zkuste si skočit na ušní, třeba máte chlupatý ucho.   

 

V příštím čísle Kočičí planety, kterou pro vás pečeme na prosinec, najdete chlupatých informací ještě mnohem víc. Bude to chlupaté číslo! Doporučuji sledovat svou PNS ostřížím zrakem, aby vám neuniklo, proč si některé kočky vylížou chlupy až naholo, jak se zbavit perských chlupů a jak chlupy pokazily vysavač. Krásný víkend všem!

*Zdrojem informací o alergiích je ScienceDaily.com a NewsDiscovery.com

Autor: Petra Žallmannová | pátek 8.11.2013 13:35 | karma článku: 27,96 | přečteno: 1618x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1615x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4315x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42,  aktualizováno  14:07

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky