Pohádka o tom, jak jsme stvořili ráj na zemi

Bylo jedno království, lidé v něm nebyli ani hodní, ale ani zlí, jen jejich zástupci měli takové nutkání, vše podřídit nějaké normě či zákonu. Asi dáno tím, že nikdo nikomu nevěřil. To Vám ale nepovím.

A v tomto takovém obyčejném království žil i náš hlavní hrdina, Helmut. A ten se jednoho dne vydal poznat jeho krásy. Tak ho jednou nohy zavedly do města velkého a co nechtíc, zrovna se ozval svěrač. To už nebylo jako na vesnici, kde si kákne kam chce. Ale štěstí měl, WC bylo zrovna za rohem.

Tuž vstoupil, vytáhl pětikorunu a už rozepínajíc pásek zadržen zlou čarodějnicí byl. Jen mi tu něco podepíšete a já Vás pustím. Překvapen, to nikdá nezažil a hlava mu nebrala, co by na WC měl podepisovat.

Čarodějnice vytáhla první lejstro a prstem ukázala, kam má podepsat. Zbavení se autorských práv dle auterského zákona, co to je, podivil se? Čarodějnice mu vysvětlila, že i to hovno je výtvor a jako každý výtvor podléhá autorskému zákonu. Navíc se s ním manipuluje splachováním, ničí a deformuje, tudíž je nutné zbavit se autorských práv.

Následovala smlouva o užívání WC. Lejstro bezpečnosti práce, protože práce je dělat a Helmut bude dělat. Požární bezpečnost, protože každému občas hoří koudel u pr.. Odpovědnost za škody, co kdyby ucpal trubky. Práva zvířat, co kdyby měl tasemnici. Lidská práva, nebude rušit ostatní při vykonávání potřeby. Ochrana osobních údajů a jejich nakládání s nimi, čestné prohlášení o bezinfekčnosti. Dotazník Českého statiského úřadu, jak často chodí kálet. Zdravotní pojištovna, zda leze co lézt má. Sociálka, zda má zadveřé dveře a nepohoršuje mládež. FÚ, že se postará, zda provozovatel odvede DPH z jeho zaplacené návštevy. Následoval souhlas s výzkumem exkrementů na čističce odpadních vod, aby se vědělo, kdo kde jaké drogy bere. Ochrana prostředí, nebude plýtvat papírem a vodou, papír bude recyklovaný. Jedno za druhým, další už ani nečetl. Helmuta už bolela více ruka z podepisování, než ho tlačil svěrač. A pak následovalo poslední lejstro, slavné všeobecné podmínky.

A když vše dopodepsal, svěrač napnut na nejvyšší uroveň, zlá čarodějnice vytáhla ty samá lejstra ještě 2x, jen jinak definované. Všechny zákony jsou psány tak, že k ním existují totiž minimálně 3 právní výkaly, pardon, výklady a my musíme mít pokryté všechny.

S půlkami u sebe blíže než atomy se konečně Helmut dosoukal do kabinky.

Jenže hajzly vlastnil hajzl a tak obecné podmínky změnil zrovna v době, co Helmut dokonal potřebu. A změna byla v tom, že hajzlapír se změnou podmínek platil odděleně od návštevy a protože Helmut měl zaplacenou pouze návštevu, stroj mu žádný papír nevydal. Ještě že dostal od maminky na cestu papírové kapesníky. Sic porušil nařízení o ochraně životního prostředí, leč situaci tímto vyřešil.

Stále ale nechápal, dříve stačilo desatero. A tak se Helmut raději vydal pěšky zpět do své rodné Řitky, kde se vyučil pokladačem. Někdo tvrdí, že po tom zážitku se chtěl lidem v celém království pomstít a aby zažili co on, stal se politikem a vymýšlel další kýble podobných hovínek. 

A tak tam v tom králoství žili všichni štastně, pokud se z toho všichni nepo..

A každá pohádka má mít své poučení. Tedy, začni studovat práva, nebo si pořiď hnědožluté bezpečnostní trenky. 

Právní prohlášení:

Všechny postavy jsou smyšlené, příběh se nezákládá na pravdě. V pohádce nebylo ublíženo žádnému zvířeti, ani drakovi. Jakákoliv asociace či podobnost s reálným stavem je vyloučena. Pohádka není určená pro děti. Nic v tomto článku není myšleno vážně. Autor nepřebírá žádnou odpovědnost za psychickou či fyzickou újmu čtenářů. 

Slovník pojmů a vysvětlení:

Autorský zákon – zeptejte se OSA, ta ho píše.

Bezpečnost práce – noste helmu vždy a všude

Požární bezpečnost – hoří hovno?

Odpovědnost za škody – použij projímadlo

Všeobecné podmínky – to je ta věc, která když se změní, jsi tam, kam se dívají jen celníci a doktoři.

Ochrana osobních údajů a jejich nakládání s nimi – neplaťte na WC kartou, bo pak každý ví, kdy a kde jste položili

 

Ze záchodového prkénka zdraví

MZ

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Zákoucký | pondělí 19.1.2015 7:20 | karma článku: 21,50 | přečteno: 811x