Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Takze zhruba tam, kde je duraz kladeny na jednotlivce (CH, US...) se to dari lepe nez tam, kde je duraz kladeny na kolektiv.  Je to jednoducha konzervativni ideologie spojena s volnym trhem.

1 0
možnosti
Foto

Možná by bylo v zájmu objektivity říct, že ve Švýcarsku ve většině odvětví platí minimální mzda ve výši 22 švýcarských franků na hodinu, tj.asi 450 korun, asi 3,8 tisíce franků měsíčně. Chystá se referendum o zákonu o minimální mzdě v této hodnotě ve všech oborech. Přes takto vysokou minimální mzdu se míra nezaměstnanosti pohybuje okolo 3%! Také se připravuje celostátní referendum o tzv.základním příjmu. Každý člověk má mít automatický nárok na základní příjem ve výši 2,5 tisíce franků měsíčně. Bez ohledu na to zda pracuje či ne. Přímá demokracie má i svá omezení. Konzervativní názory se dají těžko měnit v referendu. Například ženy získaly ve Švýcarsku volební právo nejpozději v Evropě. Až v roce 

1968!

0 0
možnosti

Z31d40e58n53a 52K24o38č28í

4. 9. 2013 13:31

A on Okamura říká něco jiného než vy 8-o?!!

Pravda, nemluví tak široce a zbytečně dokola, jako vy, ale říká prakticky totéž, jen jasněji a zřetelněji !!

2 1
možnosti

Už jsem to psal v jiné diskusi, alfa a omega celého švýcarského systému je mimo jiné, že tam existuje minimální přerozdělování. V podstatě každá komunita za své. Můžete v referendu odmítnou např. výstavbu továrny, ale nikdo vám nedá žádnou dotaci. Nebudete mít její daně, budete mít rozbité silnice. Žádné "státe dej, státe postav nám ...." Každý si hlídá, jestli soused řádně platí za odpadky a nepřihazuje je k jeho, totéž každá obec. V mnoha místech můžete v referendu hlasovat až když v místě dlouhodobě žijete. Takže ve výsledku rozhodují starousedlíci. Když si odhlasují, že v obci se už nepostaví žádný barák tak to platí a nepostaví si tam barák ani vaše dítě i kdybyste tam měl pozemků kolik chcete.

To jen jako připomínka, že vše souvisí se vším.

2 1
možnosti

Ve Švýcarsku přímá volba prezidenta není, ale nějak si nedovedu představit, že by si hrdí a zodpovědní občané Švýcarska zvolili něco takového jako tu máme my.To dost napovídá o tom, že mezi Švýcary a našinci je dost zásadní rozdíl.Švýcarský systém nemůže fungovat v zemi kde jsou voliči za pivo a párek schopni odhlasovat bez myšlení cokoliv co se jim řekne...:-/

6 1
možnosti

Kdyby u nás fungoval švýcarský systém pro udělování státního občanství, tak bychom vůbec neměli problém s Romy, protože by české občanství nikdy nedostali. O tom rozhodují jakési výbory občanů, koho chtějí za souseda.

3 1
možnosti

Přesně tak spousta lidí sní o systému jako ve Švýcarsku, ale už si neuvědomují, že to není pouze o vetší svobodě, ale také daleko větší osobní zodpovědnosti.

3 1
možnosti

Dobře napsáno. Stačí se podívat na chování a očekávání významné části voličů a hned je jasné, že švýcarský model namůže v Česku fungovat.

4 2
možnosti

Z76d93e20n85a 10K51o40č97í

4. 9. 2013 13:35

Pokud to politikové nezmrší, jako to udělali už tolikráte, tak není důvod aby nefungoval. Ono totiž musí fungovat celé soukolí, aby šlapal celý stroj. To znamená, že zejména justice a vnitro musí šlapat tak, jak mají a ne tak, jak chce jen někdo. ;-)!!

0 1
možnosti

Autor má sice pravdu o Švýcarsku, ale nějak nechápu proč to dobré fungobání ve Švýcarsku vyčítá panu Okamurovi? Ten přece nemůže za to, že jsou v Česku firmy, které nezaplatí plat zaměstnancům, že jsou v Česku soudy, které to neodsoudí, že jsou v Česku politici, kteří to odkloní, atd. Pokud v Česku nezatočíme se zloději, tedy s politiky, kteří kradou, a to od roku 1989, pak o švýcarském způsobu života nemusíme ani snít. Za to ale pan Okamura opravdu nemůže. Začněme všichni sami od sebe a nedávejme úplatky, nekra´dme, nebavme se zloději a odsuzujme je veřejně.

4 1
možnosti
Foto

ale to není o podnikatelích či politicích, to je o nás všech

3 0
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1479x
Ani eurohujer, ani euroskeptik, nýbrž v ČR vážně ohrožený eurorealista. Ani komanč, ani nácek, ale pragmatik dle svého. Motto blogera: Všem se nikdy nezavděčíš.

Seznam rubrik