Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deprese ze zimy mi ničí kůži!

Je tma a zima a každý o tom mluví. S hrůzou zjišťuji, že kromě nálady pod psa, zima a tma působí i na postavu a hlavně na kůži. Nejen vyšší výskyt ekzému, popraskané kůže, ale i vrásek! Začíná panika v kosmetických salónech. Mám pocit, že na depresi spojenou s reakcí na kůži jenom kosmetika nepomůže. Co tedy pomohlo mně?

O Vánocích jsem si všimla, že mi nějak stárne pleť, je šedivá, já vypadám jako bledule a vůbec – tohle zná asi každá žena, a jak pozoruji, nejeden muž. Zašla jsem za svou kosmetičkou, která mi doporučila skvělé ošetření na pleť obličeje, a také jsem si začala pravidelně ošetřovat ruce takovou černou mastí, která mi pomohla po porodu, když mi kvůli ekzému úplně slezla kůže. Na ruce mi ty černé mexické mastičky celkem zabraly, ale pleť na obličeji vypadá čím dál hůře, ačkoli ji mažu kvalitní kosmetikou.  Téma mládí, svěžesti a ženské krásy po třicítce je někdy dost tabu a i mezi přáteli se o tom nemluví snadno. Fotoshopové plakáty bezvadných slavných krásek a počítačově upravené filmy „dokonalých“ žen asi žádné normální ženě moc nepřidávají. Jak se ukazuje, letos nejsem sama, kdo se cítí starý, vrásčitý, kůže ho bolí a nějak nic, co vždy fungovalo, nezabírá.

Pocit mládí a svěžesti, souvisí s vnitřním pocitem. Jestli jsme spokojené samy se sebou. Jestli se máme rády. Fakt je, že když se člověk cítí mizerně, často i mizerně vypadá. Zní to otřepaně, bohužel je to pravda. Nicméně, změnit přístup k sobě a vnímání sama sebe je opravdu dlouhodobá záležitost a ne každý to dokáže sám. Když toto chceme změnit, mnohdy hledáme pomoc u druhého člověka, často profesionála, který unese všechna naše trápení a podrží nás.

Kromě toho, když odmyslím velká trápení, velké pochyby o sobě a pocity méněcennosti, zůstávají možná trochu banální, všední trampoty, taková ta malá příkoří, to, že se na nás někdo bezdůvodně zamračí, že nás sousedka nepozdraví, v obchodě na nás prodavačka vrčí, děti jsou nějak nesnesitelnější než normálně a muž přijde domu ještě otrávenější, než jsme my samy. A ještě k tomu všemu se chce člověku pořád spát, protože venku se to tváří jako večer.

Sluníčko se letos v zimě téměř neukázalo a já se prostě nemohla sbalit a vypadnout na měsíční dovolenou do Thajska. Na horách byla ukrutná zima a pořád chumelilo a teď už fakt hory nechci! Zkrátka takto nějak podobně se cítí možná více lidí.

Dá se s tím něco dělat, když větru a dešti člověk poručit nemůže? Mám pocit, že moje povadlá pleť, permanentní únava a „nenaladěnost“ z dlouhé neslunečné zimy spolu dost souvisejí.  Rozhodla jsem se, že se nevzdám, začala jsem zkoušet všechno možné od povzbuzujícího jídla po speciální cvičení, pro mladistvý vzhled a dobrou postavu. Jídelníček mi popravdě moc držet nejde, na cvičení vždycky nemám tolik času. Ale stejně mám pocit, že to trochu pomohlo. Poslední týdny jsme začali aplikovat masáže, jak různými oleji, tak na sucho, nejen tantru, ale i klasické, fyzioterapeutické a bodové. Vytáhla jsem všechno, co mám doma z masérských kurzů, od masáží obličeje po plosky nohou. Chápu, že tohle není univerzální pro každého, kdo se cítí podobně, přesto začínám mít pocit, že co nám nejvíce kromě slunce chybí – je lidský dotek a to nejen milostný a mateřský. Že si dáváme strašně málo lidského tepla obecně a také ho strašně málo přijímáme. Fyzický kontakt je přitom léčivý, naši předci to věděli již před tisíci lety, v čínské medicíně existují celé metodiky léčby dotekem a primitivní národy dodnes aplikují ve svém šamanství pro nás nesrozumitelné rituální doteky.

Pro mne je dotek něco posvátného, ve své práci se pacientů nemohu nedotýkat, také v dětské ordinaci používám exteroceptivní stimulaci jako jednu ze zásadních léčebných metod, kterou učím maminky, aby ji používaly v péči o miminka i starší děti. Mnoho lidí má na dotýkání a hlazení zvířecí mazlíčky. Málokdo přizná, jak je pro něj fyzický kontakt důležitý. Mnoho starých lidí trpí tím, že se jich nikdo nedotýká. Vlastně čím více stárneme, tím měně se nás někdo dotýká a možná tím více nám to chybí, tím rychleji stárne naše kůže i duše.  

Na Tajwanu jsem se učila jak se sebe dotýkat – byla to taková metodika, která se používala při cvičení, než nastoupilo samotné bojové umění. Připadalo mi to trochu legrační. Teď už se nesměji, ale pořád mám pocit, že je lepší, když doteky od někoho přijímáme, než když si je musíme saturovat sami. Vše se mi potvrzuje také u mých známých a klientů, pro které občas pořádám kurzy párových masáží. Masáže v párech jsou často překvapivým osvěžením pro lidi, kteří už jsou spolu nějaký ten rok, nebo nová dimenze předehry. Také to může být jen možnost, jak pomoci partnerovi, když má housera. Z mé praxe však vidím, že dotek úzce souvisí s naší psychikou, s naším prožitkem bazálního bezpečí, důvěry a empatie, bez které se život ani partnerství neobejde. 

Autor: Michaela Zahrádka Köhlerová | sobota 6.4.2013 16:01 | karma článku: 10,68 | přečteno: 500x
  • Další články autora

Michaela Zahrádka Köhlerová

Česko jede v trychtýři, stalo se pokusnou laboratoří Evropy v

Významná část českého národa se rozhodla sama a přikročila nezadržitelně k akci. Češi se štěpí na tři větve. Jedni protestují proti epidemii, rouškám a uznávají konspirační teorie. Druzí jsou zalezlí doma. Třetí drželi pravidla,

25.10.2020 v 14:56 | Karma: 25,77 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Sliby chyby, už se nám to nelíbí! Dvě strany mince: Bezradná vláda a na druhé straně

Každá mince má dvě strany. Česká mince je ale falešná z obou stran. Jedna strana: Nekompetentní vláda, která se neřídí a neřídila relevantními informacemi, ale rozhodovala podle křišťálové koule, nebo ještě hůř, podle svých zájmů

22.10.2020 v 10:49 | Karma: 15,26 | Přečteno: 670x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Lockdown: zoufalý trest zoufalého rodiče, nikoliv jako rozumný krok od kompetentní...

Nevěříte, já také nevěřím, že to pomůže. Nebo Vy ještě věříte? To Vám nevěřím, protože statistiky ukazují, že lidé už nevěří vládě nic. Kde jsou statistiky, kde se lidé nakazili nejvíce a nejčastěji? Lidé lockdown max proklejí.

21.10.2020 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

V Čechách se nakazí víc lidí než v jiných Evropských zemích. Naší hybnou silou jsou silné

Za nedostižné prvenství v počtu nakažených na 100 000 obyvatel mohou nejhlubší pocity, které řídí naše chování. Nedůvěra v autoritu a ztracená naděje v budoucnost.

20.10.2020 v 10:47 | Karma: 42,31 | Přečteno: 10512x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Ohlédněme se, spatříme naše kořeny, jako odpověď k dnešní situaci.

Mediální poselství: Přestalo dbát na naději, tak tu žádná není, a proto jdeme jako ovce na porážku a žádné výstrahy vlády ani odborníků neslyšíme. I kdybychom slyšeli, nedolehnou k našim srdcím, protože tam leží odstřižená naděje

17.10.2020 v 9:59 | Karma: 11,81 | Přečteno: 406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2146x
Mgr. Michaela Zahrádka Köhlerová

Vystudovala 2 LF UK obor fyzioterapie, 2008 – 2012 psychoterapeutický výcvik ve skupinové psychoanalytické psychoterapii, 2007 – 2012 pracovala na soukromé poliklinice Medicom jako vedoucí fyzioterapie a odborný garant. Od 2011 v PL Bohnice, kde se spojuje terapie duše i těla.

Seznam rubrik

Oblíbené články