Zázraky konající Physalis

aneb vyměnit hromadu vitamínů za jeden přírodní plod/placebo ??? 

Včera jsem byl na návštěvě u babičky. Potřebovali jsme se na něčem domluvit a trochu jsme se zapovídali. Bavili jsme se o různých věcech, politice, o tom jak hořelo u sousedky, o dovolené v zahraničí a podobně. Najednou ale babička vstala a nadšeně se berle, neberle “rozeběhla” pro jakousi věc, kterou mi každopádně musí ukázat. Přinesla malý košík, v kterém bylo cosi připomínající květ jedné rostliny, jejíž jméno sice netušim, ale roste obvykle na českých zahradách a vypadá tak trochu jako usušený, hnědý zvoneček vzhůru nohama. Později jsem pochopil, že to je jenom slupka plodu, který je uvnitř. Ten mi zas pro změnu připomínal plod šípkového keře v oranžové barvě. Pochopitelně následoval dotaz o co se jedná a po jeho položení jsem si všiml, jak babička na tuto otázku vysloveně čekala.

Okamžitě mi s radostí a vervou odpověděla, že je to Physalis, ovoce, které v sobě obsahuje obrovské množtví vitamínů. Konkrétně to které má je z Kolumbie a prodává se i v českých obchodech. Dozvěděla se o tom od lékařky, s kterou ležela na pooperačnim pokoji v nemocnici, a když to tvrdí lékařka, musí to být přeci pravda. To, co je na Physalis vůbec nejlepší je to, že člověku nahradí celodenní dávku vitamínů. Jeden plod denně. Chutná to trošku kysele, ale sníst se to dá. Už podle prvního dojmu je jasné, že jednoznačně největší podíl na složení má voda. Takže chuť bych popsal jako - lehce kyselá, vodová.

Babička dále vyprávěla, jak se kdesi dočetla, že Švédi tyto plody jedí místo včech celaskonů, betakarotenů atd. A proto se rozhodla, že to zkusí taky. Jedno balení - 100g, stojí mezi 20 - 30 kč a vydrží skoro na měsíc. Těžko říct, jestli by se tak rozhodla i kdyby se dočetla, že místo Švédu jedí Physalis například Bělorusové. Jedno je ale jasné. Ať už Physalis obsahuje spoustu vitamínů či nikoliv, je rozhodně lepší jíst denně jeden přírodní plod, který nikomu neublíží, než několik tablet vitamínů denně. I kdyby ten výčet vitamínů, který je na obálce v plodu obsažen nebyl, tak Placebo dokáže divy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kostovič | pátek 15.5.2009 13:07 | karma článku: 14,91 | přečteno: 2267x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32

Jan Kostovič

smutní poutnící

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18

Jan Kostovič

Chlívák

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55