Severní Čechy získávají zpět svůj Genius Loci.

Jednoho večera jsme seděli v hospodě a přišla řeč na to, odkud pochází naši prarodiče. Bylo nás tam 6 a všichni žijeme v Severních Čechách. K překvapení nás všech, každý z našich prarodičů a dobrá polovina našich rodičů pochází z jiných koutů republiky, než kde dnes žijí. Proč ? Co to pro tento region znamená ?

Když se nad tím člověk zamyslí, je to logické. Za první republiky byla v těchto oblastech výrazná většina německého obyvatelstva. Ačkoliv zdaleka ne všichni sympatizovali s nacisty a přestože se několik z nich výrazně podílelo na odboji proti fašismu, byli po válce odsunuti na území dnešního Německa. Dosidlování “prázdné” oblasti využili především chudší Češi, kteří vyděli příležitost v levných nemovitostech a majetku po Němcích. Druhá část obyvatel byla ne příliš vzdělaná pracovní síla, která musela přijít vzhledem k významným průmyslovým podnikům v oblasti a také kvůli těžbě uhlí. Po takto zjednodušeném popisu vývoje skladby obyvatelstva v tomto regionu je logické, že oblast ztratila svůj Genius Loci, tedy to, co se tak těžko popisuje, ale souvisí se stotožněním se s místem svého domova, hrdosti na svůj region, zájmem na jeho rozvoji a láskou k němu. Dá se říci, že Genius Loci neexistoval, neboť jeho velká část odešla do zahraničí, zejména Německa. 

Řežim, který zde působil nedovoloval jeho návrat, a tak se postupně vytrácel, až zmizel téměř úplně. Noví obyvatelé Severních Čech si vztah ke kraji vytvářeli jen pomalu a velmi težko. Často vzpomínali na místa svého původu, kam se občas vraceli, například díky rekreačním objektům, které jim zde zůstali po svém přestěhování se. Ke špatné situaci ještě více přispívala špatná pověst kraje. O Severních Čechách se mluvilo jako o průmyslovém regionu se špatným životním prostředím a tak je zřejmé, že obyvatelé nemohli být na svůj domov hrdí tak, jako například obyvatelé Českého ráje, či Jižních Čech.

Po změně režimu se situace začala měnit. Výrazně se zlepšilo životní prostředí a lidé si začali uvědomovat, že krajina, ve které žijí, patří mezi ty nejatraktivnější v republice. Dorostli první silné generace Severočechů, které se zde narodili a necítí tak vazby k jiným regionům. Kraj začal díky své silné průmyslové a energetické základně prosperovat a mohl tak investovat do svého rozvoje, který se relativně daří. Díky akcím nejrůznějších muzeí, historických ústavů a univerzity, připomínající předválečnou minulost, si někteří lidé začínají uvědomovat, že když mohli být Němečtí obyvatelé na svůj kraj hrdí a dokázali si ho vážit, proč by sme nemohli i my nyní. Situace se začíná měnit k lepšímu a vznikají tak základy pro návrat Genius Loci do Severních Čech.

Autor: Jan Kostovič | středa 17.9.2008 0:46 | karma článku: 13,93 | přečteno: 1294x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32

Jan Kostovič

smutní poutnící

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18

Jan Kostovič

Chlívák

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55