Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Samostatný Tibet - opravdu to chceme ?

"Svobodný Tibet", slýcháme z úst spousty demonstrujících po celém světě. Stejně tak volají po samostatnosti Tibetu i nejvyšší představitelé většiny států. Otázkou je, zda-li by měl svobodný Tibet v dnešním světě šanci a jak toho případně dosáhnout.

V minulosti, když Tibet nebyl pod takovým vlivem Číny jako je dnes, nebo v blížší minulosti, v letech 1913 - 1950, kdy byl prakticky nezávislým státem, měli v Tibetu duchovní obrovskou moc. Lidé je uznávali, respektovali a co řekli, to se plnilo. To je zřejmé až do dneška, kdy vůdcem národa je duchovní osoba - Dalajláma. S masivním dosidlováním čínských obyvatel a s příchodem čínské nadvlády se tento vliv postupně vytrácel až do dneška, kdy Dalajláma i duchovní jsou spíše symbolem národa. Proto je na místě se ptát, jestli by tito bezpochyby vzdělaní a inteligentní lidé byli schopni vládnout samostatnému státnímu útvaru ? Já osobně nevěřím tomu, že by dokázali po 50 letech útisku a pronásledování zodpovědně spravovat celý Tibet. Navíc jejich pozice, vzhledem k významné čínské menšině a dlouhém životě v ústraní, už není tak silná, jako tomu bylo v 1. pol. 20 stol.

Nemyslím si, že by nedávné nepokoje v zemi, byly tou ideální cestou, jak znovu získat samostatnost. Dráždění hada bosou nohou v době, kdy je had na toto dráždění nadměrně alergický může zanechat negativní důsledky do budoucna. Teď bude ještě obtížnejší přinutit Čínu alespoň k dialogu o budoucnosti Tibetu. Porušování lidských práv ze strany Číny v Tibetu, které bych nerad nějak zpochybňoval, mohlo být záminkou k bojkotování olympijských her. To, že o tom představitelé jendotlivých států minimálně přemýšleli, bylo zřejmé z médií. To byl samozřejmě úspěch pro Tibeťany, jelikož se jejich snažení dostávalo do podvědomí a do médií po celém světě. Avšak bojkot her, by nebyl správným řešením. Porušování lidských práv v Číně se mělo brát na zřetel už při přidělování pořadatelství. Naopak se olympijské hry mohly využít k větší propagaci dodržování lidských práv, což se při sledovanosti podobné akce doslova nabízí. A tak Čína mohla logicky využívala pozice: "Vy, co jste nám přidělili pořádání olympiády, teď protestujete proti jejímu konání?"

Další věcí k zamyšlení je otázka, nakolik by se Tibet dokázal prosadit v současném globalizovaném světě, kde malé, chudé státy nemají téměř žádnou šanci. Zde vidím určitou spojitost s Kosovem, které by bez finanční pomoci EU okamžitě zbankrotovalo a jako samostatný stát by bylo neudržitelné. Kdo by ale Tibet případně dotoval ? Těžko si představit, že Čína. OSN ? USA ? Japonsko ? Navíc po dosídlení Tibetu čínským obyvatelstvem zde hraje významnou roli čínská “menšina.” Tím ČLR výrazně posílila svůj vliv a pozici v této oblasti. Jediná oblast hospodářství, v které by měl Tibet možná šanci je tak cestovní ruch. Je ale velmi naivní uvažovat nad tím, že by cestovní ruch utáhl celé tibetské hospodářství.

Další, možná největší překážka na cestě ke svobodnému Tibetu, je současný obrovský hospodářský rozvoj Číny, která se stává jedním z nejvýznamějších světových hráčů. Jezdí sem celé delegace ze všech států světa, které připravují pozice pro případné podnikatelské investice a zakázky. Často jsou v čele těchto delegací představitelé vlád oněch zemí a bylo by nemyslitelné, aby přijel například premiér Topolánek dojednat zakázku pro české firmy v tričku “Svobodný Tibet !!!” Je zbytečné si nalhávat, že touha po svobodném Tibetu převáží nad evantuálním ziskem z těchto zakázek, v jedné z nejdynamičtějších ekonomik světa.

Možná by tak nejlepším řešením bylo přimět ČLR k udělení statusu zvláštní správní oblast pro Tibet. Podobnou formou autonomie disponuje například Honkong nebo Macao a nutno uznat, že tyto území fungují na čínské poměry značně demokraticky. To se ale stane jen těžko, jelikož Honkong i Macao získaly tento status na základě předchozí koloniální správy.

Netvrdím, že chování ČLR vůči Tibetu je správné. Nepopírám, že v Tibetu dochází k významnému porušování lidských práv. V žádném případě se nesnažím obhajovat politiku ČLR, se kterou pochopitelně nesouhlasím. Nemyslím si ale, že samostatnost Tibetu, je tím jediným a správným řešením tohoto problému, jak často slýcháme z médií a od politiků, a také se mi nezdá cesta, jakou se toho snaží dosáhnout.

Autor: Jan Kostovič | čtvrtek 18.9.2008 11:29 | karma článku: 15,06 | přečteno: 1429x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

S přáteli z našeho spolku jsme o víkendu uspořádali večerní benefiční běh, jehož výtěžek byl věnován handicapované holčičce. Hojná účast, příjemná atmosféra, ale jedna věc mi přesto vrtá hlavou – vybralo se dost?

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 470x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kostovič

Hlavně dělejte něco okolo baráku!

Často poslední dobou slýchávám ve svém blízkém okolí povzdechy typu: „Vždyť on vůbec nic nedělá okolo baráku."

8.12.2015 v 21:04 | Karma: 12,50 | Přečteno: 718x | Diskuse| Společnost

Jan Kostovič

smutní poutnící

samá rozmrzelá tělaranní šero, bahno stále zmrzléněmé duše a slečna, co usmát by se chtělamimika a rysy však pevně stuhlé

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Kostovič

Činoherák v ohrožení. Ústečtí radní, styďte se ! (vím, že nebudete)

Činoherní studio v Ústí nad Labem: Společně s Experimentálním prostorem Mumie jedno z mála záchytných míst pro osoby s nedostatkem kulturních zážitků a dostatkem touhy po společenském životě. Nemluvím jen o těch s divnými účesy, úzkými kalhotami, velkými zimními kabáty a výraznými černými brýlemi s hranatými obroučkami, ale také o úplně obyčejných Ústečanech nebo přespolních studentech, kteří zkrátka jednou za čas dostanou chuť vypadnout od bedny nebo z hospody a zažít něco jednoduše fajn.

3.2.2014 v 19:42 | Karma: 10,01 | Přečteno: 318x | Diskuse| Kultura

Jan Kostovič

Chlívák

Měl jsem tě rád a doufal, že vždy budu mít,proč se jen ozval kamarád a řekl, že jdeme pít.Po sklenicích piva přišly menší rumu,nastala chyba, měl jsem zmizet domů.

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
tak nějak prostě žiju ... snad dobře