Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JY

jayana

19. 2. 2012 22:38
V USA je to take trochu jinak

Ziji v USA, v Coloradu, v satelitnim mestecku. Musim rici, ze tady je situace trochu jina, nez jak ji popisujete. Casto tu satelitni mesta vypadaji vypadaji jako shluk domu ve stepi, protoze vychodni Colorado je proste jedna velka planina. Pokud mate prumerny prijem, muzete si dovolit typizovany domek, ktery rozhodne neni architektonickym skvostem. Americane nejsou haklivi na dojizdeni, dve auta pro rodinu jsou chapana jako nutnost. Take tady prakticky neexistuje verejna doprava. Nas "suburb" je nahodou soucasti male vesnice (to zdaleka neni bezne). Rozepre mezi starousedliky a pristehovalci tu zadne nejsou. Nevim, jak je to jinde v USA, ale Coloradane jsou vesmes pratelsti, privetivi lide. Take se na pristehovalce nikdo nediva skrz prsty, protoze se lide stehuji dost casto. Nemam pocit, ze by tu satelity nejak "fungovaly". Vetsina lidi z bydleni v satelitu nijak nejasa, ale proste je smirena se svym zivotnim standardem. Neni to nejhorsi a na lepsi nemam.

1 0
možnosti

čtenář zdrojů

19. 2. 2012 17:48
fotka satelitu

fotka satelitu, kterou má autor v článku jako ilustrační foto, je satelitní městečko v Hlubočince u Prahy. Je to paradoxně jeden z mála satelitů u Prahy, který je opravdu uprostřed přírody a navíc se tam teď buduje market, pizzerie a drobné obchůdky. Jsou tam už dvě školky a třetí se staví. Stojí tam dvě prodejny stavebnin a v satelitu je i švadlena a kosmetické studio. Chybí tam je lékař, ale jen díky tomu, že VZP odmítá podepisovat smlouvy s lekáři v těchto nových lokalitách.

0 0
možnosti
MS

kilokrok

19. 2. 2012 11:16
Úpadek způsobují neodborníci chamtivci

kteří mají z nás jen legraci, neboť na jejich straně je zákon! Ptejme se, kdo a proč takové zákony tvoří! Nikdy to tu před tím nebylo !!! S tím, co napsal mladý autor nelze jen souhlasit!

Dodávám, že svoje znechucení pronesla na těchto stránkách také ČKA (Česká komora architektů) např. prostřednictvím p.Pince dne 16.4.2011, málou část zde ocitiji:

 Vzhledem k delšímu příspěvku používám další místo k psaní příspěvku ...R^

0 0
možnosti
MS

kilokrok

19. 2. 2012 11:18
Re: Úpadek způsobují neodborníci chamtivci

„Situace je taková, že buď je o vítězi dopředu rozhodnuto a vybírá se z úzkého okruhu několika „soutěžitelů“ a soutěž se všemi jejími výhodami je tak de facto zadušena, nebo jsou zakázky zadávány na základě nejnižší nabídkové ceny v domnění ekonomické výhodnosti takového jednání.

Důsledkem nejsou úspory, ale zoufale nízká kvalita realizovaných staveb, které se kvůli špatným projektům prodražují daleko více, než se ušetří na projektu. Naprosto kritický stav je v oblasti územního plánování. Budoucnost našich měst a obcí je na příští desetiletí založená na špatných územních plánech, protože veřejná správa téměř zcela rezignovala na jejich kvalitu a smysl. Vlivem tohoto chování dochází k postupné devastaci prostředí, v němž žijeme.

Tento stav má přímou souvislost s korupčním prostředím u nás.“ [>-]

2 0
možnosti
LV

baloun

19. 2. 2012 10:31
Protože satelitní města

vytvořili a obývají lidé vyrostlí v panelácích, kteří se rozhodli bydlet "ve svém".

Tenkrát jim stačilo, že mezi nimi a sousedy není jen 15 cm betonu, ale ještě z každé strany metr trávníků a tůje.

A taky chtěli ukázat, že na to mají.

Dneska mnozí uitíkají zpátky do měst, protože ve městech jsou obchody, školy, školky, hospody, kina... Nic z toho v satelitech není. Resp. ono to tam je, v těch původních vesnicích, ale jak už tu bylo napsáno, tyhle dvě komunity jsou od sebe hermeticky odděleny...

0 0
možnosti
PK

repanak

19. 2. 2012 6:39
článek se mi líbí.

Jen pár myšlenek:

- za nejhorší považuji satelity, kde kolem dokola nic není, žádná vybavenost - např. anglický rezort Lešany. Vedle

jen hnusná vesnice. Pro rodiny s dětmi "ideální". Aby měly 3 auta a šoféra

- problém Česka je v tom, že je to malá zemička, něco jako velký Londýn a všichni chtějí bydlet u Prahy.

0 0
možnosti
PK

repanak

19. 2. 2012 8:13
Re: článek se mi líbí.

přitom krajina dále od metropole se bude vylidňovat, nejen Šluknovsko.

- to zbohatnutí lidí po r.1989 bylo dost "výběrové". Hodně staveb je na kruté hypotéky.

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

18. 2. 2012 23:14
Dobrý je nadpis "satelitní města v českém provedení"

Nemyslím si, že by myšlenka satelitních města byla špatná. Pohled na takové satelity mě ale často děsí. Místo stejných paneláků jsou stejné řadové domky, estetický dojem je mnohdy ještě horší. U paneláků šlo o efekt - maximálně využít plochu, co nejvíc bytů. to je v zásadě rozumné, špatná byla technologie (panely místo železobetonové konstrukce a něčím vyzdít). Domy podobné panelákům jsou i v Západní Evropě, pochopitelně stavěné normální, a ne panelovou technologií.

Chápu, že někdo chce bydlet ve svém. Ale z hlediska vzhledu jsou dnešní satelity hnus. Baťovy domky jsou docela hezké, výstavba činžovních domů z 50. let taky nevypadá zle. Další otázka je, že takovéto domky nedají moc soukromí. Satelity by nebyly špatné, ale asi stavět domy tak, aby na menší ploše bydlelo více lidí. Šlo by to i s pozemkem kolem. Někde takové stavby jsou a je to lepší než ty satelity z přízemních domků, jeden jako druhý případně se střídají 2 typy. Ono se zas dost vesnic vylidňuje, není v okolí práce.

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

18. 2. 2012 23:21
Re: Dobrý je nadpis

Je tedy rozumné bydlet tam, kde do velkého centra je rychlé spojení. Vlakem ze Zelenče do Prahy je to rychleji než přejet městskou dopravou přes kus hlavního města. Pokud tu budou centra s více obyvateli, tak to vyžádá i vyšší frekvenci spojů. Ať se vesnice ještě trošku vylidní, zemědělství nyní uživí podstatně méně lidí a jiná práce není. A naopak ať některé "satelity" zas expandují. Jen bych se přimluvil, aby ty satelity byly více ve stylu sídlišť. Ne nutně 12 pater, ale taky ne přízemní budovy. Praha asi uživí nejvíc lidí a je lepší mít ty noclehárny poblíž.

V této souvislosti mi připadá rozumné, aby středočeský kraj a Praha splynuly v jeden administrativní celek - kraj. Takhle si mnohdy konkurují, to bylo i bez RAtha. Přitom by to chtělo co nejvíc provázané. Zčásti to je u dopravy, ale chtělo by to ještě více. Praha by mohla mít své městské záležitosti zvlášť, ale pak tu mít ještě ten superkraj. Praha by v něm měl dominantní slovo - dle počtu obyvatel.

0 0
možnosti

Bára33

18. 2. 2012 20:07
Bylo to dobou

Víte, jste ještě mladý, tak se nepamatujete, jak se bydlelo za socialismu. Ty sídliště - tehdy zcela šedivé a téměř bez zeleně, z poloviny časti ještě staveniště, bez malých obchůdků v přízemí, prostě děs. A zcela běžné bylo, že v bytě 3+1  bydlely namačkané tři generace - rodiče, starší dcera s manželem a mininkem, k tomu další jeden či dva mladší sourozenci. Takže se nedivte, že po zhroucení socialismu měly statisíce lidí zájem bydlet jinak a co nejdřív. Vaše argumenty o zabírání kvlaitní půdy a někdy zcela šílené architektuře sice chápu, ale skutečně nevím, KDE a JAK by tito lidé měli svě bydlení vybudovat. I v okolí měst je kvalitní zemědělská půda. A přesvědčovat je, že nemají chtít vlastní dům, ale jen další byt - s tím by asi každého hnali. Myslím, že za pár let přijde vhodná doba i na podobný zákon jako v Rakousku o přibývání 2-3 domů ve vesnici

0 0
možnosti
JK

dzuvec

18. 2. 2012 20:27
Re: Bylo to dobou

Netahajte sem věk, ten nemá s touto problematikou nic společného, naopak na podobném sídlišti sám bydlím. Ona sídliště, jak řikáte, jsou zástupcem opačného urbanistického směru, hlavně Le Corbusiera a následovníků Athénské charty ... oba koncepty (Athénská charta i zahradní města) byly velmi zajímavými myšlenkami, které se vyvinuly do svým extrémních podob, bohužel ČR je tomu zářným příkladem. Těmi jsou právě panelová sídliště a satelitní města. A obě řešení jsou špatná, i když ne vše na nich je zcela špatně. Cílem článku není shazovat onu původní správnou myšlenku, ale poukázat na negativní jevy plynoucí z extrému do kterého se vyvinula. Každý má právo na svůj dům, ale nemůže se jich vystavět na několika hektarech 50, během 5-ti let. To je zkrátka neúnosné jak pro krajinu, tak pro obec. A následně i pro majitele, kteří kolem svého domu nevidí nic jiného než další totožné domy. A pak je také důležitíéstavět tam, kde je to vhodné a nestavět tam, kde není. A to se dá jednoduše zjistit :)

4 0
možnosti
JV

Josef II

18. 2. 2012 18:41
Ve vetsine evropskych zemi existuje zakon . . .,

o ochrane zemedelske pudy a take jsou tam velmi vysoke pozemkove dane na nezemedelskou pudu. U nas na to vlada take casem prijde, ze ty dane by se ji mohly hodit !

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

19. 2. 2012 9:20
Re: Ve vetsine evropskych zemi existuje zakon . . .,

problém je že lidi mají problém zaplatit už daně současné.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

18. 2. 2012 18:35
nejjednodušší

regulace je finanční krize

0 0
možnosti