Nerozumím pravidlům kodexu blogera, zvláště těm předvolebním !!!

Není to tak dávno, co na mě mezi vzkazy správců vyskočil text, kterému jsem tak úplně neporozuměl. Přesněji řečeno, nepřišel mi příliš logický a odůvodnitelný. O co jde ? 

Text v celé podobě zní takto:

"Vážení a milí, s ohledem na blížící se volby jsme poněkud upravili Kodex blogera. Smyslem úprav je to, aby se blogy iDNES.cz nestaly nástrojem zjevné propagace politických subjektů.
Na hlavní straně Blog iDNES.cz proto není od nynějška možné zobrazovat články, které jsou zjevnou propagací politických subjektů - ať již v podobě textu, audia, videa, grafických prvků, aktivních internetových odkazů na weby těchto subjektů přímo v článcích (v profilové šedé části být mohou) ap. Do toho patří například loga politických subjektů v záhlaví blogů (ať se jedná o jednotlivce či strany). 
Prosíme, prostudujte si aktualizovaný kodex. Prosíme také ty blogery, jichž se změny týkají, během následujících dní o odstranění reklamy ze záhlaví blogů (např. loga či názvy stran, výzvy Volte stranu XXX ap). Blogy s explicitní politickou reklamou nebudou moci být zobrazovány z hlavní strany Blog iDNES.cz, tedy ani články na nich zveřejněné se nezobrazí - Redakce idnes.cz "

Nevím přesně, jelikož přiznám se kodex blogera jsem nečetl, jestli není zakázáno také zveřejňovat kodex blogera mimo blogery samotné. Ani bych se nedivil, proto je možné, že porušuji něco, co bych neměl a tento článek možná ani neuvidíte, ale za pokus člověk nic nedá.

Proč by bloger, který patří do nějaké politické strany, tedy demokratického názorového proudu nemohl propagovat základní myšlenky své domovské partaje ? Proč by se nemohl snažit přesvědčit ostatní čtenáře k tomu, aby mu darovali svůj hlas ve volbách, které se měly konat ? Proč bylo všechno toto povoleno a najednou, když se měly blížit volby zákázáno ? Jaký je rozdíl v tom, jestli bloger propaguje nějakou politickou stranu 60 nebo 20 dní před volbami ? A konečně kdo posoudí, zda se už jedná o zjevnou politickou propagaci, či k ní ještě něco málo chybí ?

Bloger je člověk, který se snaží pomocí internetového média vyjádřit své názory. Často čteme příspěvky, které se pohybují za hranicí únosnosti ze všech možných pohledů (rasismus, lidskost, podpora extremismu, osobní urážky na nejrůznější veřejné osoby apod.) Ale zakázáno je "zjevně propagovat politický subjekt" není to postavené na hlavu ? Vždyť se jedná o vyjádření názoru, i když názoru, který vede k nějakému dalšímu účelu. 

Dokážu pochopit omezení spojené s vydáním nějakého zákona, jako například zveřejňování jmen obětí, jež je zakázáno v tkzv. "náhubkovém zákonu". Tady redakce nemá na výběr. Nevím o tom, že by propagace politických stran na blogu byla nějak omezena zákonem. Pokud ano, hluboce se tímto redakci idnes.cz omlouvám a celý článek postrádá smysl. I to je možné.

Nejde mi o to, že bych se chystal nebo chtěl propagovat nějakou politickou stranu, jde mi o princip. Přijde mi korektní, když se politik slušně snaží propagovat svou stranu i za cenu malé reklamy v podobě článku, koneckonců i v tištěné Mladé Frontě podobných reklamních textů vídáme spousty. Rozhodně mi to přijde korektnější, méně zavrženíhodné, než články stylu Paroubek (Topolánek) je idiot, protože to tvrdím já.

Doufám, že mé přiznání ohledně nepřečtení kodexu blogera, stejně jako ne příliš lichotivý článek, nebude mít dohru v podobě zákazu publikování. Kodex se určitě chystám přečíst, už jen proto, že mě nyní začal opravdu zajímat ...  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kostovič | pondělí 21.9.2009 15:06 | karma článku: 10,74 | přečteno: 978x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32

Jan Kostovič

smutní poutnící

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18

Jan Kostovič

Chlívák

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55