Největší zklamání voleb - volič

Nedá mi to, abych se nevyjádřil k událostem posledních hodin. Nedá mi to abych se nezamyslel nad uvažováním českých voličů, které mě nepřestává udivovat.  

V první řadě je třeba ocenit nečekanou volební účast. 40 % v krajských volbách znamená nárůst oproti letům minulým. Lidé zřejmě pochopili, že možnost, jak nějak projevit svojí nespokojenost, je zejména u voleb. To je pozitivní zjištění. Důsledek jejich projevení nespokojenosti je věc druhá. Pokud bych se pokusil myslet jako volič, nespokojený se současnou vládou, došel bych k mnoha závěrům. Nikdy však k takovým, které by se shodovaly s výsledky voleb.

Nesouhlasit s vládou je něco jiného, než nesouhlasit s krajským vedením. Kolik z voličů přemýšlelo nad tím, jak se dařilo politikům v kraji, než vhodili svůj lístek do urny ? Kolik voličů si zpětně promítlo vývoj kraje v posledních 4 letech ? To procento bude velmi malé.

Kdybych nesouhlasil se současnou vládou, hledal bych nějakou alternativu, která bude nejblíže mým názorům a představám pro ROZVOJ a ŽIVOT V KRAJI. Rozhodně bych neslyšel na populistická a negativní hesla, která nemají s životem v kraji nic společného. Zrušení poplatků v kraji, které by se platili z krajského rozpočtu - z peněz daňových poplatníků - z peněz nás všech, může oslovit jen velmi omezeně myslícího občana. Zjištění kolik jich u nás žije, mě poněkud děsí.

Nejde mi o kritiku vítěze voleb, nechci soudit, který z názorových proudů je vhodnější. Jde mi o způsob, jakým bylo vítězství dosaženo. Také mi jde o českého voliče. A právě český volič je ten, kdo mě v těchto volbách nejvíce zklamal. Nikoliv tím, koho zvolil, ale tím jak přemýšlí. Jak je lehce ovlivnitelný, jak slyší na populistická gesta, jak upřednostňuje negativistickou kampaň. Jak myslí jen na sebe. Jak je ochoten zvyšovat všeobecnou zadluženost výměnou za slib zrušení několika poplatků, které stejně nakonec zaplatí.

Nezbývá než doufat, že nám po následující 4 roky nebudou v krajích vládnout komunisti. Věřím v rozumnost alespoň několika sociálních demokratů v krajích. Věřím, že neprolomí dosavadní nepsané pravidlo - nevládnout s komunisty.  

Autor: Jan Kostovič | neděle 19.10.2008 11:00 | karma článku: 21,86 | přečteno: 1290x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32

Jan Kostovič

smutní poutnící

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18

Jan Kostovič

Chlívák

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55