Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

Dandoo

23. 9. 2008 11:20
Souhlasim s autorem

Zkusim vysvetlit par problemu, jak je vidim ja (po 7 letech v CR):

- O placeni dane: jako kazdy jiny cesky obchodnik, neudavame presne nase prijmy ale vzdy jen polovinu, tretinu mene. Dane platime kazdy rok.

-O nescestne konkurenci s ceskymi textilkami: to je svetovy trend, cinske zbozi uz zvitezily vsude v Zapadni Evrope. Myslite ze kdy Vnci tady nebyli, ustaly by vase textilky Cine?

-O cene zbozi: nekdo koupi tricko za 3 kc a pak ho prodava za 3.000.000 kc. Ale jak je nase prislovi "thuan mua, vua ban" - tak pokud ten kupujici s tou cenou souhlasi, ani ho k tomu nenutime, proc musite mit vrasky na cele? -O vietnamske zdvorilost: vime ze tady jsme cizinci, i nase malicka chyba muze byt ve vasich ocich velka, neprijatelna. Cesi kazdy den nekoho zabiji, ale staci jeden Vietnamec a hned jsou vlny protestu proti nami. To je fer?

Dekuji za precteni :-)

0 0
možnosti
K

Killingworth

23. 9. 2008 2:34
Karma2

R^R^R^

0 0
možnosti
M

milanalois

22. 9. 2008 22:25
Naprosto s Vámi souhlasím.

Od prvého velkého písmene až po poslední tečku za Vaším článkem s Vámi souhlasím.

Také jsem rád, že jsou zde Vietové (nikoli vietnamci - to je jako českorepublikáci místo Češi) a doufám, že zde zůstanou a během dvou-tří generací obohatí náš genofond o svou pracovitost a inteligenci.

0 0
možnosti
K

kion1

22. 9. 2008 21:39
Volič Národní strany

Jinak doma všichni zdrávi?!!!Rv

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

22. 9. 2008 20:30
Vidím to jinak

Vietnamci jsou ZDVOŘILÍ, to je možná lepší slovo. Slušnost, to je, že někoho neokradu. Někdo může být v jádru slušný, tj solidně se chovat, i když má způsoby méně uhlazené.

Vietnamci mají naučenou zdvořilost, stejně jako Japonci, Číňané, Korejci apod. U nás si jsou vědomi, že tu jsou na návštěvě, takže se zas chovají jinak.

Ano, Vietnamec v autobuse je zdvořilejší i slušnější než Rus nebo někdy i Ukrajinec. Ti se někdy chovají, jak kdyby jim vše patřilo. Vietnamci nemají tuto ruskou náturu, ovšem západoevropané se chovají podobně. Vietnamci jsou ještě o trošku zdvořilejší, než je zvykem v západní Evropě. Ale je to trošku jiná zdvořilost.

Ovšem - jsou bezproblémoví? Nepoctivý obchod, to je problém. Neumí česky, tedy, chtějí-li občanství, tak česky umí, přijdou-li celníci na tržnici, tak zas česky neumí. Okrádat, to není ani slušné ani bezproblémové. A viděl jsem onehy česky mluvícího vietnamského pubescenta. Zdvořilost rodičů tam jaksi chyběla. Obávám se, že podobné to bude i s pracovit

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

22. 9. 2008 20:36
Re: Vidím to jinak

s pracovitostí. Jen takovou zkušenost. V "čínské" restauraci (obsluha dle jmen i vzhledu patrně vietnamská) se docela naučili nevracet korunu zpět. Běžná česká obsluha drobné vrátí, pokud si nechá sama od sebe, tak jsou dosti oražení. Vlastně si nevzpomínám na takovou příhodu v české restauraci. Ti Vietnamci převzali některé české zvyky a nešvary a v podstatě zašli ještě dále.

Viděl jsem jako dobré vietnamské dělníky. Ne ovšem vietnamské prodejce. Je jich tu strašně moc. Trička co prodávají za 50Kč nakoupí v Turecky za tři koruny, možná i za méně. A dovozem tohoto nekvalitního zboží zlikvidovali české textilky, například.

Já bych rád, aby Češi měli volnost ve všech oborech. Ne aby je cizinci z něčeho vytěsnili.

Asijská zdvořilost se nám jeví velká, ale může být za ní schováno dosti drzosti. Ono někoho okrádat, to je drzost, stejně jako padělání značek atd. Zboží ze stánku je bez záruky, fakticky. Ne, to opravdu nepotřebujeme.

0 0
možnosti
D

duhastrecht

22. 9. 2008 19:55
Souhlas,

autore, Vietnamci nevadí.

0 0
možnosti
RB

R.B.

22. 9. 2008 18:40
Vcelku souhlasím

Akorát smysl pro pořádek a zákony a předpisy zrovna moc nemají, nicméně Češi, kteří je kupováním jejich zboží podporují také ne.  Ale přesně jak to vystihl jeden angličan při dotazu na české přistěhovalce v jejich zemi. "Hlavně když to nejsou muslimové..."

0 0
možnosti
MF

Martin Faltyn

22. 9. 2008 18:06
Zkuste

se nezabývat šovinisty a provokatéry "a priori" s jejich primitivním myšlením. je zbytečné s nimi diskutovat. Vidí černobíle. A ještě lépe černě: sami bílého nenabízejí nic. Většinou jsou to názoroví zoufalci typu níže se proklamující "Terka_acs".

Podle toho co dotyčný nick píše, se jedná o silně nevyzrálou, až indfantilní osobnost, s poměrně primitivním názorem, s neschopností ekonomického, sociálního a kluturního myšlení, vidění a cítění.

Zkuste meztrácet s podobnými zoufalci čas !

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

22. 9. 2008 20:38
Re: Zkuste

Připomínám pravidla diskutujících na blogu Idnes. Při registraci se zadává nick. K tomu jsme vybízení, ne k udání pravého jména. Vaše jméno je možná pravé, možná to je jen nick, který se ovšem vydává za pravé jméno. Zkuste si přečíst pravidla.

0 0
možnosti
VK

egypttwo

22. 9. 2008 16:42
souhlas s autorem

R^

0 0
možnosti
TJ

Terka_acs

22. 9. 2008 15:20
Zkuste

se někdy podívat na pražskou část Libuš a uvidíte, jak jsou strašně slušní atd... taky v Hostivaři mají jeden oobrovskej sklad - tzv. stát ve státě. Vlastní školky, obchody, úřady....

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

22. 9. 2008 15:27
Re: Zkuste

Ano, i tam je převážná většina slušných. Nebo máte jinou zkušenost?

Dokonce mají vlastní úřady? Že by vietnamský finanční nebo živnostenský úřad?! ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
tak nějak prostě žiju ... snad dobře