Činoherák v ohrožení. Ústečtí radní, styďte se ! (vím, že nebudete)

Činoherní studio v Ústí nad Labem: Společně s Experimentálním prostorem Mumie jedno z mála záchytných míst pro osoby s nedostatkem kulturních zážitků a dostatkem touhy po společenském životě. Nemluvím jen o těch s divnými účesy, úzkými kalhotami, velkými zimními kabáty a výraznými černými brýlemi s hranatými obroučkami, ale také o úplně obyčejných Ústečanech nebo přespolních studentech, kteří zkrátka jednou za čas dostanou chuť vypadnout od bedny nebo z hospody a zažít něco jednoduše fajn. 

Magistrát města Ústí nad Labem:

Místo kde se rozhoduje o dění ve městě. Poslední dobou však také místo, kde se zastupitelé snaží likvidovat poslední drobečky z už tak malého zbytku plesnivého a poněkud ztvrdlého ústeckého kulturního chleba. 

Vývoj posledních událostí ohledně financování Činoherního studia v Ústí nad Labem pro letošní rok mě zastihl jako nepřipraveného. Žil jsem v domnění, že zásobník absurdních rozhodnutí z ústecké radnice už snad ani nemůže obsahovat žádný pořádný kulturu dusící kousek. „Liga výjimečných“ však opět vytáhla z rukávu cinknuté křížové eso, proti kterému se představitelům činoheráku držících v ruce srdcovou královnu s ohnutým rohem, bude z pochopitelných důvodů jen těžce bojovat. Exhibiční antikulturní jízda ústeckých radních tak bohužel vesele pokračuje.

Opoziční zastupitelé se často k problému vyjadřovali tak, že byli uvedeni v omyl. Že byli před hlasováním ubezpečeni o tom, že 12 miliónů korun je určeno skutečně na provoz činoherního studia. Těžce se rozhoduje, zda je více smutné, že někdo někoho uváděl záměrně v omyl, nebo že spousta hlasujících neměla potuchy, o čem vlastně hlasuje. Obojí je zřejmě pouze politováníhodná realita ústecké (nejen) komunální politiky.

Hlasů odsuzujících kroky ústeckého magistrátu se během krátké doby sešlo opravdu hodně. Nezbývá než doufat, že podpora ze strany divadelních kolegů, nejrůznějších osobností, ale i obyčejných Ústečanů, bude dostatečnou motivací pro sympatický kolektiv z ústeckého činoheráku, aby svůj boj o holé přežití nevzdal. Po hromadě facek ze strany magistrátu z nedávné minulosti bych se nedivil, kdyby ani to nestačilo. Činoherák musí přežít. Ústí ho potřebuje. A v současné situaci víc než kdy jindy …

Autor: Jan Kostovič | pondělí 3.2.2014 19:42 | karma článku: 10,01 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32

Jan Kostovič

smutní poutnící

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18

Jan Kostovič

Chlívák

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55