Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chtěl bych jít volit, ale koho ???

Už za 15 dní začnou další volby do poslanecké sněmovny, které mohou rozhodnout o tom, kterak bude naše země vypadat po následující 4 roky. Mohly by, ale nerozhodnou. Další volební pat klepe na dveře a nekonečné, nikam nevedoucí debaty o změnách volebního systému jsou hned v závěsu. Volební lístky se už válí po stole, ale z jejich obsahu není člověk nijak moudrý. Místo volby s čistou hlavou a dobrým svědomím opět nastane hledání nejmenšího zla.

Koho má mladý, studující člověk volit ? Přitom moje požadavky by nebyly nijak extrémně náročné. Chci kvalitní, dostupné vzdělání, přijatelné podmínky pro založení rodiny a možnost únosné hypotéky na obstarání vlastního bydlení. Chci, aby pro člověka pohybujícího se ve státní správě, podnikání či politice nebyl samozřejmostí každodenní styk s korupcí a aby se korupce a lobby za hranou zákona nestaly jedinou možností získání zakázky či pracovního místa. Chci, abych se na ulicích a ve městě cítil bezpečně, aby mě i mým blízkým byla v případě nutnosti poskytnuta zdravotní pomoc, kterou si můžeme dovolit. Potěšilo by mne, kdybych měl alespoň částečnou jistotu, že se o mé rodiče a následně i o mne postará ve stáří částečně stát. Jsem ochoten si na to celý život přispívat částí platu. Rád bych našel po studiu VŠ práci, nejlépe v mém oboru. A v neposlední řadě bych rád žil v solidární, odpovědné společnosti, kde se na sebe lidé nemračí, a kde si lidé váží svých spoluobčanů, své země, případně města.

Výběr politické strany není jednoduchý. Je zde spousta malých stran, které se od roku 1990 nikdy nedostaly do parlamentu a několik občanských výzev volajících po jejich volení. Já jsem však k naprosté většině z nich skeptický. Stačí slyšet názory jejich lídrů. Pokud člověk vůbec pochopí co říkají, většinou to jsou ohrané fráze bez jediného receptu na jejich uskutečnění. Sem tam se objeví nějaký extrémní názor v programu. Některé nápady sice nejsou špatné, ale kvůli dvou bodům v pětistránkovém programu stranu volit nebudu. Jsem ale rád, že i tyto strany dostávají prostor například v televizním pořadu Hyde Park.

Komunisty, Dělnickou stranu (nebo jak se teď jmenují) a podobné extremisty vylučuji okamžitě po obdržení volebních lístků. Zůstává tak čtveřice známých politických stran, plus dvě strany nové, které mají reálnou šanci na vstup do parlamentu, totiž TOP 09 a Věci Veřejné. Přiznám se, že jsem o hlasu pro TOP 09 reálně nějakou dobu uvažoval. Zejména kvůli osobě Karla Schwarzenberga, který je jedním z mála lidí ve vrcholné politice, ke kterým cítím upřímnou důvěru. Jejich možná až extrémně pravicový program mě ale od hlasu pro toto uskupení odrazuje. Věci Veřejné neznám, nevyznám se v nich, nevím co chtějí a upřímně ani nemám zájem je nijak hlouběji poznávat. Už jen občanské hlídky v ulicích, nebo jak se tato stranická činnost nazývá, mi přijdou přinejmenším divné. Neprůhledné financování strany bojující proti korupci také nepřidá na důvěře a na rozdíl od mnohých mě nedokáže ke straně nijak zvlášť přitáhnout ani osoba Radka Johna.

Naprostá většina mladých lidí v ČR smýšlí spíše pravicově než levicově. Často, nevím z jakého důvodu, levici až s nenávistí zatracují a někdy až fanaticky vyjadřují podporu pravicovým stranám. Je to trošku paradox, vzhledem k tomu, že na západ od našich hranic je většinou mládeží podporována spíše levice a levicový program by asi měl být přirozeně mladým lidem v normálním prostředí bližší. Já proti levicové politice a levicovým názorům nemám vůbec nic, respektuji je, chápu je a nezatracuji lidi, kteří je vyznávají. Některé názory týkající se sociální odpovědnosti a sociálních jistot se mi líbí, přestože se průnik mých názorů na pravolevé přímce pohybuje lehce napravo od středu. Avšak nejsem schopen volit stranu, jíž reprezentují osoby jako Jiří Paroubek, David Rath, Zdeněk Škromach, Bohuslav Sobotka nebo Lubomír Zaorálek. Prostě to nejde.

KDU-ČSL mi vadí svojí schopností spojit se s kýmkoliv, vadí mi svými přehnaně konzervativními názory ohledně osvojení registrovanými partnery, potratů a eutanázie, čímž netvrdím, že vše výše zmíněné podporuji, jen to plně nezatracuji. Po několika vystoupení paní Šojdrové v televizi a přehlídce jejích názorů jsem se ujistil, že nikdy nedám hlas straně, kterou bude reprezentovat. Zelení by mohli být alternativou, nebýt občas extrémních ekologických názorů některých členů, které pochopitelně vycházejí z podstaty celé strany. Zároveň mi vadí jasné NE pro jadernou energetiku, což je pro mne poměrně důležité téma.

Zbývá ODS. Strana, kterou jsem už několikrát volil a nemám problém to veřejně zmiňovat. Na podzim loňského roku jsem byl téměř jistě přesvědčen, že tuto stranu volit nebudu. Měl jsem jí dost a byl jsem unaven z jejích čelních představitelů. Odchod Mirka Topolánka a příchod Petra Nečase mě donutil situaci přehodnotit. Petr Nečas je politik, kterému věřím více, než většině ostatních. Dokud však neodejdou i ostatní pochybní lidé z čela ODS, bude rozumný odchod Mirka Topolánka neefektivní. Pokud ale nemám jistotu že Petr Nečas bude předsedou strany po volbách, a že se na případný ministerský post nedostanou lidé jako např. Ivan Langer, nemůžu s čistým svědomím odevzdat do urny lístek č. 26.

Pořád nevím koho, ale volit půjdu. Snad se mi během následujících 15 dnů podaří zodpovědně vybrat ideálního kandidáta. Není ani tak podstatné jak volby dopadnou, jako to, abychom se vyhnuli volebnímu patu a konečně opět měli stabilní a činů schopnou vládu. Doufejme vzájemně, že se nám toho podaří docílit.

Autor: Jan Kostovič | čtvrtek 13.5.2010 12:07 | karma článku: 22,08 | přečteno: 1491x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

S přáteli z našeho spolku jsme o víkendu uspořádali večerní benefiční běh, jehož výtěžek byl věnován handicapované holčičce. Hojná účast, příjemná atmosféra, ale jedna věc mi přesto vrtá hlavou – vybralo se dost?

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 470x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kostovič

Hlavně dělejte něco okolo baráku!

Často poslední dobou slýchávám ve svém blízkém okolí povzdechy typu: „Vždyť on vůbec nic nedělá okolo baráku."

8.12.2015 v 21:04 | Karma: 12,50 | Přečteno: 718x | Diskuse| Společnost

Jan Kostovič

smutní poutnící

samá rozmrzelá tělaranní šero, bahno stále zmrzléněmé duše a slečna, co usmát by se chtělamimika a rysy však pevně stuhlé

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Kostovič

Činoherák v ohrožení. Ústečtí radní, styďte se ! (vím, že nebudete)

Činoherní studio v Ústí nad Labem: Společně s Experimentálním prostorem Mumie jedno z mála záchytných míst pro osoby s nedostatkem kulturních zážitků a dostatkem touhy po společenském životě. Nemluvím jen o těch s divnými účesy, úzkými kalhotami, velkými zimními kabáty a výraznými černými brýlemi s hranatými obroučkami, ale také o úplně obyčejných Ústečanech nebo přespolních studentech, kteří zkrátka jednou za čas dostanou chuť vypadnout od bedny nebo z hospody a zažít něco jednoduše fajn.

3.2.2014 v 19:42 | Karma: 10,01 | Přečteno: 318x | Diskuse| Kultura

Jan Kostovič

Chlívák

Měl jsem tě rád a doufal, že vždy budu mít,proč se jen ozval kamarád a řekl, že jdeme pít.Po sklenicích piva přišly menší rumu,nastala chyba, měl jsem zmizet domů.

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  9:09

Přímý přenos Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Zemřel generál Čeřovský, disident a signatář Charty 77. Bylo mu 92 let

26. června 2024

Ve věku 92 let zemřel v úterý brigádní generál Zbyněk Čeřovský, disident a signatář Charty 77....

V Rusku začal proces s americkým novinářem obviněným ze špionáže. Je neveřejný

26. června 2024  8:46

U soudu v ruském Jekatěrinburgu ve středu začíná proces s americkým novinářem listu The Wall Street...

Jedněmi dveřmi ho vykázali, jinými se vrací. Ševčík míří opět do vedení fakulty

26. června 2024  8:43

Jedněmi dveřmi ho vykázali, dalšími se vrací. Bývalý děkan Národohospodářské fakulty pražské Vysoké...

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
tak nějak prostě žiju ... snad dobře