Chcete-li praktické informace do života, jděte plavat.

Od začátku nového roku jsem začal chodit pravidelně plavat. Nebylo to z důvodu bláhového novoročního předsevzetí, důvod byl prozaičtější. Zkrátka jsem pod stromečkem konečně objevil plavky odpovídající mým reálným tělesným rozměrům. A tak se minimálně dvakrát týdně dostanu do plavecké haly, kde je také možné využít oblíbenou místnost s párou.

Jelikož nejsem nic jiného, než líný příživnický student, který nemá v podstatě nic jiného na práci, než stvoření své diplomové práce, mám tu možnost navštěvovat halu v dopoledních hodinách, kdy zde ještě není tak plno. Z toho důvodu mou přítomnost v hale obohacují zejména aktivní důchodci, protože kromě líných studentů jsou to právě oni, kdo má také možnost jít plavat dopoledne. Z počátku pro mě byli především komplikací. Několik pomalu plavajících starších dam a pánů v každé dráze se těžce překonává. Člověk navíc nesmí udělat rychlejší tempo, aby kapka vody náhodou nenavlhčila pečlivě svázaný účes.

Když však člověk pomine překonatelné problémy ve vodě, je zde jedna obrovská výhoda jejich přitomnosti. Objevil jsem ji náhodou a nazívám ji: "pára poznání". Obvykle se totiž po odplavání uspokojivého množství bazénů zajdu nahřát do místnosti s párou. Pokud ve vodě ještě občas potkáte líneho studjícího kolegu, zde už jsou téměř výhradně jen zástupci starší generace. A jejich rozhovory jsou něčím natolik obohacujícím, že je nenahradí žádná vysokošloská přednáška ani dokument.

Střídají se zde po malých skupinkých a jejich diskuze se týkají téměř všeho. Od nejlepšího zedníka ve městě, nejlevnější jitrnici, ideální trať na cyklovýlet, léčitelství, tajemství vysokého věku, přehled denního tisku, rady jak se vymluvit ženě, podnikatelské nápady až po výživu pro vnoučata a rozbor volebních programů politických stran. Prostě všechno. 20 minut v přítomnosti těchto pánů a nemusím číst zprávy, můžu si zajít na výborný levný oběd a ještě mám dva až tři cenné tipy v kapse.

Vysokoškolské přednášky mají něco do sebe. Jejich problém je však obrovská teoretičnost. Kdo chce tedy slyšet tu nejpraktičtější přednášku, měl by zajít na 20 minut v dopoledních hodinách do páry poznání. Budou tam a mají co říct ...

Autor: Jan Kostovič | pátek 27.1.2012 11:31 | karma článku: 18,33 | přečteno: 1090x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32

Jan Kostovič

smutní poutnící

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18

Jan Kostovič

Chlívák

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55