Za vyvěšení trenek nad Hradem pochvala, za srovnání Erdogana s Glumem 2 roky vězení.

Tak se ke mně dnes hned z několika zdrojů dostala zpráva, že muži z Turecka hrozí za urážku hlavy státu 2 roky vězení. A jak že hlavu státu urazil? Srovnal ji s Glumem. U nás jsou však lidé za urážky prezidenta pochváleni.

Je to zarážející, ale je tomu opravdu tak. Turecký soud řeší případ muže, který na Twitteru sdílel koláž fotografií, které porovnávají tureckého prezidenta Erdogana s Glumem z Pána prstenů. Soud tedy nechal sestavit speciální tým expertů, kteří musí porovnat, zda se skutečně jedná o urážku hlavy státu, neboť soudce není obeznámen s charakterovými vlastnostmi Gluma. Bude-li obviněný lékař shledán vinen, hrozí mu až dvouletý trest vězení.

Turecký lékař Bilgin Çiftçi čelí obžalobě z urážky na cti. Před soudem stanul poté, co se v říjnu dopustil nemístného žertu na konto hlavy státu. Na Twitteru sdílel koláž fotek, které přirovnávají Recepa Erdogana ke Glumovi z Pána prstenů, za což mu teď hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.
(Citace Ankary uvedená na serveru magazin.aktualne.cz)

 

Člověk by se možná nad podobným činem ani nezastavil a spíše pousmál nad tím, co za hlouposti se v jiných končinách řeší. Já se však nepřestávám zamýšlet nad tím, kde jsou nyní všichni ti „lidskoprávníci“, kteří neustále hledají omezování lidských práv a svobody projevu ve všech těch zemích, jež máme chápat jako říše zla v područí pošetilých diktátorů. Když Putin zakázal užívání vulgarismů v pohádkách pro děti, to bylo povyku o zavádění cenzury. Nyní je však, jak se zdá, vše v naprostém pořádku.

A stejně tak my vyvstává vzpomínka na nedávné vyvěšení rudých trenek nad Pražským hradem, kdy lidé, jako Jaromír Štětina a další mu podobní politici, Ztohvňáky za jejich čin chválily a div nevyznamenali. Veškerá kritika, že se jedná především o zneuctění státního symbolu, nepřipadala v úvahu. Když jsem se pokusil na dané téma vyjádřit, dokonce mi zde bylo jistou dámou do obličeje vmeteno, že jinde ve světě jsou podobné vtípky naprosto běžné. No, jak je běžné utahovat si z hlavy státu jinde ve světě, můžeme tedy pozorovat nyní v Turecku.  Za drobný vtípek 2 roky vězení.

Ono se tak vlastně pouze potvrzuje, že co se smí a nesmí, je pouze otázkou zemí a osob, jichž se kritika týká. Z prezidenta Zemana si můžeme utahovat do zblbnutí, média z toho ještě udělají bombastickou událost. Když se někdo ozve s kritikou, tak nemá smysl pro humor nebo je obhájcem omezování svobody projevu. Na druhou stranu to, že turecká legislativa v období od července do prosince 2014 podala 477 žádostí o odstranění nežádoucího obsahu z Twitteru, což je pětkrát častěji než v kterékoliv jiné zemi a od srpna 2014 do března 2015 tamní úřady vyšetřovaly 236 lidí podezřelých z urážky prezidenta, 105 z nich jich bylo obviněno, osm formálně zatčeno, jak se také můžeme dočíst v onom článku na serveru magazin.aktualne.cz, to je v naprostém pořádku. Sice rádi strkáme nos do záležitostí jiných zemí, ale Turecko přeci jen momentálně potřebujeme, tak mu nebudeme říkat, že se nám něco nelíbí. I když zjevně je nám to úplně jedno. A proto nás ani nedávné zatčení dvou tureckých novinářů, kteří napsali příběh o pašování zbraní do Sýrie, nemusí nikterak zatěžovat.

Autor: David Wiltsch | pátek 4.12.2015 13:36 | karma článku: 40,34 | přečteno: 2145x