Všichni se věčně ohánějí právy, zajímá někoho ale spravedlnost?

Ať se dnes stane cokoli, člověk vytasí práva a začne se s nimi ohánět. Zajímá však někoho, zda jsou tato práva spravedlivá? Však na co taky že? Kašlat na poctivé občany, postarejme se nejprve o zločince, nepřizpůsobivé a cizince.

Není to tak dávno, co se objevil na internetu článek, a to konkrétně na serveru cas.sk, který oznamuje, že „Vysoký komisař OSN obvinil Česko z porušování práv utečencov.“ Vzhledem k tomu, že článek se opírá i do hlavy našeho státu, ihned byl sdílen na jedné ze stránek podporovatelů Miloše Zemana, kde k němu autor příspěvku dodává:

„Jaká PRÁVA do háje? Tady se už kde kdo ohání právy bez ohledu na SPRAVEDLNOST! Zatčený má právo nevypovídat, odsouzený má právo se odvolat proti rozsudku, anonymní vetřelec má právo na cizí sociální dávky, kriminálník má právo na kvalitní ubytování a žrádlo ve vězení...a slušný člověk nemá svoje PRÁVA bránit se před vydíráním, ponižováním, zneužíváním, okrádáním vlastního území, majetku a bezpečí ??“

A zamyslí-li se člověk nad tímto provoláním, musí uznat, že na tom něco opravdu je. Právy se už dnes opravdu ohání kde kdo! Ale co ta spravedlnost?  Ta kam se poděla? Je snad spravedlivé, aby člověk, jenž povraždí někomu půl rodiny, byl po té živen státem, a to z daní, které platí i pozůstalí po zavražděných? Vždyť to pak v závěru vyzní asi následovně „Dobrý den, já jsem nějaký Lojza, dceru jsem vám zabil a znásilnil, teď mi prosím zaplaťte ubytování a stravu. Mám totiž právo sedět pěkně v teploučku.“

Oproti tomu právo na ochranu vlastního majetku však jaksik padá. A pokud se člověk svůj majetek pokusí bránit, ještě je pak v právu zloděj, neboť mu byla chudáčkovi způsobena újma na zdraví. Vždyť on si to jen chtěl bez dovolení vypůjčit na věčné časy.

A co teprve práva utečenců. Jak si je můžeme dovolit zadržovat déle než devadesát dní. Vždyť mají právo běhat si bez řádného prověření po kopečcích Čech, Moravy a Slezska. Až se nějaký neprověřený odbouchne, či se pobaví jako nedávno v Paříži, nic se neděje. Hlavně že byla dodržena jeho práva. A provést sem tam nějakou tu prasárnu, jako na Silvestra v Německu, to snad abychom jim pak také odpustili. Vždyť je to jiná kultura a my nemáme právo jim nutit tu naši. Za to oni mají výsostné právo nás takto kulturně obohatit.

A jak že pak dle OSN dále porušujeme práva utečenců? Například tak, že zadržujeme i děti. No, tak to aby jsme je snad nechali bez rodičů běhat venku. Co pane Husajn z OSN? Ony se o sebe už nějak samy postarají. 

Co je však asi nejhorším porušením práva uprchlíků, je pak fakt, že detenční zařízení neodpovídají jejich představám. No jo, já zapomněl, že oni mají zjevně jakési výhradní právo na naprostý luxus. Ale s našimi nezaměstnanými či zchudlými šup pod most. Ať už o práci a bydlení přišli jakýmkoli způsobem. Až budou mrazy, pár jich vpustíme do ubytoven, a to jen pokud na ně zbude místo. Na náměstích jim pak ohřejeme sem tam nějakou tu polévku. Bohužel drazí spoluobčané, nejste cizinci s výsadními právy. A nemrčte prosím, že to není fér. Prvně se musíme postarat o ně.

Jak pak někdo z diskutujících naprosto výstižně poznamenal, jakápak práva, když ještě nemají ani povinnosti?. Vzhledem k tomu, že se již na školách učí o právech a povinnostech občanů a jak jdou hezky ruku v ruce, zdá se mi tato poznámka opravdu výstižná. Právo na život jim nikdo nebere. A pokud se nejsme schopni postarat o ty, co dodržovali svých povinností, tak proč se nyní najednou přehnaně starat o ty, co zde žádné nikdy neměli a pravděpodobně o ně ani nestojí? Pokud tedy není jejich právem nás pořádně kulturně obohatit. Prchám-li před válkou, tak se spokojím snad s málem a nestěžuji si.

Ano přátelé. Práva máme každý. Nikdo je nikomu nebere. Přemýšlejme však také o tom, zda jsou úplně spravedlivá vůči okradeným, pozůstalým, poraněným či poctivým a pracujícím lidem. Poněvadž aby měl kriminálník právo na teplou postel a vydatnou stravu, zatímco mnozí poctiví lidé mrznou na ulicích to mi nejde moc do hlavy. Stejně tak nechápu, nač mají stejných práv mít nově příchozí a proč by měli vlastně pobírat dokonce více peněz, než někteří důchodci. A už vůbec nerozumím tomu, jakým právem mají naši lidé bojovat za svobodu a klid v jejich zemi, zatímco oni si budou užívat u nás.

 

Autor: David Wiltsch | středa 6.1.2016 16:46 | karma článku: 39,13 | přečteno: 2586x