Tak se mi zdá, že v té Sýrii začíná být pěkný bordel.

Dejme tomu, že situace v Sýrii je pro laika, jako jsem zcela jistě i já, již dlouhodobě nepřehledná. S nástupem Turků v tom však člověk začne mít teprve chaos a lehce provokativní komentář se přímo nabízí.

Válka. Strašná to věc. Co si pod tímto pojmem člověk představí? Že vztahy dvou zemí se vyostří natolik, že se politika začne vést jinými prostředky - tanky, bombardéry, kanóny a kulomety. Co teprve pak občanská válka? Bratrovražedný boj! Opět si mnozí představí dvě na život a na smrt znepřátelené strany, jež vedou mezi sebou krvavé boje.

To ovšem nelze říci o Sýrii. Tam jsou úplně jinde. Tam bojují už pomalu všichni proti všem. A chce-li si člověk přečíst článek pojednávající o situaci v Sýrii, pomalu by potřeboval slovník pojmů, aby věděl, kdo je vlastně kdo, jaké jsou jeho postoje a kdo a proč stojí proti komu.

Už jen vyznat se ve všech těch rebelujících skupinách, které však nikdo nesmí míchat dohromady s těmi teroristickými, dá fušku. To tu jsou různí rebelové a umírněné opozice, které k prosazení svých zájmů však musely šáhnout po zbraních (jeden si raději ani nechce představit, co by mohla být ta radikální opozice). Tyto skupiny pak mnohdy společně útočí proti Asadovi, ale někdy si to také rozdají mezi sebou. Pokud se zrovna neperou mezi sebou a ani s Asadem, pak bojují proti IS nebo Frontě an-Nusra, po boku kterých pak někdy však útočí na Asada. Může se však také stát, že spolu s IS zaútočí na Frontu an-Nusra, ale také to může být zcela obráceně. Největším otazníkem pak asi zůstává, kde tyto skupiny umírněnou opozicí a IS konče berou finance k válce potřebné. 

A protože se určitě nyní chytá málo kdo, dovolte mi, abych vám nabídl jednu ze scének satirického pořadu "Die Anstalt" pod taktovkou komiků Clause von Wagnera a Maxe Uthoffa, která v závěru vše úžasně shrnuje.

Proti všem těmto organizacím pak bojují vojska věrné režimu Bašára al Asada za podpory Rusů, což se však nelíbí koalici řekněme vedené USA, poněvadž Rusové tam mají povoleno likvidovat pouze IS. Když však vzkážou USA, ať jim vydají souřadnice oné umírněné opozice, na kterou útočit nemají, aby na ni neútočili, nedostanou nic, poněvadž vztahy Ruska a USA nejsou zrovinka nejlepší, a tak Rusové dále útočí na vše, co se pohne se zbraní v ruce. A ač se mnohým zdá, že všichni tamní obyvatelé se už dávno přeplavili do Evropy, tak tomu tak není ani zdaleka, poněvadž v obklíčeném Aleppu umírají denně civilisté a tamní lékaři se musí rozhodovat koho budou operovat podle toho, kdo má vůbec šanci přežít.

A do celého tohoto chaosu teď vpadli ještě Turci, aby táhli proti Islámskému státu, který dle všeho do nedávna sami podporovali. Jejich operace však nejsou zaměřené jen proti IS, ale také a zjevně i především proti Kurdům, kteří už dlouhodobě jako jediní úspěšně bojují proti této teroristické organizaci v pozemních bojích a těšili se snad i naší podpoře. Turecko sice ještě do nedávna nemělo problém sestřelovat rusům letadla, ale po nedávném puči zdá se navázali sultán Recep Tayyip a car Vladimír Vladimírovič docela vřelé přátelství a všechny hříchy dnů předešlých jsou jaksi odpuštěny. A to i přesto, že Turecko je členem NATO a tedy i spojencem USA, s nimiž se jejich vztahy po nedávném puči naopak mírně otřásají. I přesto však vpadli do Sýrie za podpory amerického letectva. Tento vpád však odsoudilo Syrské vedení, které je po celou dobu podporované ruskou stranou, která se  v poslední době s Turky poplácává po zádech. Dle Rusů, kteří si již dovolují mluvit i za Sýrii, jde však pouze o formální odsouzení.

Pomalu nabývám dojmu, že zde už pomalu střílí všichni po všech a pokud si chcete zastřílet, Sýrie se pro vás stává výbornou destinací. Že by se však nejprve všichni neteroristé pokusili dohodnou na porážce všech teroristů a veškeré další spory pak vyřešili v klidu u jednacího stolu, to tu však asi nenapadne nikoho.

Pokud je něco takového možné, tak mi prosím nikdo nezkoušejte vykládat pohádky o civilizovaném lidstvu, poněvadž ať koukám jak koukám, nikde ho nevidím. Nakonec mi z toho všeho vylezou jako nejcivilizovanější nějací křováci zastávající prvobytně pospolnou společnost, kteří se o vše spravedlivě podělí, závist neznají a války nepotřebují. Ale snad konečně lidem začne docházet, jak je tato válka vlastně absurdní ... vlastně všechny války vůbec.

 

Autor: David Wiltsch | sobota 27.8.2016 17:10 | karma článku: 32,92 | přečteno: 1613x