Krátké zamyšlení nad tzv. Staroměstským pučem placeným z našich daní

Dne 28. října proběhly oslavy státního svátku mimo jiné i na Starém městě. Mnozí tuto akci vnímají čistě jako jakousi truc akci a demonstraci proti prezidentovi. Dalším se nelíbí, jak byla financována. Zamysleme se tedy nad tím.

Po té, co vyšlo najevo, kam naši zemi směřuje prezident Zeman a jaké praktiky k nám zatahuje, byla mezi mnohými politiky, profesory a umělci ale i obyčejnými lidmi vyvolána vlna nevole. Mnozí politici se rozhodli na truc nezúčastnit se udělování vyznamenání prezidentem republiky a narychlo byly zorganizovány oslavy státního svátku na Staroměstkém náměstí, kam mimo mnohých umělců a politiků zamířili i tisíce lidí. Staromák byl narvaný hlava na hlavě a fotky z ptačí perspektivy připomínají jakýsi lidský kaviár. Až zázrak, že se něco takového v tak krátkém čase podařilo. Mnozí chápou tuto akci jako jasný vzkaz "Už tě bylo dost Zemane." Jiní jako trucakci. Já smysl této akce shledávám především v tom, že lidé ukázali, že jim osud této země není lhostejný a že svoboda, demokracie, čest, morálka, humanismus a pravda jsou hodnoty pro nás stále důležité.

I přesto se však najdou mnozí, kteří tuto akci vnímají jako něco naprosto nehorázného. Jako čistě politickou agitaci. Demonstraci proti prezidentovi. Rozvracení společnosti. Ještě než k ní došlo, svolával Černohorský (to je ten uřvaný chlápek tolik hájící Adama Bartoše a Miloše Zemana) lid, poněvadž se prý chystá puč ke svržení prezidenta. Nižší státní úředník Ovčáček cítící se povolaným k velkým věcem, o němž Daniel Landa tak prozíravě již před lety nazpíval úžasnou píseň Andílek, akci naopak označil za "nenávistnou zlobu".

Podíváme-li se však, co se vlastně na Staroměstském náměstí odehrávalo (záznam zde), nenacházím nic, co by něco takového naznačovalo. Hrála hudba, mluvilo se o historii naší země, o odkazu Tomáše Garrigue Masaryka, o demokracii, o svobodě. Nic, co by nás mělo znepokojovat. Především projev pana Pitharta byl úžasný a měl by nás vést k zamyšlení. Až na pár cedulí a jedno lejno, z něhož trčela Zemanova hlava, které zde byly doneseny navzdory požadavkům organizátorů, aby se tak nedělo, nenacházím žádné známky zloby a nenávisti. Byla to dle mého názoru krásná akce a důstojná oslava státního svátku, která by se klidně mohla stát i krásnou tradicí. Jen bych ji možná vylepšil o nějakou tu scénku připomínající události roku 1918.

Co pak lidi na této akci znepokojuje snad ještě více je informace, jak byla akce financována. Totiž z peněz daňových poplatníků. Lidi, ona každá sranda něco stojí. A dočtete-li článek na seznamu, který o tomto ožehavém tématu informoval, až do konce, všimnete si informace, že šlo o peníze, které Starostové a nezávislí dostali za mandáty vzešlé z voleb. O peníze, které dostává každá strana, ať s ní souhlasíte nebo ne. Pořadatelé tedy použili tyto prostředky určené na své žití a vyžití. Další určitě nedostanou a s účtenkou za Babišem, ať jim to z daní zaplatí, určitě taky nepoběží. Tak se prosím uklidněte s výroky typu "Demonstrace proti Zemanovi byla placena i z peněz těch, kteří ho volili a co za ním stojí." Jsou příliš omezené a zaslepené. Já jsem naopak rád, že tahle informace vyšla najevo. Aspoň na mě nebudou na internetu vyskakovat články typu "Demonstrace proti Zemanovi v Česku platily americké struktury."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Wiltsch | neděle 30.10.2016 14:17 | karma článku: 29,81 | přečteno: 2541x